Espresso freddo: ledová káva v Řecku

Když vycestujete někam do zahraničí, brzy zjistíte, že jiný kraj, jiný mrav, jiná káva. Jsou země, kde v nabídce kaváren narazíte kromě známého cappuccina či café latté na kávové nápoje, jejichž jméno vám nic neříká. Mě takto mátlo třeba Řecko, kde jsem si mohla objednat espresso freddo nebo také cappuccino freddo a lámala jsem si hlavu, jak se liší od jiných ledových káv, které můžete běžně dostat v českých kavárnách. Takže…co je to espresso freddo?

Ať žije ledová káva

V Řecku na horký šálek kávy moc chuť není, když se pečete ve vlastní šťávě. Zato ledová káva vám může pomoci se ochladit a osvěžit jako nic jiného. Kromě tradičního řeckého frappé (článek o něm zde) však na nápojovém lístku najdete také espresso freddo nebo jeho mléčnou variantu cappuccino freddo. Jakmile jsem espresso freddo na Santorini ochutnala, hned se stalo mým favoritem a každodenním ochráncem před vedrem na dovolené.

Zatímco frappé se připravuje ze speciální instantní kávy, základem espressa freddo je, jak název napovídá, espresso. Chuťově je to znát a osobně mě espresso freddo sedí víc než frappé, protože má plnější kávovou chuť. Asi vás nepřekvapí, že je původem z Itálie.

Co to tedy espresso freddo (někdy se také skrývá pod názvem café freddo) je? Stručně: je to vlastně frappé připravované z espressa doppia (dvojitá dávka espressa), tedy espresso našlehané v shakeru s kostkami ledu. Připravte se také na to, že se vás při objednávce ihned zeptají, zda si svou ledovou kávu přejete s cukrem nebo bez, protože cukr obvykle rovnou přidají do kávy a mixují.

Pokud máte radši kávu s mlékem, pak vás potěší cappuccino freddo, které se také připravuje z dvojiíté dávky espressa (tedy 14 gramů kávy v zhruba 60 ml vody), ale postup přípravy se od klasického cappuccina liší. Nejprve našleháte mléko s ledem a tekutým cukrem (volitelně) do pěny a to poté přilijete do espressa.

Jak si espresso freddo připravit?

  1. Připravte si espresso doppio, tedy dvojitou dávku espressa ze 14 gramů kávy v zhruba 60 ml vody. Podrobný návod na přípravu espressa jako z kavárny najdete zde. Kávu přelijte do sklenice nebo hrnečku.
  2. Pokud sladíte, přidejte cukr dle svého gusta.
  3. Přidejte dvě kostky ledu.
  4. Šlehejte asi 30 sekund pomocí mixéru na frappé a poté přelijte do vysoké sklenice plné kostek ledu.
  5. Zastrčte do ní brčko a je hotovo. 🙂

Přeji příjemné zchlazení a krásnou dovolenou v Řecku! 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Stelios napsal:

    Důležité je, že brčko musi byt tenký, jinak káva nemá tu správnou chuť.

    • Markéta napsal:

      Pěkný den,
      moc díky za komentář a postřeh. Osobně nejsem moc fanda do brček, ale až budu příště pít espresso freddo, řeknu si o tenké brčko a porovnám rozdíl. 🙂
      Mějte se prima,
      Markét

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.