Vše, co jste chtěli vědět o irské kávě

Irská káva patří k oblíbeným kávovým nápojům s alkoholem, a to nejen u nás. Prodloužené espresso je říznuté irskou whiskey s cukrem a zdobí se také šlehačkou. Kombinace je to vážně skvělá.

Jak vypadá irská káva?

Irská káva se podává ve speciálních sklenicích na stopce a bez ouška, které trochu připomínají sklenky na víno. Na vrstvě kávy s whiskey je pak šlehačka, nikoli však kopec, smetana sahá jen po okraj sklenky. Někteří baristé ji s oblibou zdobí zrnky kávy.

 

Historie irské kávy

Kořeny irské kávy sahají do roku 1942. Stačilo, aby cestujícím na letišti Shannon v Irsku zrušili několik letů. Spousta z nich si pak krátila dlouhé čekání v baru, kde měl brzy barman Joe Sheridan poprvé namíchat irskou kávu. Irčané si totiž s oblibou přidávají whiskey do čaje, přidat tento řízný nápoj do kávy však napadlo až Sheridana, když míchal cestujícím drinky na zahřátí. Irská káva byla na světě. Netrvalo dlouho a povědomí o ní se rozšířilo do celého světa. Dnes ji můžete ochutnat téměř všude. U nás je už také stálicí na nápojových lístcích kavráren.

 

Příprava irské kávy

Irskou kávu si snadno můžete připravit doma. Pokud máte kávovar a můžete si s ním připravit espresso, pak postupujte následovně:

  1. Svařte 0,4 cl irské whiskey spolu s jednou až dvěma lžičkami cukru (nejlepší je třtinový, ale můžete použít i klasický).
  2. Připravte si espresso a prodlužte ho horkou vodou, abyste měli cca 50 ml kávy. (Podrobný návod, jak si doma připravit espresso, najdete v tomto článku.)
  3. Do sklenky nalijte svařenou whiskey a kávu.
  4. Nahoru přidejte šlehačku. Neměla by ale být úplně tuhá, spíš jen jemně našlehaná, aby se část mohla rozpustit v kávě s whiskey.

Pokud doma kávovar nemáte, ale můžete si připravit kávu pomocí alternativních metod, pak si irskou kávu připravte takto:

  1. Svařte 0,4 cl irské whiskey spolu s jednou až dvěma lžičkami cukru.
  2. Připravte si asi 50 ml pomocí jedné z alternativních metod. Jednotlivé alternativní metody najdete v tomto článku, po rozkliknutí některé z nich pak najdete i podrobný návod k přípravě kávy.
  3. Do sklenky nalijte svařenou whiskey a kávu.
  4. Nahoru přidejte šlehačku. Neměla by ale být úplně tuhá, spíš jen jemně našlehaná, aby se část mohla rozpustit v kávě s whiskey.

Přejeme příjemný zážitek. 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Jameson Fink, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *