Vše, co jste chtěli vědět o alžírské kávě

Alžírská káva patří k nejoblíbenějším kávovým nápojům s alkoholem u nás. Není divu. Kdo by odolal kombinaci jemného vaječného koňaku a kávy s pořádným kopcem pravé šlehačky? Já tedy ne. Pojďme si říct o alžírské kávě víc a naučit se ji připravit doma snadno a jako z kavárny. 🙂

Jak vypadá alžírská káva?

Alžírská káva se připravuje do vysoké sklenice s ouškem a je to v podstatě vídeňská káva s alkoholickým překvapením na dně. Připravuje se z prodlouženého espressa, na dně sklenice je žlutá vrstva vaječného koňaku a na vrch dostanete porci pravé šlehačky. Chuť vaječného koňaku dodá kávě ten správný říz a jemnost, a když to spojíte se šlehačkou, jedná se o sladký a příjemný zážitek, i když je to tak trochu kalorická bomba. 🙂

Historie alžírské kávy

Je zajímavé, že alžírskou kávu nikde ve světě neznají, nebo alespoň ne pod tímto názvem. A přesto je nedílnou součástí našich kaváren a kavárenské kultury. Je to naše česká specialita, která nemá s Alžírskem nic moc společného. Odkud se alžírská káva vzala, je zatím předmětem dohadů. Jisté je, že jejím dědečkem je vídeňská káva, ke které prostě někdo přidal vaječný likér. Jenže kdo to byl? To nikdo neví. Spekuluje se však, že to byl někdo z naší země, čímž by se vysvětloval fakt, že alžírská káva je u nás prostě doma. Proč ale název alžírská, když v samotném Alžírsku kávu pod tímto názvem neznají? Ani tohle nikdo neví.

I v zahraničí si můžete alžírskou kávu dopřát, ale připravují ji jinak a jmenuje se jinak. Ptejte se třeba po eggnog latte, což je latte s vaječným likérem (eggnog znamená v angličtině vaječný koňak). Eggnog latte se však v anglicky mluvících zemích pije především na Vánoce a navíc je v něm mléko, takže naší alžírské kávě tak úplně neodpovídá.

Příprava alžírské kávy

Alžírskou kávu si můžete doma připravit z espressa nebo pomocí alternativních metod přípravy kávy.

Jak si alžírskou kávu udělat z espressa:

Připravte si espresso (podrobný návod naleznete tady) a prodlužte ho horkou vodou. Do vysoké sklenice nalijte vaječný likér (doporučuje se něco mezi 20 až 40 ml). Kávu opatrně nalijte na vrstvu vaječného likéru a dávejte pozor, aby se vám vrstvy nesmíchaly. Někdo lije kávu po lžičkách. Ze smetany ke šlehání si vyrobte šlehačku a nastříkejte ji na kávu. Máte hotovo!

Jak si alžírskou kávu připravit pomocí alternativních metod:

Připravte si kávu pomocí některé z alternativních metod (všechny návody najdete zde). Nalijte do sklenice vaječný koňak a na něj opatrně kávu, aby se vám vrstvy nesmíchaly dohromady. Připravte si šlehačku a nastříkejte ji na kávu. Máte hotovot!

Přeji příjemný kávový požitek. A určitě se nezapomeňte podělit v komentářích, jak se vám alžírská káva povedla. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Vrstvy napsal:

    Připadne mi jednodušší nalít opatrně, po stěně sklenice, vaječný koňak do kávy, než kávu do koňaku.

    • Markéta napsal:

      Pěkný den, i to je možnost. Vyzkoušenou ji nemám, takže nevím, jestli se vrstvy nesmíchají či jestli je to opravdu jednoduší. Pokud to ale vyzkoušíte, určitě dejte vědět, jak se zadařilo. 😉 Markét

Napsat komentář: Vrstvy Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.