Jak si připravit domácí cappuccino?

Na webu už jsem publikovala článek o tom, jak by mělo vypadat pravé cappuccino a jak si ho připravit z espressa s pomocí kávovaru. Pokud ale doma kávovar nemáte a chcete si přesto udělat cappuccino, můžete zkusit tuhle „domácí“ verzi s pomocí alternativních metod přípravy kávy. Pojďme na to. 🙂

Tomuhle výbornému kávovému nápoji přezdívám „domácí cappuccino“, protože to vlastně pravé cappuccino není, ani nemůže být, protože ho nepřipravujeme z espressa. Na druhou stranu se ale od jemné a krémové chuti cappuccina z kavárny zase tolik neliší, pokud si kávu a mléčnou pěnu doma připravíte správně.

Co budete potřebovat?

  •  kvalitní a čerstvou zrnkovou kávu
  •  kávomlýnek, kterým si kávu těsně před přípravou umelete (více o mlýncích na kávu zde)
  •  nějakou z pomůcek na alternativní přípravu kávy (více o nich se dočtete zde)
  •  plnotučné vychlazené mléko
  •  šlehač na mléko (více o přípravě mléčné pěny se dočtete zde)
  •  předem nahřátý šálek či hrnek na cappuccino

Jak na to?

  1. Umelte si čerstvou zrnkovou kávu na vhodnou hrubost a připravte si silnou kávu s pomocí některé z alternativních metod. (Všechny návody, jak na to, najdete v naší sérii článků.) Kávu si připravte spíše silnější a v menším objemu, abyste se co nejvíce přiblížili výrazné chuti espressa. (Pamatujte, že do pravého cappuccina patří espresso, čili je v něm káva o objemu asi 30 ml, zbylých 120 až 150 ml tvoří mléko. Abyste tedy neměli pocit, že pijete jen mléko obarvené na hnědo, je třeba si pohrát s chutí kávy.) Po uplynutí doby extrakce kávy ji nalijte do předem nahřátého šálku.
  2. Důležité je vytvořit bohatou mléčnou pěnu. Nejlépe ji ušleháte na trysce kávovaru, ale také s pomocí šlehačů na mléko. Návod, jak ušlehat hustou krémovou mléčnou pěnu pomocí ručního napěňovače, najdete v tomto článku.
  3. Mléčnou pěnu nalijte přímo doprostřed šálku a po chvíli ji lijte po stěně šálku. Poměr kávy a mléka by měl být jednu ku dvěma (čili jedna třetina kávy, a dvě třetiny teplé mléko s mléčnou pěnou).
  4. Je hotovo, můžete podávat. 😉

Je cappuccino váš oblíbený kávový nápoj? Jak se vám daří jeho domácí příprava? Podělte se v komentářích. 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Sylva Sejpková napsal:

    Dobrý den, nemáte zkušenost, zda i na „domácí cappuccino“ udělané pomocí bialetky a šlehače mléka jde latte art? Diky

    • Markéta napsal:

      Pěkný den, Sylvo,
      osobní zkušenost s tím nemám (kávu už piji jen černou a připravuji si ji v aeropressu). Trochu jsem ale zapátrala a evidentně to s kávou z moka konvičky možné je, i když si nejsem jistá tím domácím šlehačem mléka. S mléčnou pěnou ušlehanou pomocí trysky kávovaru to určitě jde (jako například v tomhle videu: https://www.youtube.com/watch?v=xVo_6zJjobs). Každopádně můžete doma zaexperimentovat, za zkoušku nic nedáte. Dejte mi vědět, jak to dopadlo. 🙂
      Markét

Napsat komentář: Sylva Sejpková Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.