Jak si vybrat ruční mlýnek na kávu

Rozhodli jste se pořídit si ruční mlýnek na kávu a vyzkoušet si mletí kávových zrnek vlastními silami? Pokud ano, pak vám gratuluji ke skvělému výběru! Mletí kávy ručně je mou oblíbenou součástí kávového rituálu. Možná se teď ale v tom moři ručních kávomlýnků ztrácíte a nevíte, který vybrat. Moc ráda vám s tím pomůžu. Pojďme na to. 🙂

Vše, co potřebujete vědět před výběrem ručního mlýnku na kávu

Na trhu se setkáte se stovkami ručních mlýnků různých cenových kategorií i designu od těch retro staromilských po minimalistické a ultra moderní. Kromě ceny, velikosti a vzhledu je však třeba ještě zvážit i další kritéria, abyste si pro sebe vybrali mlýnek, který bude přesně odpovídat vašim potřebám a požadavkům. Jaká kritéria to jsou?

Hrubost mletí

Předtím, než se pustíte do výběru mlýnku, je také třeba mít jasno v tom, na jakou hrubost si budete potřebovat kávu umlít. Každý dobrý kávomlýnek by měl umožňovat nastavit hrubost mletí (provádí se to jednoduše manuálně posunutím mlecích kamenů). Pro přípravu espressa či kávy v džezvě ale budete potřebovat zrnka umlít na jemno neboli takzvaně „na pudr“, a k tomu už je zapotřebí opravdu kvalitní mlýnek. Nemusíte ale mít obavy, pár tipů najdete níže.

Mlecí kameny

Při koupi ručního mlýnku si také ověřte kvalitu mlecího strojkuVyhněte se tříštivým nožům, se kterými se setkáte zejména u těch nejlevnějších mlýnků, mixérů či kuchyňských robotů. Nože totiž kávu nemelou, ale tříští, rozbíjí, rozsekají za vysokých otáček. Výsledkem je nerovnoměrné umletá káva, která je navíc pravděpodobně přepálená a přišla tak o mnoho ze svých chuťových vlastností, protože se přístroj při mletí příliš zahřál. Kromě toho tyto přístroje většinou nenabízí možnost regulace mletí. Tříštivé nože se hodí na mletí máku, zrn, obilovin, ale ne kávy. Místo toho raději sáhněte po mlecích kamenech.

Vyrábí se jak ocelové, které jsou o něco levnější, ale mohou se při mletí příliš zahřívat a ubírat tak kávě na chuti, nebo keramické mlecí kameny, u kterých přepalování ani korodování nehrozí, zato jsou ale o něco dražší. Setkat se můžete také s ocelovými mlecími kameny s titanovou vrstvou, které jsou ještě odolnější, ale počítejte s vyšší cenou.

Mlecí kameny je třeba důkladně čistit, protože při mletí se z kávových zrn uvolňují oleje a zanáší tak mlecí mechanismus. Více o čištění mlýnku se dočtete na konci tohoto článku. 🙂

Máte představu, jaký mlýnek pro vás bude ten pravý, ale jste zahlcení nepřeberným množstvím mlýnků na trhu? Třeba pomůžou tyto tipy:

Mlýnky s keramickými mlecími kameny

Sháníte-li kvalitní ruční mlýnek, který vám neudělá díru do peněženky a umožní vám umlít si kávu pro většinu alternativních metod přípravy kávy (obvykle mimo džezvu a přípravu espressa), pak jsou kávomlýnky s keramickými mlecími kameny tou správnou volbou. Sáhnout můžete třeba po:

Hario Mini Mill Slim Plus

Hario Mini Mill Slim Plus je sympatický, nepříliš drahý a praktický ruční mlýnek, který vám padne hezky do ruky. Skvěle se hodí pro mletí kávy na přípravu pomocí alternativních metod jako dripper, french press či aeropress. Sama ho používám denně a můžu jen doporučit těm z vás, kteří si obvykle melou menší množství kávy nebo hledají šikovný a menší mlýnek na cesty.

