Zvláštní je, že kdybyste si v nějaké kavárně ve Vídni objednali vídeňskou kávu, nejspíš by na vás baristé nechápavě koukali. Kávu s názvem vídeńská totiž na lístcích v rakouských kavárnách nenajdete. Pojďme si o této kávě se šlehačkou říct něco víc.
Vídeňskou kávu si určitě s žádnou jinou nespletete. Je to zkrátka prodloužené espresso s kopcem šlehačky. Podává se ve vysoké sklenici s ouškem a dlouhou lžící, aby dvě vrstvy tohoto nápoje krásně vynikly. Šlehačka se často zdobí různými polevami nebo se popráší čokoládou či skořicí. Správně by však šlehačka ničím být dochucená nebyla, pokud si o to neřeknete.
V roce 1683 obléhali Vídeň Turci. Celé dva měsíce bojovali Vídeňané proti obrovské přesile, až jim nakonec přišlo na pomoc vojsko vyslané polským králem Janem III. Sobieským. Poražení Turkové po sobě zanechali nejen spoušť, ale také spoustu pytlů se zrnkovou kávou, která se našla v jejich opuštěných leženích.
Jerzy Kulczycki, hrdina bitvy proti Turkům, dostal od polského krále darem ukořistěnou kávu a posléze otevřel ve Vídni první kavárnu. Prý jako první začal servírovat kávu s mlékem nebo smetanou, což byl do té doby neznámý postup přípravy kávy.
Pokud byste si ve Vídni chtěli objednat vídeňskou kávu, s „Vienna coffe“ neuspějete. Musíte si říct o einspänner, což je slovo odvozené z názvu kočáru taženého jedním koněm z 19. století.
Vídeňskou kávu si můžete doma přípravit z espressa nebo s pomocí alternativních metod přípravy kávy.
Jak si vídeňskou kávu udělat z espressa:
Připravte si espresso (podrobný návod naleznete tady) a prodlužte ho horkou vodou. Ze smetany ke šlehání si vyrobte šlehačku (nejlépe v lahvi na přípravu šlehačky) a nastříkejte ji na kávu.
Jak si vídeňskou kávu připravit pomocí alternativních metod:
Připravte si kávu pomocí některé z alternativních metod (všechny návody najdete zde), připravte si šlehačku a nastříkejte ji na kávu.
Přejeme příjemný zážitek. 😉
*Použité fotografie: náhledový obrázek:LWYang, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com