Flat white: Australské cappuccino?

V nabídce kaváren v poslední době přibyla nová a možná trochu záhadná položka „flat white“. Na první pohled je tenhle kávový nápoj téměř nerozeznatelný od běžného cappuccina nebo připomíná křížence mezi cappuccinem a latté. Obvykle se servíruje ve sklence nebo hrnečku, obsahuje mléko a na vrchu ho zdobí mléčná pěna s obrazcem latté art. Jak se v tom tedy vyznat? Co je to flat white? A jak si ho připravit v domácích podmínkách? Pojďme na to. 🙂

Co je flat white?

Flat white vychází vstříc všem, kteří mají rádi cappuccino, ale na druhou stranu si myslí, že je tam příliš mnoho mléka a málo kávy. Poprvé se začalo připravovat v Austrálii a u sousedů na Novém Zélandu v 80. letech minulého století, ale pomalu se stává oblíbeným po celém světě včetně našich kaváren. A není divu. Nabídne vám totiž skvělý poměr mléka a kávy. Není tak mléčný jako caffé latte nebo cappuccino, a ani tak silný jako samotné espresso. Výsledkem je silná a bohatá chuť kávy v kombinaci s příjemnou, ale ne přehnanou krémově mléčnou složkou. A jako třešnička na dortu vás potěší i latte art, obrázek „namalovaný“ baristou na povrchu mléčné pěny.

Jak se flat white připravuje?

Základem flat white je espresso doppio, tedy dvojitá dávka espressa o objemu 60 ml připravená ze 14 gramů kávy, která se extrahuje po dobu mezi 20 a 30 sekundami pod tlakem 9 barů. Podává se buďto v cappuccinovém hrnečku nebo častěji ve sklence o objemu 160 až 180 ml. Zbytek objemu tvoří našlehané mléko s asi centimetrovou hustou mikropěnou na vrchu.

Jak si flat white připravit doma?

Budete potřebovat:

  • kvalitní zrnkovou kávu, nejlépe espresso směs (na jedno flat white zhruba 14 gramů)
  • kávomlýnek, kterým si kávu umelete na požadovanou hrubost vhodnou pro přípravu espressa (více o mlýncích na kávu zde)
  • kvalitní kávovar (nejlépe pákový nebo automatický, který má trysku na šlehání mléka)
  • speciální konvičku na mléko z nerezu
  • plnotučné kvalitní mléko (předem vychlazené, zhruba okolo 120 ml)
  • předem nahřátý hrneček na cappuccino nebo sklenku o objemu 160 až 180 ml

Jak na to:

  1. Těsně před přípravou si umelte kávu na espresso. Zvolte jemné mletí, káva by pak měla mít podobnou konzistenci jako polohrubá mouka. Množství zvolte podle toho, kolik šálků budete připravovat – na jedno flat white použijete zhruba 14 gramů kávy.
  2. Do čisté páky nasypte umletou kávu. Dbejte na to, abyste do páky nenasypali příliš málo nebo mnoho kávy, abyste espresso nepřepálili nebo naopak aby nebylo bez chuti.
  3. Kávu v páce sklepejte a urovnejte tamperem tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená a její povrch hladký. Měla by v páce pevně držet, i když ji nakloníte. Setřete okraje páky, aby na nich neulpěly nějaké nečistoty a vám se nezaneslo těsnění.
  4. Ještě než páku do kávovaru nasadíte, pusťte vodu naprázdno, abyste se zbavili toho, co v něm zůstalo při minulé přípravě kávy.
  5. Nasaďte páku do kávovaru a okamžitě ho spusťte. Na nic nečekejte, nejenže by káva mohla přijít o aroma, ale také byste ji mohli přepálit. Potřebujete dvojitou dávku espressa, tedy 60 ml.
  6. Po několika vteřinách začne káva vytékat do šálku.
  7. Druhou důležitou složkou flat white je správně ušlehané mléko. Šlehá se ve speciální nerezové konvičce, kterou z poloviny naplníte plnotučným, nejlépe vychlazeným mlékem.
  8. Trysku nejdřív pusťte naprázdno, abyste ji zbavili nečistot, a pak ji ponořte asi centimetr pod hladinu mléka a konvičku trochu nakloňte. Pusťte páru a mléko se vám začne šlehat a nabývat na objemu. Konvičku postupně posunujte níž, tryska by neměla být ponořená hluboko.
  9. Když vás konvička začne pálit v rukou, vypněte páru, klepněte s konvičkou o stůl, ať zmizí nežádoucí bubliny, a několikrát s ní zakružte. Pěna tak získá hladkou krémovou konzistenci. (Více o šlehání mléka včetně tipů a nejčastějších chyb najdete zde.)
  10. Mléčnou pěnu nalejte z konvičky přímo doprostřed šálku s espressem. Kdo ví, třeba se vám podaří i latté art.
  11. Je hotovo, vypijte ihned. 🙂

Tip: Máte-li dny nabité tak, že na přípravu kávy nezbývá čas, ale flat white byste si i tak rádi vychutnali, zvažte koupi automatického kávovaru, který po stisknutí tlačítka odvede všechnu práci za vás. Inspirovat se můžete návodem Jak vybrat automatický kávovar.

*Použité fotografie: náhledový obrázek: duncan c, na základě licence CC BY-NC 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Karel11 napsal:

    Ahoj, dá se flat white připravit i v elektrickém kávomlýnku? Vybírám podle návodu https://www.testino.cz/test-mlynku-na-kavu a nevím zda mám investovat raději do ručního nebo elektrického. Jaký na to máte názor? Děkuji.

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Karle,
      pro přípravu flat white si potřebujete umlít kávu na espresso, pořiďte si tedy mlýnek, který vám zrnka umele na jemno (konzistence by měla připomínat polohrubou mouku). Tuto hrubost mletí zvládne jak ruční, tak elektrický kávomlýnek, ale ne jen tak ledasjaký, je třeba si projít popisky produktu a ujistit se o tom. Levnější varianty to mohou slibovat, ale nemusí to být pravda.
      Mrkněte na tyto články, najdete tam tipy na konkrétní mlýnky, které tuto hrubost mletí zvládnou: https://kavomil.cz/rucni-mlynky-na-kavu/https://kavomil.cz/elektricke-mlynky-na-kavu/. Doufám, že to pomůže. 🙂
      Mějte se hezky,
      Markét

  2. Elizabeth Merli napsal:

    Ahoj… dobře popsáno, srozumitelně.. Vlastním bar v Římě a v Praze, tak sleduji vše okolo přípravy kávy. Jen pro úplnou dokonalost.. Ve slově „doppio“ máte malou chybičku 🙂 S pozdravem Eli

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Eli, moc děkuju za přečtení i milý komentář. Chybku jsem hned napravila, díky za upozornění na překlep, nebo spíš nedoklep. 🙂
      Přeji hodně úspěchů v Praze i v Římě a jen samé příjemné hosty,
      Markét 🙂

  3. Lukáš napsal:

    Ahoj, hezky blog, ale s popisem flatwhite tak nejak nesouhlasim. Delal jsem 6 let all-roundera/baristu v kavarnach a restauracích v Sydney a flat white v Australii se pripravuje zasadne do mensiho salku z bezneho espressa a hlavne s minimem mlecne peny (cca 3 mm), proto se tomu take rika flat white („plocha“ bila kava). Cappucino se pak pripravuje do vetsiho hrnecku a s vyssi vrstvou peny. Ve skle s vyssi vrstvou peny je vzdy latte, pripadne do vysoke sklenice latte macchiato. Pokud chce nekdo silnejsi kavu, objednava si jakykoliv z techto napoju jako strong a barista do nej extrahuje doppio.

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Lukáši, moc se omlouvám za pozdní odpověď, tvůj komentář mi úplně unikl. Moc děkuju za sdílení svých baristických zkušeností z Austrálie. Koukám, že není flat white jako flat white. Já si dávala flat white u sousedů na Novém Zélandu a tam mi ho připravili přesně tak, jak popisuju v článku. Také mi přijde, že každá kavárna u nás ho servíruje po svém. Možná, že jediní, kdo v tom mají pořádek, jsou právě Australani, kdo ví. 😀
      Měj se prima,
      Markét

  4. ytmp3 website napsal:

    Skvělý článek! O flat white jsem slyšel už mnohokrát, ale teď si konečně uvědomuji, jak se liší od cappuccina. Díky za zajímavé informace a tipy na přípravu!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.