Skořicovo-jablečný koláč (nejen) k čaji a kávě

Jednoduché, zato chutné a vláčné koláče mám nejradši ze všeho. Když mě popadne mlsná, jednoduše smíchám pár ingrediencí, těsto dám na pár minut do trouby a za chvíli už si můžu u šálku kávy či čaje pochutnat na nějaké dobrotě. Pokud to máte podobně, tenhle skořicovo-jablečný koláč je ideálním kandidátem. Vyzkoušejte ho taky a vychutnejte si ho u čaje nebo kávy! Recept najdete v článku. 🙂

Co budete potřebovat:

na koláč:

  • 65 gramů másla pokojové teploty
  • půl hrnku třtinového cukru (osobně tolik sladit nepotřebuji, takže klidně dávám cukru méně)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek hladké mouky (já použila špaldovou)
  • třetina hrnku mléka
  • 1 větší jablko
  • skořice na ozdobu

na polevu:

  • 10 gramů rozpuštěného másla
  • půl lžičky skořice
  • cukr nebo med na oslazení

Jak na to:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a kulatou formu na koláč vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte kokosem.
  2. Vyšlehejte máslo, cukr, vejce a vanilkový extrakt, dokud se vše nespojí do hladké hmoty.
  3. Postupně přimíchejte mouku s mlékem a těsto nalijte do připravené formy na koláč.
  4. Jablko omyjte, rozkrojte, vyjměte ohryzek a nakrájejte na tenké plátky, kterými ozdobte koláč. Posypte je jemně skořicí a dejte péct na cca 20 minut.
  5. Mezitím si připravte polevu. Smíchejte rozpuštěné máslo se skořicí a oslaďte dle svých vlastních preferencí.
  6. Po 20 minutách vyndejte koláč z trouby a polijte rovnoměrně polevou.
  7. Koláč dejte ještě na 5 až 10 minut péct. Pokud do něj píchnete špejlí a nezůstane na ní žádné těsto, je hotový. Vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout.

A je to! Přeji pohodové mlsání u kávy a čaje. 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.