Vacuum pot: Pro kávomily fajnšmekry ideál

Vacuum pot možná vypadá složitě a spíše připomíná jakési alchymistické náčiní, ale je to jedna z nejefektivnějších alternativních metod přípravy kávy. Zajímá vás, jak ve vacuum potu uvařit báječnou kávu? Vše, co jste o vacuum potu chtěli vědět, a návod jak na to najdete v článku. 🙂

Vacuum pot je v našich končinách poměrně neznámý přístroj. A víte co? Je to škoda, protože pomocí vacuum potu můžete docílit ještě lepší chuti kávy než při mnohých jiných alternativních metodách. Jedná se o takzvaný vakuový kávovar (odtud název vakuum pot nebo vacuum pot), díky kterému se vaše každodenní příprava kávy může proměnit v zajímavý rituál, zvláště proto, že tak trochu navozuje dojem nějakého alchymistického úkonu.

Vacuum pot připomíná chemické náčiní z laboratoře. Skládá se ze dvou skleněných baněk, které jsou spojeny trubicí, mezi nimi se také nachází filtr. Do spodní baňky se dává voda, která se pak při zahřívání mění v páru a putuje trubicí nahoru do horní baňky. V horní baňce dochází ke smísení vody a kávy, čímž se káva extrahuje. Když odeberete zdroj tepla, v horní baňce se pára mění na vodu a v dolní baňce vzniká vakuum, které vám „vcucne“ tekutinu z horní baňky dolů přes filtr. A výsledný nápoj je na světě – bez lógru, s výbornou chutí a čistý. Vacuum pot je zkrátka velice efektivní a zajímavou metodou přípravy kávy.

Kde se vzal vacuum pot?

Vacuum pot se poprvé objevuje někdy na počátku 19. století, kdy vznikají jeho první prototypy v sousedním Německu, později se přidávají i jiné patenty, zejména francouzské. Dnes u nás však vacuum pot není tak známý jako v letech minulých. Zdá se ale, že se jeho čas pomalu vrací, a to je jedině dobře. Oblíbený je zejména v Americe a Japonsku.

Jak připravit kávu ve vacuum potu

  1.  Nejdříve si umelte kvalitní čerstvou kávu na středně hrubo či hrubo. (Je dobré začít tak říkajíc „odprostřed“ a s výslednou chutí experimentovat podle toho, jak se vám pozdává. Vacuum pot vám dává dostatek prostoru, abyste si svou kávu vyladili k dokonalosti. Pokud se vám zdála příliš hořká, zvolte příště hrubší mletí.)
  2.  Spodní baňku naplňte asi ze čtyř pětin studenou vodou a dejte ji vařit. Doporučuje se použít kahan, který je součástí vacuum potu, díky čemuž si budete opravdu připadat jako kávový alchymista. Nabízí se také jiné řešení – vodu si můžete předehřát ve varné konvici a nalít ji do spodní baňky už vařící.
  3.  Začne se tvořit pára, ta vystoupá do horní nádoby a v té spodní vzniká vakuum.
  4.  Když je téměř všechna voda ze spodní nádoby pryč, nasypte do horní baňky umletou kávu. Poměr vody a kávy záleží na vás (můžete ho vypočítat z doporučené dávky 60 – 75 gramů na litr vody).
  5.  Po dobu jedné minuty míchejte kávu za pomocí dřevěného míchátka či vařečky. Káva se v té době louhuje. Pak zhasněte kahan nebo vacuum pot odstavte ze zdroje tepla.
  6.  Po odstavení vzniká ve spodní baňce podtlak a vyextrahovaná káva začne stékat dolů.
  7.  Když je celý proces u konce, můžete kávu servírovat.

Příprava kávy ve vacuum potu je opravdové umění, a jako takové od vás bude vyžadovat trochu trpělivosti a učenlivosti. Nejspíš nějaký čas potrvá, než vychytáte pro vás tu správnou hrubost mletí a poměr kávy a vody, či ten správný okamžik, kdy v dolní baňce vzniká dostatečný podtlak. Zkoušejte to dál a laďte, dokud nebudete na výsledný šálek patřičně hrdí. 🙂

Jaký vacuum pot vybrat? A co další příslušenství?

I vacuum poty mají různé velikosti, takže si můžete koupit nějaký menší (na 2 šálky / 240 ml), střední (na 3 šálky / 360 ml) nebo velký (na 5 šálků / 600 ml). Vacuum poty vyrábí stejně jako drippery (V60) spolehlivá japonská firma Hario. Vacuum poty se většinou prodávají v kompletním balení s kahanem, míchátkem a odměrkou, takže zbývá jen dokoupit líh a čerstvá kávová zrnka a můžete se pustit do přípravy kávy.

K vacuum potu je nutné dokupovat filtry, buďto papírové (které jsou na jednorázové použití, tudíž nevyžadují žádnou údržbu) nebo bavlněné, které jsou ekologičtější, vydrží asi sto použití, ale údržbu vyžadují. Filtry se také prodávají se speciálním adaptérem (na papírové filtry nebo na bavlněné), který umožní pohodlnou manipulaci.

Při přípravě kávy ve vacuum potu vám může přijít vhod i tohle bambusové míchátko, pokud chcete mít podchycené i stylové míchání. 🙂

Pokud nedopatřením rozbijete horní nebo spodní nádobu či cokoli jiného, nezoufejte, můžete dokoupit náhradní. Mrkněte se sem.

A co vy? Už jste někdy vacuum pot vyzkoušeli? Máte nějaké tipy a postřehy? 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Mark, na základě licence CC BY-NC-ND 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.