Linecký ostružinový koláč s tvarohem

Když jsem si o víkendu vyrazila na kole do kopců Vysočiny, objevila jsem ke své nesmírné radosti mraky ostružinových keřů. Příště jsem přijela s dózami a krabičkami a odvezla si je domů plné šťavnatých ostružin. A jelikož je škoda je dát do mrazáku, upekla jsem si tenhle báječně voňavý linecký ostružinový koláč s tvarohem. Chtěli byste recept? Najdete ho v článku. 🙂

Co budete potřebovat:

na linecké těsto

  • 200 gramů hladké (klidně i špaldové) mouky
  • 2 žloutky
  • 120 gramů másla pokojové teploty
  • 60 gramů třtinového cukru
  • pár kapek citronové šťávy

na tvarohovou vrstvu

  • 250 gramů polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 2 – 3 lžíce tekutého medu

na posypání

  • 3 velké hrsti ostružin
  • sáček vanilkového cukru

Jak na to:

  1. Na vále zpracujeme všechny ingredience na korpus v hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme zatím do ledničky.
  2. V míse smíchejte tvaroh a vejce a dle svých preferencí oslaďte medem.
  3. Ostružiny omyjte, osušte a vyberte z nich větvičky, lístečky apod. Vsypte je do mísy a rovnoměrně je obalte vanilkovým cukrem. Pokud je máte raději „ostřejší“ a ne tolik sladké, cukr klidně vynechejte.
  4. Vymažte formu na koláč máslem nebo kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  5. Linecké těsto do formy rovnoměrně namačkejte až k okrajům. Vlijte tvarohovou vrstvu a na ni nasypte ostružiny.
  6. Pečte při 180 stupních 50 až 55 minut, dokud není tvarohová vrstva ztuhlá a linecké těsto hezky zlatavé.

A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy! 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.