V čem si kávu umlít aneb kávomlýnky v kostce

V předchozím díle jsme si řekli, na jakou hrubost si kávu umlít, abyste docílili té nejlepší možné chuti a vůně. Dnes toto téma ještě neopustíme a podíváme se na to, v čem si kávu umlít. Jaký mlýnek na kávu je pro vás nejvhodnější a jaké jsou výhody a nevýhody ručního či elektrického mlýnku? Pojďme na to. 😉

Už jsme si řekli, proč je dobré umlít si kávu těsně před přípravou, nyní k samotnému mletí. Na trhu najdete širokou nabídku různých mlýnků všelijakých druhů a každý z nich vám kávu umele trochu jinak. Proto se vyplatí před koupí popřemýšlet nad tím, co od mlýnku očekáváte, jak si kávu připravujete a v jakém množství. Je třeba zvážit nejen jakou hrubost kávy budete na mlýnku běžně mlít, ale také zda sáhnout po mlýnku větší velikosti nebo tom elektrickém. Zkrátka mlýnek by měl sloužit vám, ne vy jemu. 🙂

Nedoporučuji kávu mlít v mixéru nebo kuchyňském robotu. Ten totiž zrnka nemele, ale přímo rozbíjí za vysokých otáček. Nevýhodou takového způsobu mletí kávy je, že nad ním nemáte kontrolu a navíc se káva přepaluje, čímž se znevažuje její kvalita a chuť. Proto je nejlepším řešením pořídit si mlýnek přímo určený k mletí kávy.

Jak vybrat vhodný mlýnek na kávu?

Při výběru mlýnku je třeba nejdříve zvážit, kolik kávy potřebuje umlít. Vaříte kávu jen pro sebe dvakrát denně nebo často pro víc lidí naráz? V prvním případě vám postačí menší mlýnek, v případě druhém popřemýšlejte o koupi většího, nebo si budete vždy muset umlít kávu v menším mlýnku navíckrát. Musím ale říct, že mlít dvakrát denně v malém ručním mlýnku zrnka pro šest lidí je pěkná dřina (jak jsem se přesvědčila na loňské dovolené). Pokud tedy nechcete u mletí strávit spoustu času a spálit mnoho energie, pak se vyplatí elektrický mlýnek.

Popřemýšlejte také nad tím, jakou hrubost mletí vyžaduje váš způsob přípravy kávy a zda budete mlít na různou hrubost nebo jen na jednu. Každopádně určitě vždy sáhněte po mlýnku s nastavitelnou hrubostí mletí, abyste měli možnost mletí ovlivnit, kdykoli budete potřebovat.

Ujistěte se, že mlýnek dokáže umlít kávu na vámi požadovanou hrubost. Některé také například nezvládnou jemné mletí, které vyžaduje příprava espressa, a jen zlomek mlýnků dokáže namlít kávu na velmi jemno pro přípravu v džezvě. Je tedy třeba si pohlídat i tento aspekt a ujistit se, že váš vyhlédnutý mlýnek splní vaše požadavky.

Při koupi mlýnku si zkontrolujte záruku a také si ověřte kvalitu mlecího strojku. Vyhněte se tříštivým nožům, se kterými se setkáte zejména u těch nejlevnějších mlýnků, mixérů či kuchyňských robotů. Nože totiž kávu nemelou, ale tříští, rozbíjí, rozsekají za vysokých otáček. Výsledkem je nerovnoměrné umletá káva, která je navíc pravděpodobně přepálená a přišla tak o mnoho ze svých chuťových vlastností, protože se přístroj při mletí příliš zahřál. Kromě toho tyto přístroje většinou nenabízí možnost regulace mletí. Tříštivé nože se hodí na mletí máku, zrn, obilovin, ale ne kávy. Místo toho raději sáhněte po mlecích kamenech.

Nedoporučuji nakupovat kávomlýnky (a jiné příslušenství, když už jsme u toho) v supermarketech, kde sice nabízí nízkou cenu, většinou však kvalita za moc nestojí, protože často kupujete zajíce v pytli. Vždy je lepší obrátit se na specializovaný obchod nebo e-shop, kde vědí, co prodávají a vždy vám radí poradí.

