Jak si doma připravit pravé cappuccino?

Pravé cappuccino je jen jedno, stejně jako espresso, které je jeho nedílnou součástí. I příprava cappuccina je svým způsobem umění a vyžaduje nejen trochu cviku, ale také správné vybavení. Jak si tedy cappuccino doma připravit a co k tomu budete potřebovat? Pojďme na to. 🙂

Co budete potřebovat?

  •  kvalitní čerstvou zrnkovou kávu, kterou si umelete těsně před přípravou
  •  kávovar (pákový nebo automatický, s pomocí kterého si můžete připravit kvalitní espresso, a který má trysku s párou na šlehání mléka)
  •  speciální konvičku na mléko z nerezu
  •  šálek na cappuccino (objem 150 až 180 ml)

Jak na to?

  1. Základem vynikajícího cappuccina je kvalitní espresso připravené z čerstvě umleté kávy. (Samostatný článek o domácí přípravě espressa najdete zde.) Připravte ho do předem nahřátého šálku o objemu asi 180 ml.
  2. Druhou důležitou složkou cappuccina je správně našlehané mléko. Šlehá se ve speciální nerezové konvičce, kterou z poloviny naplníte plnotučným, nejlépe vychlazeným mlékem.
  3. Trysku nejdřív pustťe naprázdno, abyste ji zbavili nečistot, a pak ji ponořte asi centimetr pod hladinu mléka a konvičku trochu nakloňte. Pusťte páru a mléko se vám začne šlehat a nabývat na objemu. Konvičku postupně posunujte níž, tryska by neměla být ponořená hluboko.
  4. Když vás konvička začne pálit v rukou, vypněte páru, klepněte s konvičkou o stůl, ať zmizí nežádoucí bubliny, a několikrát s ní zakružte. Pěna tak získá hladkou krémovou konzistenci. (Podrobněji o šlehání mléka zde.)
  5. Mléčnou pěnu nalejte z konvičky přímo doprostřed šálku s espressem, po chvíli lijte pěnu spíše po stěně.
  6. Pokud jste šikovní, můžete si na povrchu cappuccina vytvořit pomocí mléčné pěny nějaký obrázek. Zde jsou návody, jak do mléčné pěny cappuccina kreslit latte art. Cappuccino je hotové, můžete servírovat. 😉

Podívejte se, jak připravuje cappuccino Petra Veselá, mistryně v přípravě kávy:

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Přeji příjemné chvilky strávené u cappuccina. Jak vám jde příprava? Podělte se v komentářích. 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Sussane Nilsson, na základě licence CC BY-SA 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.