V předchozím díle jsme si řekli, na jakou hrubost si kávu umlít, abyste docílili té nejlepší možné chuti a vůně. Dnes toto téma ještě neopustíme a podíváme se na to, v čem si kávu umlít. Jaký mlýnek na kávu je pro vás nejvhodnější a jaké jsou výhody a nevýhody ručního či elektrického mlýnku? Pojďme na to. 😉
Už jsme si řekli, proč je dobré umlít si kávu těsně před přípravou, nyní k samotnému mletí. Na trhu najdete širokou nabídku různých mlýnků všelijakých druhů a každý z nich vám kávu umele trochu jinak. Proto se vyplatí před koupí popřemýšlet nad tím, co od mlýnku očekáváte, jak si kávu připravujete a v jakém množství. Je třeba zvážit nejen jakou hrubost kávy budete na mlýnku běžně mlít, ale také zda sáhnout po mlýnku větší velikosti nebo tom elektrickém. Zkrátka mlýnek by měl sloužit vám, ne vy jemu. 🙂
Nedoporučuji kávu mlít v mixéru nebo kuchyňském robotu. Ten totiž zrnka nemele, ale přímo rozbíjí za vysokých otáček. Nevýhodou takového způsobu mletí kávy je, že nad ním nemáte kontrolu a navíc se káva přepaluje, čímž se znevažuje její kvalita a chuť. Proto je nejlepším řešením pořídit si mlýnek přímo určený k mletí kávy.
Při výběru mlýnku je třeba nejdříve zvážit, kolik kávy potřebuje umlít. Vaříte kávu jen pro sebe dvakrát denně nebo často pro víc lidí naráz? V prvním případě vám postačí menší mlýnek, v případě druhém popřemýšlejte o koupi většího, nebo si budete vždy muset umlít kávu v menším mlýnku navíckrát. Musím ale říct, že mlít dvakrát denně v malém ručním mlýnku zrnka pro šest lidí je pěkná dřina (jak jsem se přesvědčila na loňské dovolené). Pokud tedy nechcete u mletí strávit spoustu času a spálit mnoho energie, pak se vyplatí elektrický mlýnek.
Popřemýšlejte také nad tím, jakou hrubost mletí vyžaduje váš způsob přípravy kávy a zda budete mlít na různou hrubost nebo jen na jednu. Každopádně určitě vždy sáhněte po mlýnku s nastavitelnou hrubostí mletí, abyste měli možnost mletí ovlivnit, kdykoli budete potřebovat.
Ujistěte se, že mlýnek dokáže umlít kávu na vámi požadovanou hrubost. Některé také například nezvládnou jemné mletí, které vyžaduje příprava espressa, a jen zlomek mlýnků dokáže namlít kávu na velmi jemno pro přípravu v džezvě. Je tedy třeba si pohlídat i tento aspekt a ujistit se, že váš vyhlédnutý mlýnek splní vaše požadavky.
Při koupi mlýnku si zkontrolujte záruku a také si ověřte kvalitu mlecího strojku. Vyhněte se tříštivým nožům, se kterými se setkáte zejména u těch nejlevnějších mlýnků, mixérů či kuchyňských robotů. Nože totiž kávu nemelou, ale tříští, rozbíjí, rozsekají za vysokých otáček. Výsledkem je nerovnoměrné umletá káva, která je navíc pravděpodobně přepálená a přišla tak o mnoho ze svých chuťových vlastností, protože se přístroj při mletí příliš zahřál. Kromě toho tyto přístroje většinou nenabízí možnost regulace mletí. Tříštivé nože se hodí na mletí máku, zrn, obilovin, ale ne kávy. Místo toho raději sáhněte po mlecích kamenech.
Nedoporučuji nakupovat kávomlýnky (a jiné příslušenství, když už jsme u toho) v supermarketech, kde sice nabízí nízkou cenu, většinou však kvalita za moc nestojí, protože často kupujete zajíce v pytli. Vždy je lepší obrátit se na specializovaný obchod nebo e-shop, kde vědí, co prodávají a vždy vám radí poradí.
Máte už jasno, jaký mlýnek hledáte? Teď už ho zbývá jen najít. Zvolíte nějaký z ručních mlýnků, elektrických mlýnků nebo profesionálních kavárenských mlýnků? Nebo ještě váháte? Nevadí. Pojďme se mrknout na výhody a nevýhody ručních, elektrických a profesionálních mlýnků a porovnat si je.
Rozhodli jste se tedy pro ruční mlýnek na kávu? S výběrem vám ráda pomůžu v tomto článku.
Rozhodli jste se tedy pro elektrický mlýnek na kávu? S výběrem vám ráda poradím v tomto článku.
Profesionální mlýnky jsou vzhledem k domácímu využití poměrně dost drahé, ale kdo ví, třeba hledáte tu nejlepší kvalitu, nespokojíte se s kompromisy a jste ochotní si zaplatit za přístroj, který vám splní jakékoli přání a umele vám kávu na espresso tak, že by to lépe nesvedli ani ve vaší oblíbené kavárně. Připravte se ale na to, že cena se obvykle vyšplhá na několik desítek tisíc korun.
Ať už máte jakýkoli mlýnek, měli byste čas od času vyčistit zásobník a mlecí kameny, na kterých ulpívají částečky kávových zrn a také mastnota, která se z nich mletím uvolňuje. Usazené nečistoty, které v mlýnku zůstávají příliš dlouho, mohou nadělat pořádnou neplechu a tu neplechu pak nejspíš budete nevědomky pít, nemluvě o tom, že se tím mlýnek rychleji opotřebovává a nemusí mlít tak, jak je nastavený. Pamatujte na to aspoň jednou týdně.
Můžete na to jít manuálně i pomocí speciálních granulí. V případě manuálního čištění vám skvěle u poslouží obyčejný štětec nebo kartáček na zuby a hadřík. Mlýnek rozeberte, pokud si na to troufáte (v případě elektrických mlýnků bych to ale moc nedoporučovala a zvolila bych raději čištění pomocí nějakého přípravku), a důkladně zbavte částeček umleté kávy a dalších nečistot. Pozor ale, je možné že některé části kávomlýnku by se neměly namáčet. Proto si to raději zkontrolujte u výrobce, abyste si mlýnek neznehodnotili. Nezapomeňte ani na zásobník, který omyjte přípravkem na mytí nádobí.
Pokud se vám však mlýnek ručně čistit nechce nebo máte pocit, že by to chtělo útroby kávomlýnku pročistit opravdu důkladně, můžete sáhnout po speciálním přípravku. Většinou se jedná o granule nebo prášek, které jsou zdravotně nezávadné a účinně odstraní nečistoty, zbytky kávy a olejů z vašeho mlýnku. Vyzkoušet můžete třeba přírodní čisticí prostředek bez chemikálií Cafetto Grinder Clean, který obsahuje 450 gramů prostředku.
Jaký používáte kávomlýnek? S jakým máte dobré zkušenosti a s jakým naopak ne? 😉
Skoda, ze jste se vice nevenovali i elektrickym mlynkum, o rucnich jste napsali celkem zajimave info, ale ty elektricke jste nerozvedli :/
https://kavomil.cz/elektricke-mlynky-na-kavu/ 😉