Moka konvička: pro milovníky silné italské kávy

Nenápadná konvička moka express patří mezi nejoblíbenější alternativní metody domácí přípravy kávy. V tomto článku si konvičku představíme a přidám vám k tomu i návod, jak si pomocí moka express uvařit kávu, jejíchž chuťové vlastnosti mají velice blízko k espressu. Nechybí ani tipy, jakou moka konvičku si pořídit. Pojďme na to.

Káva připravovaná v konvičce moka express je silná a vyvážené chuti, a právě proto si ji oblíbili zejména milovníci espressa. Není divu, že v Itálii patří téměř k nezbytné výbavě kuchyně. V podstatě jde o konvičku vyrobenou z hliníku (díky kterému káva z ní má prý lepší chuť). Skládá se ze tří částí – spodní nádobky na vodu, sítka ve střední části na umletou kávu a vrchní část, kde vzniká váš oblíbený nápoj. Moka konvička funguje na principu vysokého tlaku vodní páry, který vhání vyextrahovanou kávu do horní části konvičky.

Kde se vzala moka konvička?

Konvička moka express je jako mnohé jiné spojené s kávou vynálezem Itala, konkrétně Alfonsa Bialettiho v roce 1933. Jestli vám jméno Bialetti něco říká, pak vězte, že tento pán byl kdysi zpracovatelem hliníku a posléze majitelem velké firmy vyrábějící jeho slavný vynález – moka konvičku. Tato značka se těší velké oblibě i dodnes a moka konvičky s Bialettiho značkou patří mezi ty nejprodávanější. Používají pořád to stejné logo s vousatým chlapíkem, který je s moka konvičkami Bialetti neodmyslitelně spjatý.

Proč si vybrat moka express?

  •  Pokud máte rádi opravdu silnou kávu a hledáte jednoduchý  a levný přístroj, který vám ji připraví, pak je moka konvička jasnou volbou.
  •  Pomocí moka konvičky si doma můžete uvařit kávu, která se chutí nejlépe přiblíží espressu (kterého byste jinak docílili za pomocí kávovaru).
  •  Ať už denně připravujete jeden nebo deset šálků kávy, s moka konvičkou nebude problém. Vyrábí se totiž moka konvičky různých velikostí. V těch největších můžete připravit kávu až pro osmnáct šálků. Můžete si zakoupit moka express s různými stylovými potisky (což z něj dělá třeba originální dárek).
  •  Příprava kávy v moka konvičce není tak snadná jako třeba ve french pressu, ale i tak se nejedná vůbec o nic složitého.
  •  Výhodou moka konvičky je, že připravenou kávu v něm můžete nechat delší dobu (na rozdíl třeba od french pressu a jiných metod). Káva už po přípravě nepřijde do kontaktu s lógrem. Nic to ale nemění na tom, že káva chutná nejlépe, když ji vypijeme ihned po přípravě.

Jak funguje moka konvička?

Káva se v moka konvičce vaří na mírném ohni. Při zahřívání se ve spodní části moka konvičky, do které dáváte vodu, začne vytvářet pára. Ta vytlačuje vařící vodu nahoru přes střední část s čerstvě umletou kávou až do horní části. Lógr zůstane ve střední části, protože neprojde přes sítko, a v horní části moka konvičky vám vznikne vás milovaný kávový nápoj. Stačí už jen nalít do šálků a vypít. 🙂

Jakou moka konvičku si vybrat?

Při výběru moka konvičky je třeba zvážit:

  • Stačí vám uvařit kávu pro sebe nebo uvítáte větší moka konvičku, která vám připraví kávu hned pro několik lidí naráz? Vybrat správný objem je důležité, protože když si budete denně v moka konvičce o objemu na 6 šálků připravovat pouze šálky dva nebo tři, nebude v ní vznikat potřebný tlak a výsledná káva nebude tak dobrá, jak by být mohla. Vybírejte proto tak, abyste při vaření kávy naplnili moka konvičku celou, nikoli jen její část.
  • Dáte přednost tradičnímu designu a hliníkovému materiálu nebo máte rádi novoty a raději zvolíte nerez a barevný design?
  • Zvolíte raději klasiku, kdy kávu v moka konvičce postavíte na sporák, nebo dáte přednost moderní elektrické moka konvičce?
  • Pokud sáhnete po klasice, je třeba vzít v potaz, zda budete kávu připravovat na běžném sporáku, na plynu, sklokeramice či indukci. Na indukci se doporučují pouze nerezové moka konvičky (celonerezové nebo ty s nerezovým dnem), na plyn, sporák i sklokeramiku můžete postavit hliníkové i nerezové moka konvičky.

Na trhu existuje velký výběr moka konviček. Mezi ty nejznámější a nejoblíbenější patří ty značky Bialetti, dále se také setkáte se značkou La Cafetière, Forever, G.A.T. a dalšími. Lámete-li si hlavu s výběrem, tady jich máte pár pro inspiraci.

Klasické moka konvičky na plyn, sklokeramiku či elektrický sporák

Bialetti Moka Express

Existuje-li nejklasičtější z moka konviček a legenda z legend, je to právě Bialetti Moka Express. Tak jak ji pan Bialetti kdysi vymyslel, je vyrobená z kvalitního potravinářského hliníku, má tradiční design a můžete si ji pořídit v objemu na 1 šálek, 2 šálky, 3 šálky, 4 šálky, 6 šálků, 9 šálků, 12 šálků či 18 šálků. Kdyby se vám nelíbila tradiční stříbrná, je k dispozici i černá či zlatá verze konvičky. Prý se jedná o nejkopírovanější výrobek na trhu kávy, a není divu. Klasika je prostě klasika.

Bialetti Brikka

Během let klasickou Bialettiho původní konvičku vylepšovali, až vznikla Bialetti Brikka, moka konvice, kterou ocení zejména milovníci bohaté cremy. Oproti tradiční moka konvičce má totiž Bialetti Brikka jiný, patentovaný ventil, který pracuje s mnohem vyšším tlakem. Příprava kávy je tak rychlejší a navíc vás pak odmění výraznějším aroma, plnější chutí a hustou cremou. Můžete si ji pořídit v objemu na 2 šálky nebo 4 šálky.

Klasické moka konvičky na indukci

Bialetti Moka Induction

Pokud máte doma indukci a chcete si dopřávat kávu z tradiční moka konvičky značky Bialetti, pak to vůbec není problém. Bialetti Moka Induction má všechny vlastnosti té nejklasičtější moka konvičky z nejklasičtějších, jen je vybavená spodní částí z nerezové oceli vhodnou pro indukci i pro ostatní typy vařičů. Můžete vybírat ze tří různých objemů: na 2 šálky, 4 šálky nebo 6 šálků.

Miss Moka Prestige Induction Forever

Na trhu jsou moka konvičky i jiných značek, než je Bialetti. Tak třeba tahle Miss Moka Prestige Induction Forever, která je určená pro přípravu kávy na všech typech povrchů včetně indukce. Její vnější plášť je vyrobený z kvalitní nerezové oceli a vnitřní plášť z potravinářského hliníku. Konvička je dostupná v objemu na 3 šálky, 6 šálků nebo 9 šálků.

Bialetti Venus

Chystáte-li se vařit si kávu v moka konvičce na indukci, pak potřebujete nerezové zpracování. To moka konvička Bialetti Venus rozhodně má, ale nechybí ji ani praktičnost, funkčnost, elegance a styl, to vše v kvalitě od předního výrobce moka konviček Bialetti. Můžete zvolit objem na 4 šálky, 6 šálků nebo 10 šálků.

Elektrické moka konvičky

Bialetti Moka Elettrica Standard

Možná jste často na cestách nebo dáváte přednost inovacím a máte zálusk na elektrickou moka konvičku. Ta má tu výhodu, že ji strčíte do zásuvky, zapnete a je to. Nemusíte řešit, zda se hodí na takový nebo makový sporák či vařič, a kávu budete mít rychleji hotovou. Skvělou volbou je kvalita od Bialettiho: Moka Elettrica Standard na 2 šálky.

Bialetti Moka Timer

Kdyby vám elektrická verze klasické moka konvičky nestačila, Bialetti zašel ještě trochu dál a přidal praktický časovač a alarm. Příprava kávy v moka konvičce totiž občas může způsobit kalamitu v kuchyni, pokud na ni zapomenete nebo něco přehlédnete. Bialetti Moka Timer tomuhle předchází tím, že si na něm můžete navolit, kdy přesně kávu chcete a on už se o vše ostatní postará. Můžete si ho pořídit ve variantě pro 3 šálky nebo 6 šálků.

