Moka konvička

Nenápadná konvička moka express patří mezi nejoblíbenější alternativní metody domácí přípravy kávy. V tomto článku si konvičku představíme a přidám vám k tomu i návod, jak si pomocí moka express uvařit kávu, jejíchž chuťové vlastnosti mají velice blízko k espressu. Nechybí ani tipy, jakou moka konvičku si pořídit. Pojďme na to.

Káva připravovaná v konvičce moka express je silná a vyvážené chuti, a právě proto si ji oblíbili zejména milovníci espressa. Není divu, že v Itálii patří téměř k nezbytné výbavě kuchyně. V podstatě jde o konvičku vyrobenou z hliníku (díky kterému káva z ní má prý lepší chuť). Skládá se ze tří částí – spodní nádobky na vodu, sítka ve střední části na umletou kávu a vrchní část, kde vzniká váš oblíbený nápoj. Moka konvička funguje na principu vysokého tlaku vodní páry, který vhání vyextrahovanou kávu do horní části konvičky.

Kde se vzala moka konvička?

Konvička moka express je jako mnohé jiné spojené s kávou vynálezem Itala, konkrétně Alfonsa Bialettiho v roce 1933. Jestli vám jméno Bialetti něco říká, pak vězte, že tento pán byl kdysi zpracovatelem hliníku a posléze majitelem velké firmy vyrábějící jeho slavný vynález – moka konvičku. Tato značka se těší velké oblibě i dodnes a moka konvičky s Bialettiho značkou patří mezi ty nejprodávanější. Používají pořád to stejné logo s vousatým chlapíkem, který je s moka konvičkami Bialetti neodmyslitelně spjatý.

Proč si vybrat moka express?

  •  Pokud máte rádi opravdu silnou kávu a hledáte jednoduchý  a levný přístroj, který vám ji připraví, pak je moka konvička jasnou volbou.
  •  Pomocí moka konvičky si doma můžete uvařit kávu, která se chutí nejlépe přiblíží espressu (kterého byste jinak docílili za pomocí kávovaru).
  •  Ať už denně připravujete jeden nebo deset šálků kávy, s moka konvičkou nebude problém. Vyrábí se totiž moka konvičky různých velikostí. V těch největších můžete připravit kávu až pro osmnáct šálků. Můžete si zakoupit moka express s různými stylovými potisky (což z něj dělá třeba originální dárek).
  •  Příprava kávy v moka konvičce není tak snadná jako třeba ve french pressu, ale i tak se nejedná vůbec o nic složitého.
  •  Výhodou moka konvičky je, že připravenou kávu v něm můžete nechat delší dobu (na rozdíl třeba od french pressu a jiných metod). Káva už po přípravě nepřijde do kontaktu s lógrem. Nic to ale nemění na tom, že káva chutná nejlépe, když ji vypijeme ihned po přípravě.

Jak funguje moka konvička?

Káva se v moka konvičce vaří na mírném ohni. Při zahřívání se ve spodní části moka konvičky, do které dáváte vodu, začne vytvářet pára. Ta vytlačuje vařící vodu nahoru přes střední část s čerstvě umletou kávou až do horní části. Lógr zůstane ve střední části, protože neprojde přes sítko, a v horní části moka konvičky vám vznikne vás milovaný kávový nápoj. Stačí už jen nalít do šálků a vypít. 🙂

Jakou moka konvičku si vybrat?

Na trhu existuje velký výběr moka konviček. Mezi ty nejznámější patří ty značky Bialetti, které jsou kvalitní a rozšířené.

Pokud hledáte moka express o větším objemu, zkuste třeba tento (objem 10 šálků), pokud hledáte něco menšího, mrkněte na tuto konvičku (objem 2 šálky).

Kromě tradičních moka konviček ještě existují elektrické moka expressy, které nemusíte ohřívat na vařiči.

Hledáte-li něco netradičního, můžete se porozhlédnout po stylových moka konvičkách s potiskem. Co třeba tato?

Jak připravit kávu v moka expressu?

  1.  Nejprve si umelte kávu na středně hrubo. Mletí by mělo být o trochu jemnější než u french pressu, ale ne tak jemné jako na espresso. Umletá káva by měla mít konzistenci někde mezi krystalovým cukrem a polohrubou moukou. Množství kávy, kterou potřebujete umlít, poznáte podle sítka přibaleného k moka konvičce.
  2.  Dejte vařit vodu a horkou ji nalejte do spodní části po ventilek. Voda by neměla přesahovat hranici pojistného ventilu, který je na boku moka konvičky.
  3.  Sítko ve střední části naplňte čerstvě umletou kávou. Zarovnejte ji s okrajem, ale zásadně ji nijak nestlačujte.
  4.  Ujistěte se, že jste moka express pořádně zašroubovali, abyste neměli v kuchyni melu.
  5.  Dejte konvičku na sporák a vařte na mírném plameni. Po chvíli začne moka express pracovat a uslyšíte, jak se horní část plní kávou. Jakmile je horní část skoro plná, uslyšíte prskání. V té chvíli hned odstavte moka konvičku z plamene.
  6.  Nenechávejte moka konvičku bez dozoru. Mohlo by se stát, že na ni zapomenete a káva vám přeteče nebo si konvičku nenávratně poškodíte.
  7.  A je to. Káva je hotová, zbývá už jen ji nalít do šálků a vypít. Ať vám chutná! 🙂

