Vacuum pot možná vypadá složitě a spíše připomíná jakési alchymistické náčiní, ale je to jedna z nejefektivnějších alternativních metod přípravy kávy. Zajímá vás, jak ve vacuum potu uvařit báječnou kávu? Vše, co jste o vacuum potu chtěli vědět, a návod jak na to najdete v článku. 🙂
Vacuum pot je v našich končinách poměrně neznámý přístroj. A víte co? Je to škoda, protože pomocí vacuum potu můžete docílit ještě lepší chuti kávy než při mnohých jiných alternativních metodách. Jedná se o takzvaný vakuový kávovar (odtud název vakuum pot nebo vacuum pot), díky kterému se vaše každodenní příprava kávy může proměnit v zajímavý rituál, zvláště proto, že tak trochu navozuje dojem nějakého alchymistického úkonu.
Vacuum pot připomíná chemické náčiní z laboratoře. Skládá se ze dvou skleněných baněk, které jsou spojeny trubicí, mezi nimi se také nachází filtr. Do spodní baňky se dává voda, která se pak při zahřívání mění v páru a putuje trubicí nahoru do horní baňky. V horní baňce dochází ke smísení vody a kávy, čímž se káva extrahuje. Když odeberete zdroj tepla, v horní baňce se pára mění na vodu a v dolní baňce vzniká vakuum, které vám „vcucne“ tekutinu z horní baňky dolů přes filtr. A výsledný nápoj je na světě – bez lógru, s výbornou chutí a čistý. Vacuum pot je zkrátka velice efektivní a zajímavou metodou přípravy kávy.
Vacuum pot se poprvé objevuje někdy na počátku 19. století, kdy vznikají jeho první prototypy v sousedním Německu, později se přidávají i jiné patenty, zejména francouzské. Dnes u nás však vacuum pot není tak známý jako v letech minulých. Zdá se ale, že se jeho čas pomalu vrací, a to je jedině dobře. Oblíbený je zejména v Americe a Japonsku.
Příprava kávy ve vacuum potu je opravdové umění, a jako takové od vás bude vyžadovat trochu trpělivosti a učenlivosti. Nejspíš nějaký čas potrvá, než vychytáte pro vás tu správnou hrubost mletí a poměr kávy a vody, či ten správný okamžik, kdy v dolní baňce vzniká dostatečný podtlak. Zkoušejte to dál a laďte, dokud nebudete na výsledný šálek patřičně hrdí. 🙂
I vacuum poty mají různé velikosti, takže si můžete koupit nějaký menší (na 2 šálky / 240 ml), střední (na 3 šálky / 360 ml) nebo velký (na 5 šálků / 600 ml). Vacuum poty vyrábí stejně jako drippery (V60) spolehlivá japonská firma Hario. Vacuum poty se většinou prodávají v kompletním balení s kahanem, míchátkem a odměrkou, takže zbývá jen dokoupit líh a čerstvá kávová zrnka a můžete se pustit do přípravy kávy.
K vacuum potu je nutné dokupovat filtry, buďto papírové (které jsou na jednorázové použití, tudíž nevyžadují žádnou údržbu) nebo bavlněné, které jsou ekologičtější, vydrží asi sto použití, ale údržbu vyžadují. Filtry se také prodávají se speciálním adaptérem (na papírové filtry nebo na bavlněné), který umožní pohodlnou manipulaci.
Při přípravě kávy ve vacuum potu vám může přijít vhod i tohle bambusové míchátko, pokud chcete mít podchycené i stylové míchání. 🙂
Pokud nedopatřením rozbijete horní nebo spodní nádobu či cokoli jiného, nezoufejte, můžete dokoupit náhradní. Mrkněte se sem.
A co vy? Už jste někdy vacuum pot vyzkoušeli? Máte nějaké tipy a postřehy? 😉
*Použité fotografie: náhledový obrázek: Mark, na základě licence CC BY-NC-ND 2.0, flickr.com