V úvodním článku seriálu o domácí přípravě kávy se dozvíte, proč si připravovat kávu doma a proč se toho vůbec nebát. Řekneme si také něco o výhodách i nevýhodách přípravy kávy v domácích podmínkách a rozprášíme několik mýtů, které v naší společnosti kdovíproč stále vládnou. 🙂
Domácí příprava kávy vlastně není žádná věda a rozhodně to není tajemství určené jen několika zasvěceným nebo hipsterům. Cílem tohoto seriálu je ukázat vám, jak snadné to je, jaký požitek vám může příprava kávy doma přinést, a poodhalit vám, jak na to.
Co se vlastně myslí domácí přípravou kávy? Je to, jak název napovídá, příprava kávy v domácích podmínkách. I když to může svádět, k domácí přípravě kávy nepatří rychlopříprava instantní kávy nebo český turek. Jedná se o alternativní způsoby, které umožňují uvařit si doma kvalitní kávu za pár korun, která si s ničím nezadá s tou z kavárny. Jaké způsoby to jsou, si řekneme v některém z následujících dílů. Teď už ale k důvodům, proč byste měli domácí přípravě kávy dát šanci.
Proč byste to měli vyzkoušet i Vy?
Zpočátku budou vaše náklady o trochu vyšší, protože bez mlýnku na kávu a nějakého toho udělátka pro přípravu kávy daleko nedojdete, ale nejedná se o nijak extrémní částky. Tato investice je však jednorázová, pak už stačí jen dokupovat zrnkovou kávu, popřípadě papírové filtry.
Domácí příprava kávy vám nejspíš zabere o pár minut víc, než kdybyste jen ohřáli vodu a zalili s ní instantní směs. Na druhou stranu ale možná oceníte přestávku během náročného dne a pár minut, během kterých si můžete „vypiplat“ svůj oblíbený nápoj k dokonalosti a těšit se, až ho ochutnáte.
Ze začátku také budete nejspíš potřebovat kapku trpělivosti, protože vás čeká experimentování a hledání toho správného poměru vody a kávy, kávových zrnek, které vám nejvíce sedí či prostě jen učení se, jak se svým novým french pressem, chemexem, aeropressem, moka konvičkou či dripperem zacházet. Ale je to zábavný proces a nic se nevyrovná tomu, když si usrknete kávy, kterou jste si vlastním úsilím připravili, a zjistíte, že je naprosto dokonalá. 🙂
To nejsou zase tak nepřekonatelné překážky, co myslíte? Ačkoli u nás stále přetrvávají mnohé názory, že zrnková káva je drahá a příslušenství k domácí přípravě kávy ještě dražší, možná je na čase přesvědčit se, že na tom není ani zrnko pravdy.
V dalším díle ze série článků o domácí přípravě kávy si posvítíme na to, co všechno budete potřebovat, a řekneme si něco o tom, jak poznáte kvalitní zrnkovou kávu – základ domácí přípravy kávy a báječného zážitku z dobrého šálku – a kde ji seženete.
Dáte domácí přípravě kávy šanci? 😉