Máte už jasno, jaký mlýnek hledáte? Teď už ho zbývá jen najít. Zvolíte nějaký z ručních mlýnků, elektrických mlýnků nebo profesionálních kavárenských mlýnků? Nebo ještě váháte? Nevadí. Pojďme se mrknout na výhody a nevýhody ručních, elektrických a profesionálních mlýnků a porovnat si je.

Kdy dát přednost ručnímu mlýnku na kávu?

  1. Nehledáte žádné hogofogo za spoustu peněz. Chcete prostě mlýnek za pár stovek, který vám umele kávu na požadovanou hrubost. V tom případě je pro vás ruční kávomlýnek jako stvořený. Nemusí nutně stát tisíce a pokud si vyberete kvalitní kousek, určitě vás nezklame.
  2. Nechystáte se připravovat si espresso ani kávu v džezvě, rádi byste spíše vyzkoušeli alternativní přípravy kávy jako french press, chemex, aeropress, moka konvičku, dripper či vakuum pot. Proč to zmiňuji? Jednoduše proto, že jen opravdu málo ručních mlýnků dokáže umlít kávová zrnka na pudr pro přípravu v džezvě nebo na jemno pro přípravu espressa. Jelikož se musí jednat o opravdu kvalitní kousek, je to také znát na ceně. A bohužel ne všechny ruční mlýnky, které jemné mletí mají v popisku produktu, tento slib skutečné splní. Abyste si ušetřili zklamání a nervy, je lepší sáhnout po elektrickém mlýnku, který je v mletí na pudr a na jemno spolehlivější a výkonnější.
  3. Nevadí vám trocha toho tělocviku a nemáte v úmyslu mlít hromady kávy. Umlít si kávu vlastními silami má v sobě něco romantického a uklidňujícího, na druhou stranu to však může být pěkná otrava, když to děláte ve velkém. Ruční mlýnek je skvělou volbou, pokud budete pravidelně mlít kávu pro sebe či dva tři lidi. Čím víc porcí a čím častěji si kávu připravujete, tím víc času a energie vám mletí vezme.
  4. Nemáte na spěch, právě naopak si chcete každodenní přípravu kávy pořádně vychutnat. Káva je báječný rituál, při kterém mnozí z nás na chvíli vypnou, utečou od práce a s radostí se věnují něčemu, co jim přináší požitek a klid v duši. Mletí kávy v ručním mlýnku vaše denní rozjímání dokáže ještě umocnit. Navíc když si kávu připravíte skutečně vlastními silami a vypipláte si ji po svém, mnohem více ji oceníte, protože přesně víte, kolik úsilí jste do ní vložili.

Rozhodli jste se tedy pro ruční mlýnek na kávu? S výběrem vám ráda pomůžu v tomto článku.

Kdy dát přednost elektrickému mlýnku na kávu?

