Aeropress: Hravá a jednoduchá příprava kávy

Aeropress patří na poli alternativních metod přípravy kávy spíše k novinkám, přesto si však zaslouženě bleskově získává popularitu. I když vypadá složitě, nemusíte se ho vůbec bát. Příprava kávy s aeropressem je velice jednoduchá, hravá a rychlá a výsledkem je výborná filtrovaná káva. Navíc vám aeropress poskytne spoustu prostoru k hraní si a experimentování s výslednou chutí. Pojďme se tedy s aeropressem blíže seznámit a naučit se v něm připravovat kávu. 😉

Aeropress vypadá na první pohled spíš jako nějaké chemické náčiní, ve kterém by mohly klidně pobublávat barevné roztoky a utrejchy. Od pravdy je to však daleko. Aeropress totiž nabízí jednoduchou a rychlou metodu přípravy kávy, která váš oblíbený nápoj neochudí o žádnou z chuťových nuancí, ale naopak je ještě zvýrazní.

Aeropress je, co se týče přípravy kávy, podobný metodě french pressu funguje také na principu stlačení a filtrace. V tomhle případě jde ale o filtraci pomocí filtračního papíru a vzduchu. Skládá se ze tří hlavních částí – plastového válce, pístu a sítka s filtrem. Na první pohled budí dojem složitého udělátka, přitom se však jednoduchostí přípravy kávy bez problémů vyrovná french pressu.

Kde se vzal aeropress?

Tahle alternativní metoda patří mezi ty nejmladší na trhu. Vynalezl ji v roce 2005 Američan Alan Adler, jeho firma Aerobie je dodnes jednou z nejznámějších firem vyrábějících aeropressy. Tenhle zajímavý přístroj si od té doby získal mnoho příznivců nejen v Americe, ale i po celém světě, a patřím k nim i já. Pomalu se stává jedničkou mezi alternativními metodami přípravy kávy i u nás. Dokonce se koná i Mistrovství republiky v aeropressování, pokud byste někdy chtěli poměřit síly se špičkou v oboru.

Výhody aeropressu

  • Jedná se o opravdu zajímavý a netradiční proces, který vám zaručí kvalitní výsledný nápoj. Kombinuje výhody french pressu a dripperu. Zaujme především ty, kteří rádi zkouší nové a neotřelé věci. (Pozor však na tvrzení, že v aeropressu lze připravit espresso. Není to pravda, protože aeropress nedokáže ani zdaleka vyvinout potřebný tlak 9 barů. Neznamená to však, že by káva z aeropressu nebyla tak dobrá jako espresso, někteří kávomilové jí před espressem dokonce díky široké paletě chutí dávají přednost či ji k chuti espressu přirovnávají.)
  • S pomocí aeropressu dosáhnete výborné vyrovnané chuti kávy, která je výraznější než třeba z french pressu a nebývá příliš hořká, ani příliš kyselá.
  • Aeropress není drahý a vyžaduje jen velice jednoduchou a rychlou údržbu.
  • Aeropress je téměř nerozbitný a dobře skladný. Díky tomu je ideálním společníkem na cestách.
  • Dobrou zprávou je, že při přípravě kávy v aeropressu se toho dá zkazit jen opravdu málo.
  • Příprava kávy v aeropressu je velice rychlá. Extrakce kávy trvá 1 až 2 minuty.
  • Káva z aeropressu je čistá bez stop sedliny, protože papírový filtr nepropustí ani maličké smítko.

Dva způsoby přípravy kávy v aeropressu

Existují dva způsoby, jak si v aeropressu připravit kávu. První z nich je klasický, jednodušší a doporučený výrobcem.

  1.  Umelte si kvalitní zrnkovou kávu na hrubo, středně hrubo nebo středně jemno. Čím hruběji si kávu umelete, tím delší čas extrakce si zvolte. Já si obvykle melu kávu na středně hrubo a nechám ji extrahovat cca minutu a půl. Aeropress vám na rozdíl od jiných alternativních metod přípravy kávy dává velikou volnost a prostor k experimentování. Využijte toho a hrajte si!
  2.  Před přípravou omyjte gumovou část pístu i papírový filtr, abyste výsledný nápoj zbavili jakýchkoli nežádoucích a „papírových“ chutí. Filtr vložte do sítka a to pak na konec plastového válce. Válec postavte na hrnek.
  3.  Do válce nasypejte umletou kávu. Mělo by jí být mezi 15 až 20 gramy, ale hodně záleží na vašich chuťových preferencích. Určitě se vyplatí trochu experimentovat a ladit, dokud nedosáhnete nejlepšího výsledku pro vás.
  4.  Kávu zalijte vodou o teplotě ideálně okolo 90 stupňů a důkladně promíchejte.
  5.  Hned na válec nasaďte píst a nechte kávu extrahovat v závislosti na hrubosti mletí 20 sekund až 2 minuty. Pak píst pomalu stlačujte a káva vám začne vytékat do hrnku dole.

