Aeropress patří na poli alternativních metod přípravy kávy spíše k novinkám, přesto si však zaslouženě bleskově získává popularitu. I když vypadá složitě, nemusíte se ho vůbec bát. Příprava kávy s aeropressem je velice jednoduchá, hravá a rychlá a výsledkem je výborná filtrovaná káva. Navíc vám aeropress poskytne spoustu prostoru k hraní si a experimentování s výslednou chutí. Pojďme se tedy s aeropressem blíže seznámit a naučit se v něm připravovat kávu. 😉
Aeropress vypadá na první pohled spíš jako nějaké chemické náčiní, ve kterém by mohly klidně pobublávat barevné roztoky a utrejchy. Od pravdy je to však daleko. Aeropress totiž nabízí jednoduchou a rychlou metodu přípravy kávy, která váš oblíbený nápoj neochudí o žádnou z chuťových nuancí, ale naopak je ještě zvýrazní.
Aeropress je, co se týče přípravy kávy, podobný metodě french pressu – funguje také na principu stlačení a filtrace. V tomhle případě jde ale o filtraci pomocí filtračního papíru a vzduchu. Skládá se ze tří hlavních částí – plastového válce, pístu a sítka s filtrem. Na první pohled budí dojem složitého udělátka, přitom se však jednoduchostí přípravy kávy bez problémů vyrovná french pressu.
Tahle alternativní metoda patří mezi ty nejmladší na trhu. Vynalezl ji v roce 2005 Američan Alan Adler, jeho firma Aerobie je dodnes jednou z nejznámějších firem vyrábějících aeropressy. Tenhle zajímavý přístroj si od té doby získal mnoho příznivců nejen v Americe, ale i po celém světě, a patřím k nim i já. Pomalu se stává jedničkou mezi alternativními metodami přípravy kávy i u nás. Dokonce se koná i Mistrovství republiky v aeropressování, pokud byste někdy chtěli poměřit síly se špičkou v oboru.
Existují dva způsoby, jak si v aeropressu připravit kávu. První z nich je klasický, jednodušší a doporučený výrobcem.
Druhá metoda je o něco složitější. Říká se jí obrácená a hned pochopíte proč.
Výběr aeropressu je na rozdíl od jiných alternativních metod přípravy kávy opravdu jednoduchý. Na trhu je jen pár značek a aeropress se navíc prodává v jedné velikosti, takže se nemusíte bát rozhodovací paralýzy. Volit také můžete mezi klasickou a cestovní variantou aeropressu.
Aerobie AeroPress je osvědčená klasika od vynálezce aeropressu. Je vyrobený z kvalitních, lehkých a odolných materiálů. Součástí balení je kromě samotného aeropressu také míchátko, odměrka na kávu, držák na papírové filtry, 350 kusů papírových filtrů a nástavec, který se vám bude hodit, pokud používáte menší šálky.
AeroPress Go je cestovní variantou klasického aeropressu pro ty z vás, kteří si kávu rádi připravují kdekoli a kdykoli. V práci, pod širákem, na dovolené, AeroPress Go bude všude s vámi. Oproti klasickému aeropressu má cestovní AeroPress Go o něco menší objem, aby se vám vešel do tašky nebo do kapsy. I tak ale s jeho pomocí připravíte až 240 ml filtrované kávy. V balení mimo jiné najdete i hrnek, do kterého si kávu rovnou připravíte, odměrku na kávu, míchátko, pouzdro na papírové filtry a 350 kusů papírových filtrů. To všechno složíte dohromady do malého a pohodlně přenosného balení, tedy do toho, co vám později poslouží jako hrnek.
Jednou za čas je třeba dokoupit papírové filtry do aeropressu. Prodávají se v balení po několika stovkách kusů, takže vám zase na pár měsíců bez problémů vydrží. 350 kusů stojí obvykle okolo 120 korun.
A co vy? Už jste někdy aeropress vyzkoušeli? Jaký je váš recept na nejlepší kávu z aeropressu? 😉
Dobrý den, proč je na přípravu espressa potřeba 7-8 gramů kávy a pro aeropress 15-20 gramů? Kolik vody do aeropressu použít?..
Díky
Ahoj, Františku. 🙂 Na vaši otázku neexistuje jednoznačná odpověď a bude to chtít trochu experimentování, dokud nedocílíté přesné té chuti kávy, kterou máte rád. Nicméně platí, že na jednu porci kávy se dává nejméně 12 gramů kávy (i když opět záleží na vašich preferencích a může to být o mnoho více nebo dokonce méně. Zakoupil jste aeropress i s odměrkou? Pokud ano, pak jedna odměrka nestlačené umleté kávy odpovídá zhruba jedné porci. A proč se jí dává o tolik více než do espressa? Tohle totiž není espresso, mluvíme o úplně jiném procesu přípravy kávy a každá si vyžaduje to své. Navíc espresso mívá pouhých 30 ml vody na 7 až 8 gramů kávy, kdežto porce v aeropressu je větší. A jak poznáte, kolik vody na jednu porci? Na aeropressu by měly být jednotlivé porce označeny odměrkami. Přeji pěkné svátky, Markét 🙂