  1. Netrápí vás finanční stránka. Ruční mlýnek vás pravděpodobně vyjde levněji než kvalitní elektrický kávomlýnek. Na trhu sice najdete hromadu vskutku levných elektrických mlýnků, pokud ale vám jde především o kvalitně umletou kávu a tím pádem i omamně vonící šálek vašeho oblíbeného moku, pak si buďto kupte ruční mlýnek (mnohdy je mletí s ním kvalitnější a nehrozí, že kávu přepálíte) nebo zainvestujte do dražšího elektrického mlýnku. Není mlýnek jako mlýnek a je velice jednoduché podlehnout lákavé ceně. Jenže potom vám může váš nový elektrický mlýnek třeba kávu snadno připálit nebo nepomlít na tu správnou hrubost, a kazit tak chuť i aroma nápoje.
  2. Chcete ušetřit své vlastní ruce, nikoliv však energii elektrickou. Ono někdy umlít větší množství kávy vlastníma rukama je docela dřina, takže pokud máte dost fyzické námahy třeba v práci, nechte to za vás udělat elektrický mlýnek.
  3. Máte na spěch. Zmáčknout tlačítko a za chvíli je hotovo. Pokud tohle zní jako ideální scénář, elektrický mlýnek se vám zalíbí. Mletí kávy s ním je rychlejší než u ručního kávomlýnku, takže pokud šetříte čas, kde se dá…
  4. Potřebujete umlít kávu pro více lidí zaráz a ruční kávomlýnek je buďto příliš malý nebo je mletí s ním příliš pracné. V některých případech vám ruční kávomlýnek spíš přidá práci, než ji usnadní. V takových chvílích má elektrický mlýnek nesporné výhody. Při výběru mlýnku je dobré se vždy řídit tím, kolik kávy budu denně mlít a jak často, protože pak byste si na sebe mohli připravit pěknou boudu.
  5. Jde vám spíše o pohodlí, rychlost a kvalitu. Pragmatismus především. 🙂
  6. Každý den se nevyžíváte v používání svého překrásného ručního mlýnku. Pokud vám mletí na ručním mlýnku nezní jako super zážitek, ale dřina, pak je pro vás elektrický kávomlýnek dobrou volbou. Není to pro vás zkrátka nijak zvláštní zážitek či milý každodenní rituál a jde vám především o to, abyste měli voňavou kávu na stole co nejdřív.

Rozhodli jste se tedy pro elektrický mlýnek na kávu? S výběrem vám ráda poradím v tomto článku.

 

Profesionální mlýnky na kávu

Profesionální mlýnky jsou vzhledem k domácímu využití poměrně dost drahé, ale kdo ví, třeba hledáte tu nejlepší kvalitu, nespokojíte se s kompromisy a jste ochotní si zaplatit za přístroj, který vám splní jakékoli přání a umele vám kávu na espresso tak, že by to lépe nesvedli ani ve vaší oblíbené kavárně. Připravte se ale na to, že cena se obvykle vyšplhá na několik desítek tisíc korun.

Čištění kávomlýnku

Ať už máte jakýkoli mlýnek, měli byste čas od času vyčistit zásobník a mlecí kameny, na kterých ulpívají částečky kávových zrn a také mastnota, která se z nich mletím uvolňuje. Usazené nečistoty, které v mlýnku zůstávají příliš dlouho, mohou nadělat pořádnou neplechu a tu neplechu pak nejspíš budete nevědomky pít, nemluvě o tom, že se tím mlýnek rychleji opotřebovává a nemusí mlít tak, jak je nastavený. Pamatujte na to aspoň jednou týdně.

Můžete na to jít manuálně i pomocí speciálních granulí. V případě manuálního čištění vám skvěle u poslouží obyčejný štětec nebo kartáček na zuby a hadřík. Mlýnek rozeberte, pokud si na to troufáte (v případě elektrických mlýnků bych to ale moc nedoporučovala a zvolila bych raději čištění pomocí nějakého přípravku), a důkladně zbavte částeček umleté kávy a dalších nečistot. Pozor ale, je možné že některé části kávomlýnku by se neměly namáčet. Proto si to raději zkontrolujte u výrobce, abyste si mlýnek neznehodnotili. Nezapomeňte ani na zásobník, který omyjte přípravkem na mytí nádobí.

Pokud se vám však mlýnek ručně čistit nechce nebo máte pocit, že by to chtělo útroby kávomlýnku pročistit opravdu důkladně, můžete sáhnout po speciálním přípravku. Většinou se jedná o granule nebo prášek, které jsou zdravotně nezávadné a účinně odstraní nečistoty, zbytky kávy a olejů z vašeho mlýnku. Vyzkoušet můžete třeba přírodní čisticí prostředek bez chemikálií Cafetto Grinder Clean, který obsahuje 450 gramů prostředku.

Jaký používáte kávomlýnek? S jakým máte dobré zkušenosti a s jakým naopak ne? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. martin napsal:

    Skoda, ze jste se vice nevenovali i elektrickym mlynkum, o rucnich jste napsali celkem zajimave info, ale ty elektricke jste nerozvedli :/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.