Druhá metoda je o něco složitější. Říká se jí obrácená a hned pochopíte proč.

  1.  Umelte si kvalitní zrnkovou kávu na hrubo, středně hrubo nebo středně jemno. Opět platí, že čím hruběji si kávu umelete, tím delší čas extrakce si zvolte.
  2.  Nasaďte píst na kraj válce, obraťte ho a postavte válec na píst. Je teď v poloze vzhůru nohama.
  3.  Do válce nasypte umletou kávu (mělo by jí být asi 15 až 20 gramů).
  4.  Kávu zalijte vodou o teplotě ideálně 90 stupňů a důkladně zamíchejte.
  5.  Omyjte papírový filtr a umístěte ho do sítka. (Na omytí určitě nezapomeňte, jinak by vám papírový filtr ze sítka vypadl.) Sítko zašroubujte na horní část aeropressu.
  6.  Celý aeropress opatrně otočte a postavte na hrnek.
  7.  Pak už stačí jen pomalu stlačit píst dolů a káva se začne extrahovat. Za chvíli máte hotovo.

Jaký aeropress si pořídit?

Výběr aeropressu je na rozdíl od jiných alternativních metod přípravy kávy opravdu jednoduchý. Na trhu je jen pár značek a aeropress se navíc prodává v jedné velikosti, takže se nemusíte bát rozhodovací paralýzy. Volit také můžete mezi klasickou a cestovní variantou aeropressu.

Aerobie AeroPress

Aerobie AeroPress je osvědčená klasika od vynálezce aeropressu. Je vyrobený z kvalitních, lehkých a odolných materiálů. Součástí balení je kromě samotného aeropressu také míchátko, odměrka na kávu, držák na papírové filtry, 350 kusů papírových filtrů a nástavec, který se vám bude hodit, pokud používáte menší šálky.

AeroPress Go

AeroPress Go je cestovní variantou klasického aeropressu pro ty z vás, kteří si kávu rádi připravují kdekoli a kdykoli. V práci, pod širákem, na dovolené, AeroPress Go bude všude s vámi. Oproti klasickému aeropressu má cestovní AeroPress Go o něco menší objem, aby se vám vešel do tašky nebo do kapsy. I tak ale s jeho pomocí připravíte až 240 ml filtrované kávy. V balení mimo jiné najdete i hrnek, do kterého si kávu rovnou připravíte, odměrku na kávu, míchátko, pouzdro na papírové filtry a 350 kusů papírových filtrů. To všechno složíte dohromady do malého a pohodlně přenosného balení, tedy do toho, co vám později poslouží jako hrnek.

Papírové filtry

Jednou za čas je třeba dokoupit papírové filtry do aeropressu. Prodávají se v balení po několika stovkách kusů, takže vám zase na pár měsíců bez problémů vydrží. 350 kusů stojí obvykle okolo 120 korun.

A co vy? Už jste někdy aeropress vyzkoušeli? Jaký je váš recept na nejlepší kávu z aeropressu? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Frantisek napsal:

    Dobrý den, proč je na přípravu espressa potřeba 7-8 gramů kávy a pro aeropress 15-20 gramů? Kolik vody do aeropressu použít?..

    Díky

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Františku. 🙂 Na vaši otázku neexistuje jednoznačná odpověď a bude to chtít trochu experimentování, dokud nedocílíté přesné té chuti kávy, kterou máte rád. Nicméně platí, že na jednu porci kávy se dává nejméně 12 gramů kávy (i když opět záleží na vašich preferencích a může to být o mnoho více nebo dokonce méně. Zakoupil jste aeropress i s odměrkou? Pokud ano, pak jedna odměrka nestlačené umleté kávy odpovídá zhruba jedné porci. A proč se jí dává o tolik více než do espressa? Tohle totiž není espresso, mluvíme o úplně jiném procesu přípravy kávy a každá si vyžaduje to své. Navíc espresso mívá pouhých 30 ml vody na 7 až 8 gramů kávy, kdežto porce v aeropressu je větší. A jak poznáte, kolik vody na jednu porci? Na aeropressu by měly být jednotlivé porce označeny odměrkami. Přeji pěkné svátky, Markét 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.