A co vy? Používáte moka konvičku? Jaké s ní máte zkušenosti? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Adam napsal:

    Dobrý den,

    používám moka konvičku na sklokeramické desce. Vždy pouští plotnu na max. výkon. Ve Vašem návodu uvádíte vařit na mírný plamen, má to nějaký důvod??? V současné době bych si rád koupil nějaký ruční mlýnek, ale protože mám konvičku na 9 šálků nevím jaký vybrat. Mám také malý esspresovač tak by měl umět mlít i na jemno…

    • Markéta napsal:

      Pěkný den,

      káva v moka konvičce by se měla vařit na mírnějším plameni, aby se vám nespálila. Navíc potřebujete, aby se vám káva hezky vyextrahovala, a kdyby ten proces byl příliš rychlý, chuť by nemusela být to pravé ořechové. 🙂

      Ke kávomlýnku: nejspíš by se vám hodil elektrický (například tento: http://www.cerstvakava.cz/1332-elektricky-mlynek-na-kavu-delonghi-kg89/#a_aid=895821, je až na 12 šálků), ať se neumelete. 🙂 Ruční mlýnky jsou spíše menšího objemu, takže byste musel mlít navíckrát.

      • Adam napsal:

        Musím říci, že pokud pustím sklokeramickou desku na plno (stupeň 9) trvá příprava kávy cca 2-3 minuty. Když jsem zkoušel pustit sporák na mírnější stuopeň (6-7) nedělo se cca 5 minut skoro nic tak jsem byl stejně nucen přidat na max. výkon. Z tohoto důvodu se ptám, jestli nedochází k znehodnocení. V návodech, které jsem viděl vždy uváděli právě cca 2-3 minuty tak nevím.

        • Markéta napsal:

          Ono je to těžké, protože každý má jiný sporák a myslím, že není možné napsat univerzální návod pro všechny. Pro vás evidentně univerzální návod moc nefunguje. Zkuste trochu zaexperimentovat a vyzkoušejte různé přístupy, dokud to nebude ono. 😉

          • Mira napsal:

            Dobrý den, já vodu předem předehřívám ve varné konvici, aby příprava kávy byla rychlejší, a aby se káva nepřepálila (máme na prd sporák). Jsem s konvičkou velice spokojen a příprava je snadná 🙂

          • Markéta napsal:

            Ahoj, Míro, moc díky za sdílení vašich zkušeností a tip, jak kávu nepřepálit. Další kávomilové to určitě ocení. 🙂

  2. Daniel napsal:

    Dobrý den káva z moka konvičky je slabá,úplná voda,dávám 8gr.kávy na 2 šálky,konvici mám na 6 šálků tudíž sítko je zaplněno cca z 1/3.To je asi špatně?

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Danieli, každý má rád kávu jinak silnou, ale řekla bych že ze 4 gramů kávy na jednu porci vám asi nic chuťově výrazného nevznikne. 🙂 Zkuste kávy trochu přidat, doporučuje se minimálně 7 gramů (nebo více) na jednu porci. Opět ale záleží na tom, co myslíte jednou porcí. Třeba takový Ital považuje za jednu porci 50 ml šálek, kdežto my Češi máme rádi rovnou 250 ml hrnek. Zkuste trochu zaexperimentovat s poměrem kávy a vody, aby káva chutnala a seděla vám. 😉 Držím palce!

  3. Moka napsal:

    Káva z moka konvičky je značný upgrade pro mě. Doteď jsem pil jen instantní a z moka konvičky to je teda jiná káva. 🙂

  4. jaká káva napsal:

    Dobrý den, jakou doporučíte kávu do konvičky? Zkoušela jsem mletou Lavazzu Rossa a byla moc kyselá. Je to myslím 100% arabica. Nebo si mám koupit ve spec.obchodě a nechat si namlít na místě? Někdy mají problém s hrubostí mletí, mají nastaveny kávovary, frenchpressy a moka konvičky nevědí, jak namlet. 🙁

    • Markéta napsal:

      Pěkný den,
      doporučuji vždy zajít do své oblíbené kavárny nebo kavárny, kde vám prodají zrnka a namelou je na požadovanou hrubost. Výhodou je, že vám baristé určitě rádi poradí a navíc si kávu, kterou mají na mlýnku nebo kterou vám doporučují, můžete rovnou ochutnat. 😉
      Pokud máte kávu radši spíše bez „kyselinky“, také by vám mohla sedět směs arabiky a robusty, která bývá obecně silná, hořká a bez stopy ovocnosti v chuti.
      Další možností je zkusit se obrátit přímo na nějakou z pražíren a optat se, jestli by neměli něco přímo pro vás. A co se týče mletí, chápu, že někde to může být problém. Sama to řeším tak, že si kupuji zrnkovou kávu a melu si ji dávku po dávce těsně před přípravou. Je fajn zainvestovat do vlastního mlýnku, protože pak máte kávu čerstvější a nemusíte tolik řešit, jestli je vám někdo schopný namlet zrnka na tu správnou hrubost. 😉
      Doufám, že tu svou kávu brzy objevíte!
      Markét 🙂

  5. J. napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych si pořídit konvičku, jen přemýšlím, jestli moc nevadí, že mám el. sporák s běžnými plotýnkami, tj. když na plotnu položím konvičku, zbyde značná část plotýnky nevyužitá. Tak jen jestli to konvičce (případně sporáku) nebude nějak vadit…
    Díky moc za odpověď,
    J.

Napsat komentář: J. Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.