Vše, co jste chtěli vědět o cappuccinu

Cappuccino. Jemný a lahodný kávový nápoj z dílny italských mistrů, ve kterém je více mléka než kávy. Jaká je jeho historie, jak se připravuje a jak ho poznáte? A jak se cappuccino liší od caffé latte? To vše se dozvíte v článku.

Jak vypadá pravé cappuccino?

Cappuccino by mělo z jedné části tvořit espresso o objemu asi 30 ml, z jedné části teplé mléko a z další části mléčná mikropěna. Příprava toho pravého cappuccina v sobě skrývá mnohá úskalí, ale když se podaří, stojí to za to. Mléčná pěna na povrchu by měla být jemná a zarovnaná, bez bublinek, skořice či kakaa. Ti nejlepší baristé s ní umí tvořit divy pomocí latte art a kreslí do ní nádherné obrázky. Cappuccino se připravuje do šálků o objemu 150 až 180 ml.

Cappuccino
Tohle je pravé cappuccino. Zdroj: piccoloneexistuje.cz

Historie cappuccina

Evropané pili po dlouhá staletí kávu na turecký způsob, mléko si do ní začali přidávat až někdy v 17. století. Kořeny cappuccina však nacházíme až ve století osmnáctém, nikoli však v Itálii, ale u našich bližších sousedů v Rakousku, především ve Vídni proslulé svými kavárnami. Tehdy se v nabídce kaváren objevil nápoj „Kapuziner“ neboli káva se smetanou a cukrem, která dostala své jméno díky asociaci barvy nápoje s rouchem kapucínských mnichů.

O cappuccinu, jak ho známe dnes, se objevila první zmínka ve 30. letech 20. století v severní Itálii. Tehdy však cappuccino připomínalo spíše vídeňskou kávu se šlehačkou posypanou skořicí či čokoládou. Horká mléčná mikropěna se s cappuccinem začala spojovat až později. Stejně tak se změnily metody přípravy tohoto nápoje, když Italové dovedli po druhé světové válce své espresso k dokonalosti, stejně jako šlehání mléka. A tak postupně vznikalo krémové a jemné cappuccino, jak si ho můžeme vychutnat v kavárnách i u sebe doma v současnosti.

Jak se liší cappuccino od caffé latte?

Caffé latte (pozor, neplést s latte macchiato) se cappuccinu v mnohém podobá, ale nejde o ten samý nápoj. Rozdíl je především v objemu výsledného nápoje. Zatímco cappuccino má 150 až 180 ml, caffé latte má 280 až 330 ml, přičemž 30 ml tvoří espresso a zbytek mléčná mikropěna.

Zdroj: piccoloneexistuje.cz

Jak na přípravu cappuccina?

Vlastníte-li kávovar, pomocí kterého si můžete připravit kvalitní espresso a našlehat si mléčnou pěnu pomocí trysky s párou, v tomto článku se dozvíte, jak si doma připravit pravé cappuccino jako z kavárny.

Pokud ovšem doma takový kávovar nemáte, nezoufejte. V tomto článku vám poradíme, jak si pomocí alternativních metod připravit domácí cappuccino, které je také výborné. Schválně nepíšu „pravé“, protože k tomu byste potřebovali espresso.

Je cappuccino vaším oblíbeným kávovým nápojem? Nebo dáváte přednost jinému? Napište nám to do komentářů. 😉

Použité fotografie: Náhledový obrázek: Sven Lindner, na základě licence CC BY 2.0, commons.wikimedia.org

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Roman napsal:

    Když je cappuccino v poměru na třetiny, proč je při espressu 30 ml výsledné množství 150-180 ml? Kávě se začínám teprve věnovat více, tak se učím správné přípravy. Děkuji za odpověď. A děkuji za spoustu super článků, které mi s tím pomáhají. 🙂

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Romane, moc se omlouvám za pozdní odpověď. Vůbec mi nepřišlo upozornění na nový komentář. 🙂
      Co se týče těch třetin, nejedná se o stejné třetiny. Měla jsem asi spíše napsat „tři části“. Už z obrázku jde vidět, že mléka je podstatně více než espressa. 😉
      Držím palce a fandím, ať vás káva baví a fascinuje i nadále!
      Markét

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.