Jak na latte art jablíčko?

V úvodním článku jsme si představili umění latte art obecně, ale teorií se ještě nikdy nikdo nic nenaučil. Pojďme se tedy pustit do kreslení obrázků do mléčné pěny cappuccina a zkusit to s tím nejzákladnějším tvarem – jablíčkem. Jak na to? V článku najdete návod a tipy. 🙂

Pojďme si v krátkosti zopáknout základy. Abyste si doma mohli pohrát s latte art, potřebujete se naučit správně připravit cappuccino (což znamená ovládnout umění přípravy espressa s bohatou cremou a také správné šlehání mléčné pěny, což zase vyžaduje určitou praxi a vybavení).

Pokud se vám nedaří příprava espressa, třeba pomůže tento článek s nejčastějšími chybami. Pokud vás zlobí šlehání mléka tryskou, snad pomůže tento článek s praktickými tipy nebo tento článek, ve kterém zmiňujeme časté chyby.

Je důležité, abyste měli přípravu cappuccina v ruce, protože bez té správně našlehané mléčné pěny a espressa s hustou cremou latte art nevytvoříte, tedy alespoň ne to, které vám servírují v dobrých kavárnách.

Tip: Chcete-li, aby latte art bylo výraznější, připravte si dvojité espresso. Obrázek se vám také bude pohodlněji kreslit do většího šálku.

Umíte cappuccino připravit i se zavřenýma očima? Výborně, pojďme si tedy říct a ukázat, jak na latte art ve tvaru jablka.

Jak na to?

Nejdůležitější je rychlost, s jakou lijete našlehané mléko do šálku s připraveným espressem, a také kam mléko lijete. Snadno se to řekne, ale jednoduché to není ani náhodou. Chce to cvik a spoustu různých prapodivných patvarů, které ani zdaleka nepřipomínají to srdíčko, které jste na mléčnou pěnu zamýšleli namalovat. Zkazíte mnoho a mnoho cappuccin (naštěstí nikoli chuťově, ale pouze esteticky), než přijdete jak na to. Obrňte se tedy trpělivostí. A teď k praktickým krokům…

  1. Šálek s připraveným espressem držte v levé ruce mírně nakloněný (pokud jste pravák). Ouško šálku by mělo směřovat směrem k vám.
  2. Jakmile došleháte mléčnou pěnu, obsah konvičky stále promíchávejte jemnými pohyby. Pokud chcete, aby mělo vaše jablko stopku, můžete začít našlehané mléko lít z výšky několika centimetrů u okraje šálku, ale hned se přesuňte doprostřed šálku s espressem, není to ale podmínkou. Stopka se často vytvoří sama, i když začnete pěnu lít doprostřed šálku. Začínáte lít z větší výšky, aby se mléko dostalo dolů pod cremu espressa.
  3. Jakmile je šálek asi ze tří čtvrtin plný, přibližte se s šálkem blíže k hubici konvičky. Když to uděláte, pěna vystoupá na povrch a to je okamžik, kdy začnete kreslit.
  4. Konvičku ještě víc nakloňte a nechte našlehané mléko téct doprostřed šálku, dokud se vám před očima nevytvoří jablko.
  5. Je hotovo. 🙂

Mrkněte na postup kreslení latte art ve tvaru jablka ve videu:

Podařilo se vám nakreslit jablíčko do mléčné pěny? 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: fredenslund, na základě licence CC BY-NC 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.