Jak na přípravu caffè latte macchiato bez kávovaru

V předchozím článku jste si mohli přečíst návod, jak si doma připravit caffè latte macchiato z espressa tak, jak to dělají baristé ve vaší oblíbené kavárně. Co když ale nemáte odpovídající vybavení nebo doma dáváte přednost alternativním metodám přípravy kávy? Od toho je tu tento článek. Poradím vám v něm, jak si caffè latte macchiato připravit doma i bez kávovaru. Pojďme na to. 🙂

Schválně jsem tento nápoj nazvala „domácí“ caffè latte macchiato, protože na rozdíl od toho „pravého“ se tohle nepřipravuje z espressa, ale s pomocí alternativních metod přípravy kávy. To však neznamená, že touhle metodou nelze docílit stejně skvělé mléčně kávové chuti, právě naopak! Alternativní metody vám dají při přípravě caffè latte macchiata spoustu volnosti a prostoru k experimentování. 🙂

Co budete potřebovat:

Jak na to?

  1. Umelte si čerstvou zrnkovou kávu na vhodnou hrubost a připravte ji s pomocí vámi zvolené alternativní metody přípravy. Funguje to s kteroukoli z nich (džezvu bych ale spíše nedoporučovala). Můžete vyzkoušet french press, moka konvičku, dripper, aeropress, chemex, vakuum pot, ruční pákový stroj i hand espresso kávovar. (Všechny návody, jak na alternativní metody, najdete v mé sérii článků.)
  2. Kávu si připravte spíše silnější, ať její chuť ve mléce co nejvíce vynikne. (Pamatujte, že do pravého caffè latte macchiata patří espresso, čili je v něm káva o objemu asi 30 ml, zbytek nápoje tvoří našlehané mléko.)
  3. Důležité je vytvořit bohatou mléčnou pěnu. Nejlépe ji vytvoříte na trysce kávovaru, ale také s pomocí napěňovačů mléka. Podrobný návod jak na mléčnou pěnu najdete zde.
  4. Mléčnou pěnu nalijte do vysoké sklenice, měla by sahat asi to tří čtvrtin. Nechte ji chvíli odstát (asi minutu a půl), aby se mléčná pěna oddělila od mléka.
  5. Až se vám na povrchu oddělí mléčná pěna, nalijte do sklenice kávu. Nejlepší je lít ji po stěně sklenice, káva se vám tak nesmísí s mlékem a měla by se vám vytvořit prostřední vrstva.
  6. Je hotovo, přeji příjemný požitek z kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Majka napsal:

    Děkuji za tento návod. Moc pomohl a zrovna si vychutnávám své první domácí latte macchiato a je mňam 😉

Napsat komentář: Majka Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.