Na kávě je skvělé, že si můžete dopřát stovky různých variací, vyzkoušet tolik příchutí, na které si jen vzpomenete a obohatit si její už tak skvělou chuť o další rozměry a chuťové nuance. S čím vším je možné kávu kombinovat, abychom si náš kávový rituál co nejvíce zpestřili? To si povíme v tomto článku.
Káva a šlehačka si velice dobře rozumí, je nezbytnou ingrediencí mnoha kávových variací. Tou pravou šlehačkou zkrátka nikdy nic nezkazíte. Se šlehačkou ze spreje už je to horší. Někomu chutná, ale chuti opravdové šlehačky se prostě nemůže rovnat. Navíc když vám v kavárně podají kávu se šlehačkou ze spreje, je to známka (ne)kvality oné kavárny.
I se šlehačkou si můžete hrát. Stačí do ni přidat trochu vanilkového cukru nebo třeba skořice či kakaa a promíchat. Z ozdob můžete vyzkoušet čokoládové hoblinky, křupinky, lentilky či šlehačku prostě jen poprášit kakaem či skořicí nebo ozdobit polevou.
Tou nejklasičtější kombinací kávy a šlehačky je samozřejmě vídeňská káva. Ve Vídni by na vás sice koukali, kdybyste po nich chtěli vídeňskou kávu, u nás ale všichni vědí. Po rozkliknutí odkazu se o ní dozvíte první poslední.
A nesmí chybět ani alžírská káva, která k té šlehačce přidává ještě vaječný likér na dně.
Alkohol dokáže dodat kávě ten správný říz. S kávou můžete kombinovat téměř jakýkoli alkoholický nápoj – rum, koňak, whiskey, vaječný koňak, vodku, likéry s různými příchutěmi, becherovku a dokonce i šampaňské nebo víno. Výsledný nápoj vás bezpochyby zahřeje na duši.
Zajímavé také je se porozhlédnout, co jaký národ rád do kávy přidává – v irské kávě je to whisky, v alžírské kávě vaječný likér, v české kávě slivovice nebo becherovka, v ruské kávě vodka, v karibské kávě bílý rum a mexické kávě kahlua a tequila, Italové rádi přidávají amareto a Finové brusinkový likér. Existují také prapodivné kombinace, ke kterým potřebujete trošku odvahy – například káva s červeným vínem nebo s mátovým likérem. Fantazii se zde opravdu meze nekladou. Další kombinací, která se hned nabízí, je káva s rumem a nemusí se nutně jednat o teplý nápoj.
Zvláště v letních měsících je příjemné přidat si do kávy zmrzlinu a osvěžit se. Existuje tolik kombinací, kolik je příchutí zmrzliny, takže máte opět neomezené možnosti. Nejoblíbenějšími ale stále zůstávají vanilková, čokoládová, lískooříšková, stracciatella či pistáciová, možná proto, že s chutí kávy báječně souzní.
Co třeba klasické affogato, dokonalé spojení espressa s vanilkovou zmrzlinou?
Ani obyčejná kombinace kávy a ledu není v letních parnech k zahození. Osobně neodolám espressu na ledu, cold brew, které si ráda připravuji doma, a někdy ani takové té naší české ledové kávě, která v sobě kombinuje espresso, zmrzlinu, led a šlehačku. A kdykoli zavítám do svého milovaného Řecka, neodpustím si osvěžující espresso freddo, variantu oblíbeného frappé připravenou z espressa.
Spousta lidí si v kávě oblíbila i různé polevy, které na dně sklenice vytvoří barevnou hustou vrstvu. Stejně tak můžete experimentovat i se zahuštěným mlékem jako Pikao, Jesenka nebo Salko nebo s bílou, hořkou či mléčnou čokoládou. Kávu si lze také ochutit sirupy do kávy (například značky Monin, kterou používají ve většině kaváren) a ladí také s chutí pudinku, můžete si do ní dát pralinky nebo třeba koření jako čili, kardamon, perníkové koření, skořice… Hitem letošního léta byl espresso tonic. Možností je však daleko, daleko víc.
A co Vy? Co si rádi přidáváte do kávy? Máte nějaký vlastní recept? Pošlete nám ho! 😉
Tak tak, místo cukru. 😀
Kombinace s kvalitním rumem je top!
Ranní Kávičku s rumem Božkov piji léta. Do hrnku 0,3 l asi 0,5 deci bez cukru.
To začínáte každý den stylově, Václave. 😀
Tak ať se daří! a káva chutná
Markét