Jak si doma připravit espresso?

V předchozím článku jsme si řekli vše, co o espressu potřebujete vědět, a v tomto příspěvku se zaměříme pouze na jeho přípravu. Ta má mnohá úskalí a vyžaduje cvik a praxi, ale s trochou cviku i toho správného vybavení ji s přehledem zvládnete i doma. Co tedy všechno k přípravě espressa potřebujete a jak na to?

Co budete potřebovat?

  • kvalitní čerstvou zrnkovou kávu, nejlépe určenou právě pro přípravu espressa
  • pokud nemáte kávovar s vestavěným mlýnkem, pak se neobejdete bez kávomlýnku, kterým vám kávu umele na požadovanou hrubost vhodnou pro přípravu espressa (Pozor, zdaleka ne každý kávomlýnek dokáže umlít zrnka na pudr. Vhodné ruční mlýnky na espresso naleznete zde, výkonné elektrické mlýnky na espresso zase v tomto článku.)
  • kvalitní kávovar (nejlépe pákový)
  • předem nahřátý šálek na espresso

Jak na to?

  1. Těsně před přípravou si umelte kávu na espresso. Zvolte jemné mletí takzvaně na pudr, káva by pak měla mít podobně jemnou konzistenci jako polohrubá mouka. Množství zvolte podle toho, kolik šálků budete připravovat – kolem 7,2 gramů na jeden šálek. Někteří baristé dělají espresso až z 8 gramů.
  2. Do čisté páky nasypte umletou kávu (jednopáka se používá na přípravu jednoho šálku, dvoupáka na přípravu dvou). Dbejte na to, abyste do páky nenasypali příliš málo nebo mnoho kávy, abyste espresso nepřepálili nebo naopak aby nebylo bez chuti. Kávy by mělo být tak akorát na množství šálků, které budete připravovat.
  3. Kávu v páce sklepejte a urovnejte tamperem tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená a její povrch hladký. Měla by v páce pevně držet, i když ji nakloníte. Setřete okraje páky, aby na nich neulpěly nějaké nečistoty a vám se nezaneslo těsnění.
  4. Ještě než páku nasadíte, pusťte vodu kávovaru naprázdno, abyste se zbavili toho, co v něm zůstalo při minulé přípravě kávy.
  5. Nasaďte páku do kávovaru a okamžitě ho spusťte. Na nic nečekejte, nejenže by káva mohla přijít o aroma, ale také byste ji mohli přepálit.
  6. Po několika vteřinách začne káva vytékat do šálku(ů). Od zapnutí kávovaru by celý proces měl trvat okolo 20 až 30 vteřin.
  7. Výsledkem by měl být šálek naplněný voňavým espressem s hustou pěnou. Pokud pěnu lžičkou rozhrnete, měla by se zase stáhnout a vytvořit neporušenou vrstvu.
  8. Espresso ihned podávejte. Přejeme příjemné chvilky strávené nad šálkem! 😉

Podívejte se na přípravu espressa na videu:

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Něco se pokazilo a vaše espresso je nic moc? Přečtěte si, jaké chyby se při přípravě espressa často dělají, a jak se jim vyvarovat.

*Použité fotografie: náhledový obrázek: studio tdes, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.