Blíží se nám Vánoce a všude to voní punčem, svařeným vínem, čajem i kávou. To báječné aroma má na svědomí koření a my si v tomto článku o jednom z nich povíme. Řeč bude o kardamonu, který tvoří skvělou kombinaci s kávou. Jaká je tradice kávy s kardamonem, proč ji vyzkoušet taky a jak si ji doma připravit? 🙂
Kardamon je koření, které používali i v kolébce evropské civilizace, ve starověkém Řecku a Římě. Oblíbený byl však zejména v zemích Orientu, kde s jeho pomocí kořenili nejen jídlo, ale i nápoje včetně čaje a kávy. Jeho specifická silná vůně a chuť se stala nedílnou součástí tamní kultury, a nyní tajemství kardamonu objevuje i Evropa. Toto koření se používá při výrobě cukrovinek, zákusků, pečiva a různých pokrmů, najdete ho v likérech, alkoholických nápojích a také v léčivých přípravcích.
Mimo jiné své uplatnění našel kardamon i při přípravě kávy. Káva s kardamonem se připravuje už po staletí v džezvě, a to především v arabských zemích a Turecku a patří mezi jedny z nejstarších příprav. Často se také přidává i jiné koření, například skořice nebo hřebíček. Výsledkem je káva s výraznou kořeněnou chutí s nádechem do karamelu.
V kavárnách dnes narazíte na různé speciality jako kardamonové cappuccino či tradiční tureckou kávu kořeněnou tímto starověkým kořením. Chuť kořeněné kávy určitě nesedne každému, pokud ale rádi experimentujete s netradiční chutí, kardamonovou kávu vám vřele doporučuji. Vyzkoušet ji ale můžete i v pohodlí domova.
Přejeme výjimečný zážitek a krásné vánoční svátky.
A co vy? Už jste kávu s kardamonem ochutnali? 🙂