Když jsem si o víkendu vyrazila na kole do kopců Vysočiny, objevila jsem ke své nesmírné radosti mraky ostružinových keřů. Příště jsem přijela s dózami a krabičkami a odvezla si je domů plné šťavnatých ostružin. A jelikož je škoda je dát do mrazáku, upekla jsem si tenhle báječně voňavý linecký ostružinový koláč s tvarohem. Chtěli byste recept? Najdete ho v článku. 🙂
Co budete potřebovat:
na linecké těsto
- 200 gramů hladké (klidně i špaldové) mouky
- 2 žloutky
- 120 gramů másla pokojové teploty
- 60 gramů třtinového cukru
- pár kapek citronové šťávy
na tvarohovou vrstvu
- 250 gramů polotučného tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 2 – 3 lžíce tekutého medu
na posypání
- 3 velké hrsti ostružin
- sáček vanilkového cukru
Jak na to:
- Na vále zpracujeme všechny ingredience na korpus v hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme zatím do ledničky.
- V míse smíchejte tvaroh a vejce a dle svých preferencí oslaďte medem.
- Ostružiny omyjte, osušte a vyberte z nich větvičky, lístečky apod. Vsypte je do mísy a rovnoměrně je obalte vanilkovým cukrem. Pokud je máte raději „ostřejší“ a ne tolik sladké, cukr klidně vynechejte.
- Vymažte formu na koláč máslem nebo kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Linecké těsto do formy rovnoměrně namačkejte až k okrajům. Vlijte tvarohovou vrstvu a na ni nasypte ostružiny.
- Pečte při 180 stupních 50 až 55 minut, dokud není tvarohová vrstva ztuhlá a linecké těsto hezky zlatavé.
A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy! 🙂