Pravé cappuccino je jen jedno, stejně jako espresso, které je jeho nedílnou součástí. I příprava cappuccina je svým způsobem umění a vyžaduje nejen trochu cviku, ale také správné vybavení. Jak si tedy cappuccino doma připravit a co k tomu budete potřebovat?Pojďme na to. 🙂
Co budete potřebovat?
kvalitní čerstvou zrnkovou kávu, kterou si umelete těsně před přípravou
kávovar (pákový nebo automatický, s pomocí kterého si můžete připravit kvalitní espresso, a který má trysku s párou na šlehání mléka)
Základem vynikajícího cappuccina je kvalitní espresso připravené z čerstvě umleté kávy. (Samostatný článek o domácí přípravě espressa najdete zde.) Připravte ho do předem nahřátého šálku o objemu asi 180 ml.
Druhou důležitou složkou cappuccina je správně našlehané mléko. Šlehá se ve speciální nerezové konvičce, kterou z poloviny naplníte plnotučným, nejlépe vychlazeným mlékem.
Trysku nejdřív pustťe naprázdno, abyste ji zbavili nečistot, a pak ji ponořte asi centimetr pod hladinu mléka a konvičku trochu nakloňte. Pusťte páru a mléko se vám začne šlehat a nabývat na objemu. Konvičku postupně posunujte níž, tryska by neměla být ponořená hluboko.
Když vás konvička začne pálit v rukou, vypněte páru, klepněte s konvičkou o stůl, ať zmizí nežádoucí bubliny, a několikrát s ní zakružte. Pěna tak získá hladkou krémovou konzistenci. (Podrobněji o šlehání mléka zde.)
Mléčnou pěnu nalejte z konvičky přímo doprostřed šálku s espressem, po chvíli lijte pěnu spíše po stěně.
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)