Vše, co jste chtěli vědět o vídeňské kávě

Zvláštní je, že kdybyste si v nějaké kavárně ve Vídni objednali vídeňskou kávu, nejspíš by na vás baristé nechápavě koukali. Kávu s názvem vídeňská totiž na lístcích v rakouských kavárnách nenajdete. Pojďme si o této kávě se šlehačkou říct něco víc. V článku se také dozvíte, jak si doma připravit parádní vídeňskou kávu jako z kavárny. 🙂

Jak vypadá vídeňská káva?

Vídeňskou kávu si určitě s žádnou jinou nespletete. Je to zkrátka prodloužené espresso s kopcem šlehačky. Podává se ve vysoké sklenici s ouškem a dlouhou lžící, aby dvě vrstvy tohoto nápoje krásně vynikly. Šlehačka se často zdobí různými polevami nebo se popráší čokoládou či skořicí. Správně by však šlehačka ničím být dochucená nebyla, pokud si o to sami neřeknete.

Historie vídeňské kávy

V roce 1683 obléhali Vídeň Turci. Celé dva měsíce bojovali Vídeňané proti obrovské přesile, až jim nakonec přišlo na pomoc vojsko vyslané polským králem Janem III. Sobieským. Poražení Turkové po sobě zanechali nejen spoušť, ale také spoustu pytlů se zrnkovou kávou, která se našla v jejich opuštěných leženích.

Jerzy Kulczycki, hrdina bitvy proti Turkům, dostal od polského krále darem ukořistěnou kávu a posléze otevřel ve Vídni první kavárnu. Prý jako první začal servírovat kávu s mlékem nebo smetanou, což byl do té doby neznámý postup přípravy kávy.

Pokud byste si ve Vídni chtěli objednat vídeňskou kávu, s „Vienna coffee“ neuspějete. Chcete-li espresso s kopcem šlehačky, musíte si říct o einspänner, což je slovo odvozené z názvu kočáru taženého jedním koněm z 19. století.

Příprava vídeňské kávy

Vídeňskou kávu si můžete snadno připravit doma buďto z espressa nebo pomocí alternativních metod přípravy kávy.

Jak si vídeňskou kávu udělat z espressa:

Připravte si espresso (podrobný návod naleznete tady) a prodlužte ho horkou vodou. Ze smetany ke šlehání vyšlehejte šlehačku a nastříkejte ji na kávu.

Jak si vídeňskou kávu připravit pomocí alternativních metod:

Připravte si kávu pomocí vaší alternativní metody (všechny návody najdete zde), připravte si šlehačku a nastříkejte ji na kávu.

Přeji příjemný zážitek. A určitě se nezapomeňte podělit v komentářích, jak se vám vídeňská káva povedla. 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: LWYang, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.