S čím kávu kombinovat?

Na kávě je skvělé, že si můžete dopřát stovky různých variací, vyzkoušet tolik příchutí, na které si jen vzpomenete a obohatit si její už tak skvělou chuť o další rozměry a chuťové nuance. S čím vším můžete kávu kombinovat?

Šlehačka

Káva a šlehačka si velice dobře rozumí. Šlehačka je nezbytnou ingrediencí vídeňské kávy, irské kávy, alžírské kávy a spousty dalších. Tou pravou šlehačkou zkrátka nikdy nic nezkazíte. Se šlehačkou ze spreje už je to horší. Někomu chutná, ale chuti opravdové šlehačky se prostě nemůže rovnat. Navíc když vám v kavárně podají kávu se šlehačkou ze spreje, je to známka (ne)kvality oné kavárny.

I se šlehačkou si můžete hrát. Stačí do ni přidat trochu vanilkového cukru nebo třeba skořice či kakaa a promíchat. Z ozdob můžete vyzkoušet čokoládové hoblinky, křupinky, lentilky či šlehačku prostě jen poprášit kakaem či skořicí nebo ozdobit polevou.

Alkohol

Alkoholické nápoje dokáží dodat kávě ten správný říz. S kávou můžete kombinovat téměř jakýkoli alkohol – rum, koňak, whiskey, vaječný likér, vodku, likéry s různými příchutěmi, becherovku a dokonce i šampaňské. Výsledný nápoj vás bezpochyby zahřeje i potěší. Zajímavé také je se porozhlédnout, co jaký národ rád do kávy přidává – v irské kávě je to whiskey, v alžírské kávě vaječný likér, v české kávě slivovice nebo becherovka, v ruské kávě vodka a v karibské kávě bílý rum, Italové rádi přidávají amareto a Finové brusinkový likér. Existují také prapodivné kombinace, ke kterým potřebujete trošku odvahy – například káva s červeným vínem nebo s mátovým likérem. Fantazii se zde opravdu meze nekladou. Nejčastěji se podává káva s rumem a nemusí se nutně jednat o teplý nápoj.

Zmrzlina

Zvláště v letních měsících je příjemné přidat si do kávy zmrzlinu a osvěžit se. Existuje tolik kombinací, kolik je příchutí zmrzliny, takže máte opět neomezené možnosti. Nejoblíbenějšími ale stále zůstávají vanilková, čokoládová, lískooříšková, stracciatella či pistáciová, možná proto, že s chutí kávy báječně souzní.

A mnoho dalších

Spousta lidí si v kávě oblíbila i různé polevy, které na dně sklenice vytvoří barevnou hustou vrstvu. Stejně tak můžete experimentovat i se zahuštěným mlékem jako Pikao, Jesenka nebo Salko nebo s bílou, hořkou či mléčnou čokoládou. Kávu si lze také ochutit sirupy do kávy (výborná je značka Monin, kterou používají ve většině kaváren). Káva ladí také s chutí pudinku, můžete si do ní dát pralinky nebo třeba čili. Možností je mnoho a ještě víc.

A co Vy? Co si rádi přidáváte do kávy? Máte nějaký vlastní recept? Pošlete nám ho! 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Markéta napsal:

    Tak tak, místo cukru. 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.