Hario Skerton Pro

Hledáte-li ruční mlýnek s vyšším objemem a robustnějším tělem, které něco vydrží, pak by vám mohl padnout do oka Hario Skerton Pro, vylepšená varianta oblíbeného a osvědčeného mlýnku Hario Skerton Plus. Japonská kvalita a pragmatičnost vám zaručí pohodlné mletí a přesné nastavení hrubosti. Na espresso či džezvu vám sice tenhle mlýnek stačit nebude, ale na jakékoli jiné alternativní metody přípravy kávy je skvělý.

Bialetti

Pokud si doma připravujete kávu v moka konvičce, můžete zvážit ruční mlýnek značky Bialetti, firmy, kterou založil vynálezce moka konvičky. Kromě kvalitního zpracování i elegantního designu oceníte zejména stupnici ukazující množství umleté kávy potřebné pro 1, 3 nebo 6 šálků do moka konvičky. A pokud si kávu v moka konvičce nepřipravujete? Pak tenhle mlýnek odvede stejně dobrou práci.

Ruční mlýnky Lodos – česká kvalita

Podporujete-li rádi český trh s kvalitními výrobky, pak zvažte koupi nějakého z mlýnků značky Lodos. Tato česká firma vyrábí parádní kousky se stylovým retro vzhledem a osazuje je ocelovými frézovanými mlecími strojky. Tento tradiční způsob výroby zaručuje životnost mlecích kamenů až desítky let, pokud se o mlýnek samozřejmě budete správně starat. Výrobce se toho nebojí a nabízí rovnou 10 let záruku na mlecí kameny všech svých mlýnků.

Lodos Temp

Hledáte-li levný, zato funkční kávomlýnek, který vám umele kávová zrnka na přípravu kávy třeba ve french pressu, Lodos Temp by mohl být tím pravým. Pod jednoduchým plastovým tělem v černé, bílé či žluté barvě se skrývá kvalitní mlecí mechanismus, který šlape jako hodinky. Pro nenáročné kávomily, kteří hledají levné řešení, je ideální. Pokud by vás zajímaly mé dojmy z používání mlýnku Lodos Temp, přečtěte si recenzi.

Lodos 1920

Další zástupce Lodosu, tentorkát však již nikoli v plastovém provedení, nýbrž z kvalitního a voňavého bukového dřeva. Lodos 1920 se může chlubit elegantním retro designem, kvalitními mlecími kameny s 10-letou zárukou a nastavitelnou hrubostí od velmi hrubé po velmi jemnou.

Lodos Istanbul

A opět z jiného soudku. Lodos Istanbul má příjemný orientální vzhled, je podlouhlý a vyrobený z mosazi v poniklovaném provedení. Máte-li rádi kulturu východnějšího střihu či netradiční design, Lodos Istanbul vás určitě mile překvapí. Navíc se tu Lodos Instanbul kořenů kávové kultury nedotýká jen svým vzhledem, ale také prakticky, protože vám umožní umlít si kávu na prach pro přípravu v džezvě.

Ruční mlýnky na espresso

Pro přípravu espressa je mnohem pohodlnější a efektivnější pořídit si elektrický mlýnek na kávu, pokud však byste daleko raději mleli zrnka v ručním mlýnku, nemusíte si zoufat. Řešení existuje v podobě robustnějších ručních kávomlýnků s opravdu kvalitními mlecími kameny, nejlépe titanovými. Je však třeba počítat s poměrně vysokou cenou. Tady máte pár tipů:

Timemore Slim Diamond Titan

Timemore Slim Diamond Titan je na první pohled skutečný elegán, který uvnitř skrývá kvalitní mlecí kameny. Ty si poradí i při opravdu jemném mletí, takže zvládne umlít kávu jak na přípravu espressa, tak i přípravu turecké kávy v džezvě. Hrubost mletí se nastavuje na praktické stupnici na spodní straně mlýnku, která vám umožní snadno měnit nastavení pro různé metody přípravy kávy.

Kinu M47 Phoenix

Kinu M47 Phoenix je dalším ručním mlýnkem, který uspokojí i ty nejnáročnější kávomily. V duchu německé kvality a preciznosti v sobě spojuje odolnost, praktičnost i všestrannost. Dokonce si na něm můžete nastavit hrubost mletí i po mikrometrech tak, abyste si kávová zrnka umleli vskutku dokonale. Hravě zvládne to nejjemnější mletí na espresso, i to nejhrubší na french press.

