Mléko dole, uprostřed proužek kávy a nahoře mléčná pěna. To je caffè latte macchiato. Oblíbili si ho zejména ti, kdo mají radši slabší, spíše mléčnou kávu, a komu nestačí pár doušků espressa, zato si s oblibou dopřeje pořádný kotel svého oblíbeného kávového nápoje. Pojďme si caffè late macchiato představit. 🙂
V překladu znamená caffè latte macchiato káva se skvrnitým mlékem. Svůj název dostalo podle své přípravy – když totiž do našlehaného horkého mléka nalijete espresso, mléko se tím „poskvrní“. Caffè latte macchiato je variantou podobného kávového nápoje – caffè latte, o kterém si více povíme v článku.
Caffè latte macchiato poznáte jednoduše. Podává se ve vysoké sklenici (to aby krásně vynikly jeho vrstvy) o objemu 0,3 l. Dole na dně sklenice se často utvoří proužek teplého mléka, pak je tu espresso a nakonec vrstva mléčné pěny, do níž vám může barista technikou latte art nakreslit něco hezkého.
Jak vznikají tyto tři vrstvy? Baristé si nejdříve našlehají mléko a nalijí ho do sklenice. Po určité době (asi za půl minuty) se oddělí mléko od mléčné pěny, a teprve tehdy se přilévá espresso, které vám na povrchu udělá „skvrnité“ mléko.
Věděli jste, že prý caffè latte macchiato vzniklo díky italským dětem? Těm se moc nelíbilo, když si rodiče na večírcích a dýcháncích popíjeli kávu a na ně se nedostalo. Jejich žadonění vyústilo ve vznik café latte macchiato, kde byla spousta mléka a káva spíše jen pro tu správnou barvu. Caffè latte macchiato tehdy vypadalo jinak, jednalo se o mléko bez mléčné pěny. Teprve poté začal tento kávový nápoj nabývat své nynější podoby.
V českých kavárnách stále vládne zmatek a lidé tyto dva nápoje velice často zaměňují nebo si myslí, že se jedná o tentýž nápoj. Není to ale pravda.
Caffè latte se připravuje do velkého šálku (viz obrázek), má méně pěny a nemá tři oddělené vrstvy, ale jen dvě. Tvoří ho tedy jen mléčná pěna a espresso (někdy může být dvojité nebo prodloužené). Ve Francii tomuto nápoji říkají café au lait.
Caffè latte macchiato je variantou caffè latte. Připravuje se do vysoké sklenice a má tři oddělené vrstvy – mléčnou pěnu, espresso a horké mléko.
Caffè latte macchiato se připravuje z espressa, pro jeho přípravu tedy potřebujete kvalitní kávovar s tryskou na našlehání mléčné pěny a kávomlýnek. Jak na to se dozvíte v tomto článku.
Nemáte kávovar, protože si radši se svou kávou vyhrajete pomocí alternativních metod přípravy? Nemusíte zoufat, doma si můžete připravit domácí variantu tohoto kávového nápoje. V tomto článku vám poradíme, jak na caffè latte macchiato s pomocí alternativních metod přípravy kávy.
A co Vy? Máte rádi caffè late macchiato či caffè latte? Nebo spíše dáváte přednost espressu či cappuccinu? Podělte se v komentářích. 😉
*Použité fotografie: náhledový obrázek: Ingrid Eulenfan, na základě licence CC BY-NC-SA 2.0, flickr.com