G.A.T. Vintage

Pokud vám klasický bialettiho design moka konvičky nic neříká a hledáte elektrickou moka konvičkou, kterou nemá každý druhý, pak by vám mohla padnout do oka G.A.T. Vintage. Má příjemně staromilský „vintage“ vzhled, je k dispozici v zelené nebo oranžové variantě a v objemu pro 2 šálky nebo 4 šálky. Kromě toho má také zabudovaný časový spínač s nastavením až na 24 hodin dopředu a kávu dokáže po uvaření udržet 30 minut v servírovací teplotě

Netradiční moka konvičky

Bialetti Mukka Express

Cappuccino či caffé latte u vás doma, aniž byste museli vlastnit kávovar? Ano, jde to a potřebujete k tomu jen tuhle šikovnou moka konvičku s „kravičkovským“ designem. Bialetti Mukka Express to dokáže za čtyři minuty. Nalijete do ní vodu, nasypete čerstvě umletou kávu, do zásobníku nalijete mléko, zvolíte, zda chcete cappuccino nebo caffé latte a konvička se dá do práce. Prodává se v objemu na 2 šálky.

Bialetti Mini Express

Máte rádi kávu z moka konvičky, ale chtěli byste, aby se vám uvařila přímo do ne jednoho, ale dvou šálků? Bialetti Mini Express vám to bez problémů umožní. Je to vlastně takový hybrid moka konvičky a klasického kávovaru, přičemž si zachovává všechny výhody a vlastnosti moka konvice. Pozor ale, jelikož je jeho tělo vyrobené z kvalitního potravinářského hliníku, není vhodný pro přípravu kávy na indukci.

Jak připravit kávu v moka konvičce?

  1.  Nejprve si umelte kávu na středně hrubo. Mletí by mělo být o trochu jemnější než u french pressu, ale ne tak jemné jako na espresso. Umletá káva by měla mít konzistenci někde mezi krystalovým cukrem a polohrubou moukou. Množství kávy, kterou potřebujete umlít, poznáte podle sítka přibaleného k moka konvičce.
  2.  Dejte vařit vodu a horkou ji nalejte do spodní části po ventilek. Voda by neměla přesahovat hranici pojistného ventilu, který je na boku moka konvičky.
  3.  Sítko ve střední části naplňte čerstvě umletou kávou. Zarovnejte ji s okrajem, ale zásadně ji nijak nestlačujte.
  4.  Ujistěte se, že jste moka express pořádně zašroubovali, abyste neměli v kuchyni melu.
  5.  Dejte konvičku na sporák a vařte na mírném plameni. Po chvíli začne moka express pracovat a uslyšíte, jak se horní část plní kávou. Jakmile je horní část skoro plná, uslyšíte prskání. V té chvíli hned odstavte moka konvičku z plamene.
  6.  Nenechávejte moka konvičku bez dozoru. Mohlo by se stát, že na ni zapomenete a káva vám přeteče nebo si konvičku nenávratně poškodíte.
  7.  A je to. Káva je hotová, zbývá už jen ji nalít do šálků a vypít. Ať vám chutná! 🙂

A co vy? Používáte moka konvičku? Jaké s ní máte zkušenosti? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Adam napsal:

    Dobrý den,

    používám moka konvičku na sklokeramické desce. Vždy pouští plotnu na max. výkon. Ve Vašem návodu uvádíte vařit na mírný plamen, má to nějaký důvod??? V současné době bych si rád koupil nějaký ruční mlýnek, ale protože mám konvičku na 9 šálků nevím jaký vybrat. Mám také malý esspresovač tak by měl umět mlít i na jemno…

    • Markéta napsal:

      Pěkný den,

      káva v moka konvičce by se měla vařit na mírnějším plameni, aby se vám nespálila. Navíc potřebujete, aby se vám káva hezky vyextrahovala, a kdyby ten proces byl příliš rychlý, chuť by nemusela být to pravé ořechové. 🙂

      Ke kávomlýnku: nejspíš by se vám hodil elektrický (například tento: http://www.cerstvakava.cz/1332-elektricky-mlynek-na-kavu-delonghi-kg89/#a_aid=895821, je až na 12 šálků), ať se neumelete. 🙂 Ruční mlýnky jsou spíše menšího objemu, takže byste musel mlít navíckrát.

