Nejčastější chyby při šlehání mléka tryskou

Šlehání mléka na dokonalou mléčnou pěnu vypadá jednoduše, ale může vás pěkně potrápit. Stačí totiž maličká drobnost a najednou mléčná pěna není taková, jakou byste si přáli. Pojďme se tedy společně mrknout na běžné chyby, které vám mohou snadno překazit radost z kávového požitku, a přitom stačí tak málo. 🙂

Pokud hledáte přesný postup, jak si mléko našlehat buďto pomocí ručního šlehače nebo pomocí trysky na kávovaru, nezapomeňte navštívit tenhle článek. Dozvíte se v něm vše podstatné včetně toho, jaké mléko je nejvhodnější, kde si pořídit dobré vybavení a jak si při šlehání mléka poradit.

A teď pojďme najít odpověď na otázku: Jaké jsou nejčastější chyby při šlehání mléka pomocí trysky kávovaru?

 

Nemáte vhodné mléko či konvičku

Možná vás to překvapí, ale na mléčnou pěnu má vliv i vaše vybavení. Tak třeba moc dobrého výsledku nedocílíte, když budete mléko šlehat v porcelánové konvičce a použijete nevychlazené levné mléko. Naopak, nejvhodnější je nerezová konvička (při další návštěvě kavárny si můžete všimnout, že baristé používají právě ji) a plnotučné mléko, které je dopředu vychlazené. Nedoporučujeme kupovat levná trvanlivá mléka, ale čerstvá a kvalitnější.

 

Zapomínáte před šleháním profouknout trysku

Zdánlivě nedůležitý krok, ale také dělá divy. Před každým šleháním nezapomeňte trysku profouknout, ať se zbavíte vody, která při předchozím šlehání v trysce zkondenzovala. Také nechcete mít v mléce bakterie a podobné potvůrky.

 

Máte špatný úhel trysky a konvičky

Pokud jsou tryska a konvička ve vzájemném špatném úhlu, mléčná pěna se vám nemůže našlehat správně, protože se mléko nešlehá rovnoměrně. To vám například prozradí zvláštní pištivý a škřípavý zvuk, který napovídá, že něco není v pořádku, a v mléce se vám budou tvořit velké bubliny, které tam samozřejmě mít nechcete.

Je dobré mít trysku zhruba v 45 stupňovém úhlu a konvičku držet rovně, nenaklánět ji na stranu, dopředu ani dozadu. Konvička by měla být do poloviny plná mléka, ne více. Pokud se učíte šlehat mléko pomocí trysky, držte konvičku za ucho, protože se tak vyhnete případnému spálení ruky, jestliže neodhadnete dobu šlehání.

Trysku opřete o zobáček konvičky a ponořte ji asi jeden centimetr pod hladinu mléka a opravdu se ujistěte, že je konvička v rovné poloze a není nakloněná.

 

Tryska je ve špatné poloze

Když už vychytáte ten správný úhel konvičky a trysky, ponoření trysky a polohu konvičky, může se stát, že ještě chybujete, co se týče polohy trysky. Ta by totiž neměla mířit přímo doprostřed konvičky, ale trochu ke straně, aby mléko rozvířila a jaksepatří našlehala. Pokud trysku namíříte doprostřed, nevytvoří se ten správný vír a mléko bude bublat uprostřed. Když ji však namíříte trochu ke stěně konvičky, pak mléko koluje dokola a šlehá se.

 

Při šlehání s konvičkou hýbáte

Možná vás to svádí při šlehání s konvičkou hýbat, aby se mléko našlehalo důkladně ze všech stran. Tím ale však narušíte samotný proces šlehání, nepomůžete mu. Trysku kávovaru mějte opřenou o zobáček konvičky, což vám pomůže  držet konvičku rovně a v klidu.

 

Vypnete šlehání příliš brzo nebo příliš pozdě

Ze začátku šlehání uslyšíte takový praskavý klokotavý zvuk (to se vám právě vytvořila pěna), po chvíli už ale šlehané mléko spíše poklidně šumí (už ho jen dohříváte na tu správnou teplotu). Pokud slyšíte něco jiného, pak je pravděpodobné, že něco děláte špatně. 

Jakmile vás konvička v ruce začne pálit tak, že na ní skoro neudržíte ruku, vypněte páru. Ne dříve (mléko by nemělo dostatečnou teplotu), ne později (mohlo by se stát, že mléko převaříte). Chce to trochu cvik, poznat ten správný moment. Mléko by mělo mít mezi 55 a 65 stupni Celsia, konvička by vás tedy měla pálit do ruky skoro až nepříjemně, ale ne tak, abyste se spálili. Z mléka by se nemělo kouřit, protože se vám v něm budou tvořit bubliny a nebude mít tu správnou texturu.

 

Nejdřív vyndáte konvičku a pak teprve vypínáte trysku

Když vás konvička začne pálit, měli byste v klidu vypnout trysku a pak konvičku pomalu vyndat. Pokud totiž nejdřív vyndáte konvičku a pak vypínáte trysku (nebo konvičku po vypnutí trysky vyndáte moc rychle), v našlehaném mléce se vám vytvoří spousta bublin. Také se vám nejspíš stane, že něco z obsahu konvičky vystříkne na vás a nedejbože vás spáli nebo zašpiní.

 

Po šlehání zapomínáte opět trysku očistit

Potřebujete se okamžitě zbavit mléka, které zůstalo uvnitř v trysce i na ní a udržovat trysku bez nečistot, takže ji po šlehání vždy znovu otřete a profoukněte. Kromě hygienických trampot by vám to totiž mohlo opět pěkně zavařit při dalším a dalším šlehání a nejspíš i v případě vašeho zdraví.

 

Pomohlo to? Našli jste právě tu chybu, kterou nevědomky děláte, a která z vaší mléčné pěny dělá řešeto? Doufám že ano. 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: camirisk, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *