Nenápadná konvička moka express patří mezi nejoblíbenější alternativní metody domácí přípravy kávy. V tomto článku si konvičku představíme a přidám vám k tomu i návod, jak si pomocí moka express uvařit kávu, jejíchž chuťové vlastnosti mají velice blízko k espressu. Nechybí ani tipy, jakou moka konvičku si pořídit. Pojďme na to.
Káva připravovaná v konvičce moka express je silná a vyvážené chuti, a právě proto si ji oblíbili zejména milovníci espressa. Není divu, že v Itálii patří téměř k nezbytné výbavě kuchyně. V podstatě jde o konvičku vyrobenou z hliníku (díky kterému káva z ní má prý lepší chuť). Skládá se ze tří částí – spodní nádobky na vodu, sítka ve střední části na umletou kávu a vrchní část, kde vzniká váš oblíbený nápoj. Moka konvička funguje na principu vysokého tlaku vodní páry, který vhání vyextrahovanou kávu do horní části konvičky.
Konvička moka express je jako mnohé jiné spojené s kávou vynálezem Itala, konkrétně Alfonsa Bialettiho v roce 1933. Jestli vám jméno Bialetti něco říká, pak vězte, že tento pán byl kdysi zpracovatelem hliníku a posléze majitelem velké firmy vyrábějící jeho slavný vynález – moka konvičku. Tato značka se těší velké oblibě i dodnes a moka konvičky s Bialettiho značkou patří mezi ty nejprodávanější. Používají pořád to stejné logo s vousatým chlapíkem, který je s moka konvičkami Bialetti neodmyslitelně spjatý.
Káva se v moka konvičce vaří na mírném ohni. Při zahřívání se ve spodní části moka konvičky, do které dáváte vodu, začne vytvářet pára. Ta vytlačuje vařící vodu nahoru přes střední část s čerstvě umletou kávou až do horní části. Lógr zůstane ve střední části, protože neprojde přes sítko, a v horní části moka konvičky vám vznikne vás milovaný kávový nápoj. Stačí už jen nalít do šálků a vypít. 🙂
Na trhu existuje velký výběr moka konviček. Mezi ty nejznámější patří ty značky Bialetti, které jsou kvalitní a rozšířené.
Pokud hledáte moka express o větším objemu, zkuste třeba tento (objem 10 šálků), pokud hledáte něco menšího, mrkněte na tuto konvičku (objem 2 šálky).
Kromě tradičních moka konviček ještě existují elektrické moka expressy, které nemusíte ohřívat na vařiči.
Hledáte-li něco netradičního, můžete se porozhlédnout po stylových moka konvičkách s potiskem. Co třeba tato?
A co vy? Používáte moka konvičku? Jaké s ní máte zkušenosti? 😉
Dobrý den,
používám moka konvičku na sklokeramické desce. Vždy pouští plotnu na max. výkon. Ve Vašem návodu uvádíte vařit na mírný plamen, má to nějaký důvod??? V současné době bych si rád koupil nějaký ruční mlýnek, ale protože mám konvičku na 9 šálků nevím jaký vybrat. Mám také malý esspresovač tak by měl umět mlít i na jemno…
Pěkný den,
káva v moka konvičce by se měla vařit na mírnějším plameni, aby se vám nespálila. Navíc potřebujete, aby se vám káva hezky vyextrahovala, a kdyby ten proces byl příliš rychlý, chuť by nemusela být to pravé ořechové. 🙂
Ke kávomlýnku: nejspíš by se vám hodil elektrický (například tento: http://www.cerstvakava.cz/1332-elektricky-mlynek-na-kavu-delonghi-kg89/#a_aid=895821, je až na 12 šálků), ať se neumelete. 🙂 Ruční mlýnky jsou spíše menšího objemu, takže byste musel mlít navíckrát.
Musím říci, že pokud pustím sklokeramickou desku na plno (stupeň 9) trvá příprava kávy cca 2-3 minuty. Když jsem zkoušel pustit sporák na mírnější stuopeň (6-7) nedělo se cca 5 minut skoro nic tak jsem byl stejně nucen přidat na max. výkon. Z tohoto důvodu se ptám, jestli nedochází k znehodnocení. V návodech, které jsem viděl vždy uváděli právě cca 2-3 minuty tak nevím.
