Řekové rozhodně vědí, jak se „zchladit“. Frappé spojuje skvělou chuť kávy a zároveň ledové osvěžení v jednom, takže pokud se někdy budete potulovat slunným a rozpáleným Řeckem, určitě frappé vyzkoušejte. Dobrou zprávou je, že za ním však nemusíte až k Egejskému moři. Můžete si ho dopřát v našich českých kavárnách nebo si ho snadno připravit doma. Jak na to?
Frappé patří mezi nejoblíbenější druhy ledové kávy a poptávka po něm stoupá především v letních měsících. Lahodné je ale za každého počasí. Slovo frappé pochází z francouzštiny a v tomto kontextu znamená něco jako vychlazený nebo mrazivý, což je trefné, nemyslíte? 🙂
Frappé má dnes už mnoho podob a existuje spousta různých způsobů příprav. Frappé však i tak bez problémů poznáte na první pohled. Podává se ve vysoké sklenici, často s dlouhou lžičkou a brčkem. Je to našlehaná káva s mlékem a cukrem (v Řecku i u nás si ale můžete samozřejmě říct i o frappé bez mléka či bez cukru), na povrchu bývá hustá pěna a do nápoje se přidávají kostky ledu. Zvláště v našich kavárnách se také do frappé dává zmrzlina, šlehačka a různé polevy.
V Řecku frappé připravují ze speciální rozpustné kávy, kterou rozmixují spolu se studenou vodou a mlékem. Nápoj pak nalijí do sklenice a ihned přidají kostky ledu. U nás v kavárnách se ale setkáte také s přípravou frappé z espressa (takové kávě se někdy říká caffé freddo nebo frappé freddo).
Frappé vzniklo šťastnou náhodou v řeckém městě Thessaloniki neboli Soluni. Stalo se tak v roce 1957 na mezinárodním veletrhu, kde firma pod hlavičkou Nestlé představovala nový nápoj pro děti připravovaný z mléka a čokolády a vyšejkrovaný do pěny. Dimitrios Vakondios, zaměstnanec firmy, dostal během přestávky chuť na kávu, a jelikož neměl po ruce nic jiného než šejkr, studenou vodu, kostky ledu a instantní kávu, všechno to smíchal dohromady a vyšejkroval. Frappé bylo na světě a firma Nestlé se ho ihned ujala.
Frappé si můžete připravit doma na více způsobů. My vám tu popíšeme dva nejčastější recepty na frappé. V obou případech vám přijde vhod tento mixér na frappé značky PAP. Dostupný je v černé nebo bílé barvě a umí vyšlehat skvělé frappé i s pořádnou pěnou.
Prvním způsobem přípravy frappé je již ze zmíněné speciální instantní kávy:
Instantní kávu smíchejte se studenou vodou a rozmixujte mixérem na frappé. Pokud máte rádi v kávě mléko a cukr, přidejte je před mixováním také. Nápoj nalijte do sklenice a vhoďte několik kostek ledu.
Nebo si můžete frappé připravit z espressa:
Připravte si espresso (jak na to jsme podrobně popsali v tomto článku.) Mixérem umixujte espresso s třemi polévkovými lžícemi vody, třemi kostkami ledu a případně také mlékem a cukrem, pokud sladíte. Všechny ingredience mixujte, dokud nevznikne hustá a lesklá pěna.
Přeji příjemné osvěžení. A určitě mi nezapomeňte do komentářů dát vědět, jak vám vaše frappé připravené doma chutnalo. 😉
*Použité fotografie: náhledový obrázek: poolle, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com
Frappé skutecne pochazi z francouzstiny, ale rozhodne neznamena mrazivy nebo vychlazeny, a to ani „v tomto kontextu“ 🙂
Dobrý den, Dagmar,
podle definice v etymologickém slovníku ano: https://www.etymonline.com/word/frappe. 🙂
Mějte se prima,
Markét