Vše, co jste chtěli vědět o ledové kávě

Léto je tady a s ním v kavárnách roste obliba ledových variant kávových nápojů. Kdo by si taky v takovém parnu a horku užíval teplou kávu? Místo toho se radši zchladíme kombinací kávy a ledu, popřípadě i zmrzliny a šlehačky. Pojďme se podívat ledové kávě na zoubek. Nezapomeneme ani na recept, který vám prozradí, jak si ledovou kávu připravit v pohodlí domova.

Ještě než si řekneme, v jakých variantách si můžete kávu na studený způsob připravit, odpovím vám na otázku, která vás možná napadla: Co ledová káva a kofein? Nemusíte se bát, že by se při přípravě ledové kávy kofein někam vytratil, takže i chladivá verze vašeho oblíbeného nápoje vás pořádně nakopne.

Navíc ledová káva mnohdy odhalí kvalitu kávy samotné i dosud netušené chuťové nuance. Pokud káva za studena chutná „nějak divně“ nebo to „není ono“, pak byste se nejspíš měli porozhlédnout po nějakých kvalitnějších zrncích.

Teď už ale pojďme na to. Jak se (nejen) v létě osvěžit?

Frappé aneb řecká ledová klasika

Řekové mají ve své vlasti pořádné vedro, a tak se není čemu divit, že jeden z nejoblíbenějších ledových kávových nápojů mají na svědomí právě oni. Detailně jsem se o něm rozepsala v tomhle článku, kde najdete i návod na přípravu.

Nízkokalorická varianta ledové kávy

Proč nízkokalorická? Žádné ústupky za tím nehledejte, jedná se čistě jen o kávu s ledem. Nízkokalorická jí říkám proto, že si ji připravuji bez zmrzliny, pořádného kopce šlehačky a dalších ingrediencí (například různých sirupů a podobně). Jak si takovou kávu tedy připravit?

Pokud máte doma kvalitní kávovar, nejjednodušším postupem je připravit si espresso (jak na to, se dozvíte zde) přímo do vychlazeného šálku s jednou či dvěma kostkami ledu. Espresso na ledu je jednoduché na přípravu a tak báječně osvěžující. 😉

Pokud však nemáte možnost připravit si doma espresso, jsou tu naštěstí ještě alternativní metody. Nejlépe se na přípravu ledové kávy hodí aeropress, chemex nebo dripper. Zkrátka nechte kávu filtrovat nebo překapávat po dobu extrakce přímo do sklenky s kostky ledu a osvěžující ledová káva je na světě.

Pozor ale na poměr mezi kávou a ledem. Pokud budete mít ledu moc, ledová káva nejspíš nebude vůbec chutnat po kávě, ale spíš jako studená voda. Pokud budete mít moc kávy, pak zase ledová káva nebude ledová, ale spíš vlažná. Je třeba trochu experimentovat.

Zvažte také koupi kávy, která má výraznou příchuť (vyzkoušejte třeba kávu z Keni). Chuť ledové kávy tak mnohem lépe vynikne. U méně chuťově výrazných káv se vám může stát, že bude výsledný nápoj spíše mdlý.

Když ledovou kávu, tak se vším všudy

Pokud si nedokážete představit ledovou kávu bez zmrzliny, pak vyzkoušejte affogato. Jeho základem je espresso a smetanová zmrzlina (nejčastěji vanilková, ale můžete se setkat i s jinými příchutěmi, třeba straciatellovou). Do vychlazené sklenky přidejte kopeček nebo dva zmrzliny, sklenku postavte pod páku kávovaru a nechte do ní extrahovat espresso. Affogato je na světě a vypadá skvěle.

Stejně tak můžete z nízkokalorické varianty popsané výše udělat kalorickou tak, že si do sklenice jednoduše přidáte kopeček zmrzliny, šlehačku, polevu či nějaký sirup. Fantazii se meze nekladou. Mrkněte třeba sem, s čím vším se dá káva kombinovat a inspirujte se.

A co vy? Máte rádi ledovou kávu? 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Ren Kuo, na základě licence CC BY-SA 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.