Jak si doma připravit caffè latte macchiato

V předchozím článku jsme si řekli vše, co potřebujete vědět o caffè latte macchiatu. Chybí vám už jen návod, jak si takové vynikající caffè latte macchiato připravit doma i s jeho fotogenickými třemi vrstvami a lahodnou chutí. Naučte se ho připravit doma stejně dobře jako barista ve vaší oblíbené kavárně. 🙂

Co budete potřebovat?

  • kvalitní čerstvou zrnkovou kávu, kterou si umelete těsně před přípravou
  • kávomlýnek (pokud není zabudovaný v kávovaru), kterým si kávu umelete na požadovanou hrubost vhodnou pro přípravu espressa (více o mlýncích na kávu zde)
  • kávovar (pákový nebo automatický, s pomocí kterého si můžete připravit kvalitní espresso, a který má trysku s párou na šlehání mléka)
  • konvičku na mléko z nerezu
  • plnotučné vychlazené mléko s vysokým obsahem tuku
  • vysokou sklenici o objemu asi 0,3 l

Zdroj: https://www.piccoloneexistuje.cz/

Jak na to?

  1. Nejdříve si připravte espresso, nejlépe do malé konvičky, aby se vám pak dobře nalévalo do sklenice. Podrobný návod jak na přípravu espressa najdete v tomto článku.
  2. Zatímco se vám připravuje espresso, našlehejte si na trysce kávovaru mléko. Šlehá se ve speciální nerezové konvičce, kterou z poloviny naplníte plnotučným vychlazeným mlékem.
  3. Trysku nejdřív pusťte naprázdno, abyste ji zbavili nečistot, a pak ji ponořte asi centimetr pod hladinu mléka a konvičku trochu nakloňte. Pusťte páru a mléko se začne šlehat a nabývat na objemu. Konvičku postupně posunujte níž, tryska by neměla být ponořená hluboko.
  4. Když vás konvička začne pálit v rukou, vypněte páru, klepněte s konvičkou o stůl, ať zmizí nežádoucí bubliny, a několikrát s ní zakružte. Pěna tak získá hladkou krémovou konzistenci. (Více o šlehání mléka najdete zde.)
  5. Našlehané mléko nalijte do vysoké sklenice téměř až k okraji. Mléko nechte chvíli „pracovat“ (přibližně půl minuty), oddělí se vám tak mléčná pěna od horkého mléka.
  6. Poté do středu pěny pomalu nalijte espresso, které vám vytvoří prostřední, kávovou vrstvu café latte macchiata. Jestli vám zbyde pár kapek pěny z espressa, můžete ho nakapat na povrch mléčné pěny a vytvořit z něj obrázek.
  7. Můžete podávat. Užijte si to. 😉

Podívejte se na video, v němž vám barista ukáže, jak na to. Video je sice v polštině, barista tam toho ale moc nenamluví, takže se toho nebojte:

Co vy a café latte macchiato? Pijete, nepijete? A jak se vám daří jeho příprava? Podělte se v komentářích. 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: -Ebellen-, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.