Vše o domácí přípravě kávy

Proč domácí příprava kávy?

Proč byste měli domácí přípravu kávy vyzkoušet? Jaká jsou její pozitiva a negativa a jaké z mýtů, které o domácí přípravě kávy dlouho kolují, nejsou pravda?

Přečtete si článek

Kvalitní zrnková káva je základ

Bez kvalitních zrnek si dobrou kávu neuděláte, proto je třeba pečlivě vybírat. Zajímá vás, jak poznat kvalitní zrnkovou kávu a kde ji seženete?

Přečtete si článek

Jak si kávu správně umlít?

Nestačí jen zrnka hodit do mixéru a "nějak" je umlít. Každá z alternativních příprav totiž vyžaduje jinou hrubost mletí. Řekneme si také, kde zrnkovou kávu skladovat a proč byste ji měli vždy umlít těsně před přípravou.

Přečtěte si článek

Jaký mlýnek na kávu?

Jaký mlýnek na kávu si vybrat a co všechno byste při výběru měli zohlednit? A rozhodnout se radši pro ruční kávomlýnek nebo ten elektrický? 

Přečtěte si článek

Alternativní přípravy kávy

Jaké alternativní metody přípravy kávy existují a jak se v nich vyznat? Mrkněte se na jejich výčet a vyberte si tu svou!

Přečtěte si článek

French press

French press patří mezi nejsnadnější a nejoblíbenější alternativní metody. Jak si v něm připravit tu nejlepší kávu a jaký si vybrat?

Přečtěte si článek

Moka konvička

Pokud máte rádi silnou chuť espressa, z alternativních metod k ní má nejblíž právě káva připravená v moka konvičce. Jak na to a jak si konvičku vybrat?

Přečtěte si článek

Dripper

Dripper je další jednoduchou metodou přípravy kávy doma, tentokrát však na principu filtrace přes papírový filtr. Jak na to? 

Přečtěte si článek

Aeropress

Aeropress je právem čím dál oblíbenější metodou přípravy kávy. I když vypadá složitě, nemusíte se ho vůbec bát. Příprava kávy v něm znamená zábavu a hru. 

Přečtěte si článek

Chemex

Chemex patří k oblíbeným metodám při přípravě filtrované kávy. Vypadá trochu jako elegantní skleněná váza na květiny a příprava kávy v něm není vůbec složitá. Jak na to?

Přečtěte si článek

Džezva

Příprava kávy v džezvě patří k jedněm z nejstarších na světě, takže pokud jste milovníkem tradičních postupů a chtěli byste ochutnat pravou tureckou kávu, zpozorněte. 

Přečtěte si článek

Vacuum pot

Pomocí vacuum potu můžete docílit ještě lepší chuti kávy než při mnohých jiných alternativních metodách a navíc se vaše každodenní příprava kávy může proměnit v zajímavý rituál připomínající nějaký alchymistický úkon.

Přečtěte si článek

Ruční pákový stroj a hand espresso

Milujete to pravé a jediné espresso, ale nechcete si kvůli jeho domácí přípravě pořizovat drahý kávovar? Pak vyzkoušejte ruční pákový stroj nebo hand espresso.

Přečtěte si článek

Kávovary

Protiváhou alternativních metod přípravy kávy jsou domácí kávovary. Pokud chcete do kávy zainvestovat více peněz a ušetřit si více či méně práce při přípravě, pak jsou kávovary pro vás tím pravým. 

Přečtěte si článek

Domácí příprava kávových nápojů

S čím kávu kombinovat?

Ne každý má rád černou kávu nebo prostě jen espresso. Co třeba káva s alkoholem, čokoládou či kardamomem? Možnosti jsou nekonečné.

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o espressu

Jak se vyznat v největším vynálezu v dějinách kávy? Jak poznáte to pravé espresso, jaké další kávové nápoje se z něj připravují a jaká je jeho historie?

Přečtěte si článek

Jak si doma připravit espresso?

Jak na přípravu espressa doma? Co všechno budete potřebovat a jak docílit toho, aby vám chutnalo tak jako v kavárně nebo si z něj mohli připravit třeba cappuccino?

Přečtěte si článek

Espresso se nepovedlo?

Příprava espressa někdy dokáže pořádně potrápit a ne vždy se povede tak, jak byste si představovali. V čem může být problém a jak to příště udělat lépe?

Přečtěte si článek

Jak vytvořit mléčnou pěnu?

Milujete latté či cappuccino s hustou mléčnou pěnou a lámete si hlavu, jak na to v domácích podmínkách? Jak se mléko šlehá pomocí ručního a elektrického napěňovače a jak s pomocí trysky na kávovaru?

Přečtěte si článek

Nejčastější chyby při šlehání mléka tryskou

Šlehání mléka na dokonalou mléčnou pěnu vypadá jednoduše, ale může vás pěkně potrápit. Stačí totiž maličká drobnost a najednou mléčná pěna není taková, jakou byste si přáli. Jak se tomu vyvarovat?

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o cappuccinu

Vše, co potřebujete vědět o cappuccinu, na jednom místě. Jak ho poznáte, jak si ho připravit a jak se liší od latté?

Přečtěte si článek

Jak si doma připravit cappuccino?

Máte doma kávovar, který vám připraví espresso s pořádnou cremou a s tryskou ke šlehání mléka? Pak vám nic nebrání v přípravě cappuccina.

Přečtěte si článek

Jak na přípravu cappuccina bez kávovaru?

Nevlastníte kávovar a přesto si chcete doma připravit parádní cappuccino? Jde to i pomocí alternativních metod, ale jelikož k přípravě nepoužijeme espresso, tohle je taková spíše domácí verze cappuccina.

Přečtěte si článek

Latte art aneb obrázky v mléčné pěně

Máte rádi symetrické obrázky, které ti nejlepší baristé dokáží vykouzlit v mléčné pěně vašeho cappuccina? A chtěli byste si s něčím takovým pohrát i doma?

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o flat white

Na první pohled tenhle kávový nápoj připomíná křížence mezi cappuccinem a latté. Obvykle se servíruje ve sklence nebo hrnečku, obsahuje mléko a na vrchu ho zdobí mléčná pěna s obrazcem latté art. Více o flat white a jak si ho připravit doma v článku.

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o café latte macchiato

Zajímá vás, odkud se tenhle oblíbený třívrstvý kávový nápoj vzal, co v překladu znamená jeho název a proč a jak se připravuje? A jaký je rozdíl mezi café latte a café latte macchiato?

Přečtěte si článek

Jak si doma připravit café latte macchiato?

Máte doma kávovar, který vám připraví parádní espresso s hustou cremou, a s tryskou, která vám našlehá mléčnou pěnu? Pak vám nic nebrání v přípravě café latte macchiato doma. 

Přečtěte si článek

Příprava café latte macchiato bez kávovaru

Nevlastníte kávovar a přesto si chcete doma připravit parádní café latte macchiato? Jde to i pomocí alternativních metod, ale jelikož k přípravě nepoužijeme espresso, tohle je taková spíše domácí verze.

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o frappé

Pojďme si představit nejoblíbenější řeckou kávu a favorita mezi ledovými kávami. Povíme si také o historii frappé a jak si frappé připravit ze speciální instantní kávy nebo z espressa.

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o vídeňské kávě

Káva s pořádnou porcí šlehačky, kdo by odolal? Jak si vídeňskou kávu připravit doma a proč se jí říká vídeňská, když ji v rakouských kavárnách nikde nenajdete?

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o alžírské kávě

Říká se jí alžírská, ale je to vlastně takový náš český výtvor. Kde se tu vzala, proč se jí tak říká a jak si ji připravit doma?

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o irské kávě

Irové vědí, jak si kávu jaksepatří zpestřit. Stačí přidat whiskey, třtinový cukr a šlehačku a irská káva je na světě. Jak vznikla a jak si ji připravit doma?

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o ledové kávě

Ledová káva může mít mnoho podob, jedno je ale jisté: v létě bodne! Jak si ji připravit doma?

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o cold brew

Cold brew je káva extrahovaná za studena a její příprava je neskutečně snadná. Pokud hledáte způsob, jak si doma jednoduše připravit ledové kávové osvěžení, právě jste ho našli.

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o affogatu

A máme tu další variantu ledové kávy: espresso s kopečkem báječné vanilkové zmrzliny neboli po italsku affogato. Jak si ho připravit doma?

Přečtěte si článek

Espresso na ledu

Jednodušší už to ani být nemůže. Když je vám horko, můžete si zkusit espresso přelít na kostky ledu a osvěžení je na světě.

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o espressu freddo

A co takhle ledová káva po řecku? Espresso freddo je vlastně připravované stejně jako frappé, ale na rozdíl od něj se nepřipravuje z instantní kávy, ale z espressa.

Přečtěte si článek

Vše, co jste chtěli vědět o mexické kávě

Pojďme si říct o méně známém alkoholickém kávovém nápoji – mexické kávě. Připravuje se z kávy, tequily, likéru kahlua a vanilkové zmrzliny a určitě stojí za ochutnání.

Přečtěte si článek