      • Adam napsal:

        Musím říci, že pokud pustím sklokeramickou desku na plno (stupeň 9) trvá příprava kávy cca 2-3 minuty. Když jsem zkoušel pustit sporák na mírnější stuopeň (6-7) nedělo se cca 5 minut skoro nic tak jsem byl stejně nucen přidat na max. výkon. Z tohoto důvodu se ptám, jestli nedochází k znehodnocení. V návodech, které jsem viděl vždy uváděli právě cca 2-3 minuty tak nevím.

        • Markéta napsal:

          Ono je to těžké, protože každý má jiný sporák a myslím, že není možné napsat univerzální návod pro všechny. Pro vás evidentně univerzální návod moc nefunguje. Zkuste trochu zaexperimentovat a vyzkoušejte různé přístupy, dokud to nebude ono. 😉

          • Mira napsal:

            Dobrý den, já vodu předem předehřívám ve varné konvici, aby příprava kávy byla rychlejší, a aby se káva nepřepálila (máme na prd sporák). Jsem s konvičkou velice spokojen a příprava je snadná 🙂

          • Markéta napsal:

            Ahoj, Míro, moc díky za sdílení vašich zkušeností a tip, jak kávu nepřepálit. Další kávomilové to určitě ocení. 🙂

  2. Daniel napsal:

    Dobrý den káva z moka konvičky je slabá,úplná voda,dávám 8gr.kávy na 2 šálky,konvici mám na 6 šálků tudíž sítko je zaplněno cca z 1/3.To je asi špatně?

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Danieli, každý má rád kávu jinak silnou, ale řekla bych že ze 4 gramů kávy na jednu porci vám asi nic chuťově výrazného nevznikne. 🙂 Zkuste kávy trochu přidat, doporučuje se minimálně 7 gramů (nebo více) na jednu porci. Opět ale záleží na tom, co myslíte jednou porcí. Třeba takový Ital považuje za jednu porci 50 ml šálek, kdežto my Češi máme rádi rovnou 250 ml hrnek. Zkuste trochu zaexperimentovat s poměrem kávy a vody, aby káva chutnala a seděla vám. 😉 Držím palce!

  3. Moka napsal:

    Káva z moka konvičky je značný upgrade pro mě. Doteď jsem pil jen instantní a z moka konvičky to je teda jiná káva. 🙂

  4. jaká káva napsal:

    Dobrý den, jakou doporučíte kávu do konvičky? Zkoušela jsem mletou Lavazzu Rossa a byla moc kyselá. Je to myslím 100% arabica. Nebo si mám koupit ve spec.obchodě a nechat si namlít na místě? Někdy mají problém s hrubostí mletí, mají nastaveny kávovary, frenchpressy a moka konvičky nevědí, jak namlet. 🙁

    • Markéta napsal:

      Pěkný den,
      doporučuji vždy zajít do své oblíbené kavárny nebo kavárny, kde vám prodají zrnka a namelou je na požadovanou hrubost. Výhodou je, že vám baristé určitě rádi poradí a navíc si kávu, kterou mají na mlýnku nebo kterou vám doporučují, můžete rovnou ochutnat. 😉
      Pokud máte kávu radši spíše bez „kyselinky“, také by vám mohla sedět směs arabiky a robusty, která bývá obecně silná, hořká a bez stopy ovocnosti v chuti.
      Další možností je zkusit se obrátit přímo na nějakou z pražíren a optat se, jestli by neměli něco přímo pro vás. A co se týče mletí, chápu, že někde to může být problém. Sama to řeším tak, že si kupuji zrnkovou kávu a melu si ji dávku po dávce těsně před přípravou. Je fajn zainvestovat do vlastního mlýnku, protože pak máte kávu čerstvější a nemusíte tolik řešit, jestli je vám někdo schopný namlet zrnka na tu správnou hrubost. 😉
      Doufám, že tu svou kávu brzy objevíte!
      Markét 🙂

  5. J. napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych si pořídit konvičku, jen přemýšlím, jestli moc nevadí, že mám el. sporák s běžnými plotýnkami, tj. když na plotnu položím konvičku, zbyde značná část plotýnky nevyužitá. Tak jen jestli to konvičce (případně sporáku) nebude nějak vadit…
    Díky moc za odpověď,
    J.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.