Flair Royal Grinder

Flair Royal Grinder je další skvělou volbou pro všechny, kteří od svého ručního mlýnku očekávají jen to nejlepší. Jeho nejsilnější stránkou je nastavení hrubosti mletí, které je vskutku precizní a zajišťuje konzistentní mletí kávy. Hrubost se nastavuje poněkud netradičně na horní části mlýnku na číselníku se 72 dílky s přesností na mikrometry. Velmi jemné mletí na pudr, středně hrubé mletí, velmi hrubé mletí, nic není pro tento mlýnek problém.

Ruční mlýnky na cesty

Pokud hledáte ruční mlýnek, který s vámi bude putovat po horách, v batohu po Evropě či v kufru na dovolenou, je dobré se porozhlédnout po těch, které jsou jak skladné, tak odolné. Nechcete se přece tahat s přebytečnými gramy nebo řešit, co dělat, když se vám mlýnek při přejíždění poškodí. Co třeba tyto cestovní kávomlýnky:

Porlex Mini II

Porlex Mini II je báječným společníkem na cesty. Jeho nerez tělo toho spoustu vydrží, takže ho můžete bez obav dát do kufru a svěřit ho neopatrným zaměstnancům na letišti. Navíc je neuvěřitelně skladný (vleze se klidně do kapsy) a ručka na mletí se dá snadno sklopit do cestovní polohy. A co je nejdůležitější, kávu vám umele znamenitě, takže i mimo civilizaci nebudete na suchu.

Porlex Tall II

Sourozencem předchozího mlýnku je Porlex Tall II, který se také může chlubit japonskou kvalitou i praktičností. Na cestách ho ocení především ti z vás, kteří si kávu připravují v aeropressu, protože tohohle hubeňoura můžete do aeropressu vložit a ušetřit tak místo v kufru či batohu. Samozřejmostí je i odolné nerez provedení, možnost sklopení ručky po mletí dolů a nastavitelná hrubost mletí.

Rhinowares Mini

A do třetice tu máme Rhinowares Mini, dalšího šikovného kandidáta na cestovní kávomlýnek. Kávu vám umele dokonale, je kompaktní, takže ušetří spoustu místa v zavazadle, a jako bonus je kompaktní s aeropressem. Stačí horní část Rhinowares Mini nasadit na aeropress a umlít si kávu přímo do něj. Navíc k mlýnku dostanete i ochranný cestovní sáček se šňůrkou.

Čištění kávomlýnku

Ať už máte jakýkoli mlýnek, měli byste čas od času vyčistit zásobník a mlecí kameny, na kterých ulpívají částečky kávových zrn a také mastnota, která se z nich mletím uvolňuje. Usazené nečistoty, které v mlýnku zůstávají příliš dlouho, mohou nadělat pořádnou neplechu a tu neplechu pak nejspíš budete nevědomky pít, nemluvě o tom, že se tím mlýnek rychleji opotřebovává a nemusí mlít tak, jak je nastavený. Pamatujte na to aspoň jednou týdně.

Můžete na to jít manuálně i pomocí speciálních granulí. V případě manuálního čištění vám skvěle u poslouží obyčejný štětec nebo kartáček na zuby a hadřík. Mlýnek rozeberte, pokud si na to troufáte, a důkladně zbavte částeček umleté kávy a dalších nečistot. Pozor ale, některé části kávomlýnku by se neměly namáčet. Proto si to raději zkontrolujte u výrobce, abyste si mlýnek neznehodnotili. Nezapomeňte ani na zásobník, který omyjte přípravkem na mytí nádobí.

Pokud se vám však mlýnek ručně čistit nechce nebo máte pocit, že by to chtělo útroby kávomlýnku pročistit opravdu důkladně, můžete sáhnout po speciálním přípravku. Většinou se jedná o granule nebo prášek, které jsou zdravotně nezávadné a účinně odstraní nečistoty, zbytky kávy a olejů z vašeho mlýnku. Vyzkoušet můžete třeba přírodní čisticí prostředek bez chemikálií Cafetto Grinder Clean, který obsahuje 450 gramů prostředku.

Jaký používáte ruční kávomlýnek? S jakým máte dobré zkušenosti a s jakým naopak ne? Podělte se v komentářích. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.