Ono je to těžké, protože každý má jiný sporák a myslím, že není možné napsat univerzální návod pro všechny. Pro vás evidentně univerzální návod moc nefunguje. Zkuste trochu zaexperimentovat a vyzkoušejte různé přístupy, dokud to nebude ono. 😉
Dobrý den, já vodu předem předehřívám ve varné konvici, aby příprava kávy byla rychlejší, a aby se káva nepřepálila (máme na prd sporák). Jsem s konvičkou velice spokojen a příprava je snadná 🙂
Ahoj, Míro, moc díky za sdílení vašich zkušeností a tip, jak kávu nepřepálit. Další kávomilové to určitě ocení. 🙂
Dobrý den káva z moka konvičky je slabá,úplná voda,dávám 8gr.kávy na 2 šálky,konvici mám na 6 šálků tudíž sítko je zaplněno cca z 1/3.To je asi špatně?
Ahoj, Danieli, každý má rád kávu jinak silnou, ale řekla bych že ze 4 gramů kávy na jednu porci vám asi nic chuťově výrazného nevznikne. 🙂 Zkuste kávy trochu přidat, doporučuje se minimálně 7 gramů (nebo více) na jednu porci. Opět ale záleží na tom, co myslíte jednou porcí. Třeba takový Ital považuje za jednu porci 50 ml šálek, kdežto my Češi máme rádi rovnou 250 ml hrnek. Zkuste trochu zaexperimentovat s poměrem kávy a vody, aby káva chutnala a seděla vám. 😉 Držím palce!
Káva z moka konvičky je značný upgrade pro mě. Doteď jsem pil jen instantní a z moka konvičky to je teda jiná káva. 🙂
To moc ráda slyším. Tak ať káva z moka chutná. 😉
Krásné Vánoce,
Markét
Dobrý den, jakou doporučíte kávu do konvičky? Zkoušela jsem mletou Lavazzu Rossa a byla moc kyselá. Je to myslím 100% arabica. Nebo si mám koupit ve spec.obchodě a nechat si namlít na místě? Někdy mají problém s hrubostí mletí, mají nastaveny kávovary, frenchpressy a moka konvičky nevědí, jak namlet. 🙁
Pěkný den,
doporučuji vždy zajít do své oblíbené kavárny nebo kavárny, kde vám prodají zrnka a namelou je na požadovanou hrubost. Výhodou je, že vám baristé určitě rádi poradí a navíc si kávu, kterou mají na mlýnku nebo kterou vám doporučují, můžete rovnou ochutnat. 😉
Pokud máte kávu radši spíše bez „kyselinky“, také by vám mohla sedět směs arabiky a robusty, která bývá obecně silná, hořká a bez stopy ovocnosti v chuti.
Další možností je zkusit se obrátit přímo na nějakou z pražíren a optat se, jestli by neměli něco přímo pro vás. A co se týče mletí, chápu, že někde to může být problém. Sama to řeším tak, že si kupuji zrnkovou kávu a melu si ji dávku po dávce těsně před přípravou. Je fajn zainvestovat do vlastního mlýnku, protože pak máte kávu čerstvější a nemusíte tolik řešit, jestli je vám někdo schopný namlet zrnka na tu správnou hrubost. 😉
Doufám, že tu svou kávu brzy objevíte!
Markét 🙂
Dobrý den,
chtěla bych si pořídit konvičku, jen přemýšlím, jestli moc nevadí, že mám el. sporák s běžnými plotýnkami, tj. když na plotnu položím konvičku, zbyde značná část plotýnky nevyužitá. Tak jen jestli to konvičce (případně sporáku) nebude nějak vadit…
Díky moc za odpověď,
J.
Pěkný den,
myslím, že to by ničemu vadit nemělo. (Viz třeba tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=vVqIuAAZc-k&ab_channel=Ond%C5%99ejKratochv%C3%ADl.) Jen takový praktický tip: Umístěte konvičku k okraji plotýnky tak, aby držák vyčuhoval mimo plotýnku. Nebude vám tak hrozit, že si spálíte prsty. 😉
Přeji pohodové vaření kávy,
Markét