Proč si kávu umlít vždy těsně před přípravou a jakou hrubost zvolit?

Už jsme si řekli něco o tom, jak poznat kvalitní zrnkovou kávu a kde ji koupit. V tomto díle série článků o alternativních přípravách kávy se podíváme na to, jak zrnka umlít, aby vaše káva měla co nejlepší chuť. Možná vás překvapí, jak moc mletí kávy ovlivňuje výslednou chuť a že na hrubosti mletí záleží. Pojďme na to. 🙂

Proč si kávu umlít těsně před přípravou?

Už máte doma čerstvou kvalitní zrnkovou kávu, která vám provonila celý dům či byt, a to jste ji ještě ani neochutnali. Teď vás čeká mletí kávy. Nejlepší je umlít kávu vždy těsně před tím, než se vrhnete na její přípravu, protože jedině tak dostanete z kávy maximum chuti, nemluvě o tom báječném aroma, které se z čerstvě umletých zrnek uvolňuje. Dopředu namletá káva totiž rychle oxiduje a vůně i intenzita chuti se vytrácí, stačí k tomu jen pár minut a je pryč. Umletá káva velice ráda pohlcuje vlhkost a kyslík jí nedělá dobře.

Dopředu umletá káva bude po otevření nádherně vonět, ale pak už nijak nezabráníte vyprchávání kávového aroma. Pokud však i tak raději kupuje kávu již umletou, pomoci by s tímhle mohly vakuové dózy, které dokáží udržet kávu co nejdéle čerstvou. U mleté kávy však nikdy vlastně nevíte, co si kupujete (pokud si ji nenecháváte namlít v kavárně). Klidně by mohla být vyrobená z defektních zrn, která by v zrnkové kávě neměla co dělat, ale mletím se to „zamaskuje“.

Pamatujte také na vhodné uskladnění kávy. Vždy je lepší ji kupovat po menších baleních a uchovávat ji někde na místech bez přístupu světla a vlhka. Já si pořídila vakuovou dózu na 250 gramů kávy, což je množství zrnek tak akorát, aby my vydržely na pár týdnů, a v dóze zůstávají hezky voňavé a čerstvé, protože k nim nemůže světlo ani kyslík.

Už tedy máte kvalitní a čerstvou zrnkovou kávu, víte, jak ji uchovávat čerstvou a že nejlépe je ji umlít těsně před přípravou. Teď se pojďme podívat na správnou hrubost mletí.

Hrubost mletí kávy

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost namletí. Obecně platí, že čím kratší čas louhování káva vyžaduje, tím jemnější mletí. Vhodná hrubost mletí také závisí na způsobu louhování kávy (například pokud používáte french press, je vhodné hrubé mletí nejen kvůli době louhování, ale také kvůli sítu, které by jemněji umletou kávu propustilo a v šálku byste potom měli i zbytky zrnek). Nikdy však nemelte kávu příliš najemno, aby vám nezhořkla.

Jaké stupně mletí kávy jsou vhodné pro vámi zvolenou přípravu kávy?

  • Velmi jemně namletá káva se hodí na přípravu pravé turecké kávy v džezvě. Poznáte ji podle toho, že připomíná konzistenci hladké mouky.
  • Jemné mletí je vhodné na espresso. Jemně namletá káva spíše připomíná polohrubou mouku.
  • Středně hrubě umletou kávu připravujeme v moka konvičce.
  • Na filtrovanou kávu (to znamená kávu připravovanou v aeropressu, dripperu, chemexu, překapávači či vaccum potu) se nejlépe hodí hrubě umletá káva, která připomíná krystalky krupicového cukru.
  • Zbývá už jen velmi hrubá káva, která je nejlepší na přípravu ve french pressu.

Mletí kávy přesto není žádná věda. Může se vám stát, že to přeženete, ale o dobrou chuť i tak nepřijdete. Zmíněné rady jsou návodem, jak z kávy vytěžit opravdu tu nejlepší chuť a aroma. Jen pozor, aby se vám lógr nedostal tam, kam nemá (třeba když při přípravě ve french pressu použijete příliš jemně umletou kávu).

V dalším díle série článků o domácí přípravě kávy vám poradíme, jaký mlýnek si vybrat a co při výběru zohlednit. Porovnáme si také ruční a elektrické mlýnky.

A co vy? Kupujete si kávu už namletou nebo si melete doma sami?jak vám chutná čerstvě umletá káva? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Martin Scigel napsal:

    Dobry den me by zajimalo. rozhoduji se mezi elektrickym a ručnim. Jestli je lepsi keramika nebo ocelove kameny, kavu převažne použivam klasicky na zaleti do hrnku. momentalne si nechavam kavu namlit v kavarne pani se me akorat zepta jestli chci namlit na zaliti nebo na preso. Treba elektricky DeLonghi KG89 se mi libi ale na internetu si lide stežuji že nedokaže dostatečne na jemno pomlit, druhy z nich je od firmy Krups GVX 242 ten ma keramiku. Kavu bych pripravoval pro 2-4 lidi ale nejčasteji pro 2. Co by jste doporučil. V kavarne mi řikaji že elektricke budou kavu přepalovat jak je to u techto elektrických mlýnku? Nebo by stacil ten ruční. Ohledne doz, staci doza ktera uzaviratelna a tesni a je ve skřínce na zrnkovou kavu??

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Martine. 🙂 U elektrických mlýnků si opravdu musíte dát pozor, abyste koupil kvalitní výrobek a kávu si nepřepálil. Proto bych se vyhýbal nějakým podezřele levným a pozorně bych si pročetla recenze. Doporučuju také zakoupit nějaký s mlecími kameny, pozor na mlecí nože. Více o elektrických mlýncích zde: https://kavomil.cz/elektricke-mlynky-na-kavu/

      Já osobně dávám přednost ručním kávomlýnkům. Myslím, že když melete kávu pro 2 až 4 lidi, není to takový problém vše umlít ručně. Můžu doporučit ty od české firmy Lodos. Sama od nich jeden mlýnek mám, melu s ním každý den už asi čtyři roky a pořád je jako nový. Více o Lodosu a odkaz k zakoupení těchto mlýnků zde: https://kavomil.cz/lodos-kvalitni-kavomlynky-ceske-vyroby/

      Co se týče dózy, nemusíte mít nic speciálního, stačí, aby dobře těsnila a skladoval jste ji na suchém místě, kde není světlo. Samozřejmě se ale dají koupit i speciální dózy. 🙂

  2. Viktor napsal:

    Co znamenají symboly na balíčku koupených káv 1-6 děkuji

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Viktore,
      přiznám se, že netuším. Většinou si kupuji zrnkovou kávu ve své oblíbené kavárně, kde mi vždy odváží požadované množství, nekupuji si tedy vyloženě kávu v originálním balení. Nemohl byste mi poslat fotku, co máte přesně na mysli? Zkusím zapátrat po tom, co by to mohlo znamenat. V kontaktech najdete můj email. 😉
      Přeji hezký víkend,
      Markét

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.