Jak vytvořit mléčnou pěnu?

Ještě než se pustíme do návodů, jak si připravit domácí cappuccino, café latte a další druhy kávových nápojů s mlékem, měli bychom si něco říct o mléčné pěně. Ta je totiž mnohdy nezbytnou součástí daných kávových variací. Jak si doma udělat mléčnou pěnu a jaký napěňovač mléka si vybrat? Jaké mléko je ke šlehání nejvhodnější? To vše se dozvíte v dalším článku ze série o přípravě kávových nápojů v domácím prostředí. Pojďme na to. 🙂

Jaké mléko k vyšlehání mléčné pěny?

Vždy volte kvalitní plnotučné mléko. Aby vám šla pěna vůbec ušlehat, mléko musí mít větší obsah tuků a bílkovin. Vybírejte takové, které vám osobně chuťově i kvalitativně vyhovuje. Nemusíte kupovat žádné speciální, bohatě stačí nějaké ze supermarketu, které je čerstvé a pokud možno co nejvíce tučné.

Jak našlehat mléko v domácích podmínkách?

Můžete vybírat ze tří možností:

  • pořídit si ruční napěňovač mléka
  • sáhnout po elektrickém napěňovači mléka
  • nebo si pořídit kávovar, který má trysku určenou k našlehání mléka

Záleží tedy na vašich finančních možnostech, osobních preferencích, a také na tom, jak moc si se šleháním chcete vyhrát či naopak ušetřit čas a energii.

Ruční napěňovač mléka

Nejprostší a nejlevnější variantou je šlehání mléka pomocí ručního napěňovače. Většinou připomíná ruční šlehač na šlehačku a funguje na stejném principu – několika rychlými pohyby pístu nahoru a dolů šleháte mléko, až vám vznikne hustá pěna. Není na tom vůbec nic složitého, jakmile najdete značku mléka, která se dobře šlehá. Ruční napěňovače navíc nejsou nijak drahé a šlehání s nimi je rychlé.

Jak vytvořit mléčnou pěnu v ručním napěňovači

  1. Naplňte nádobku studeným plnotučným mlékem s vysokým obsahem tuku.
  2. Nasaďte víčko se šlehačem a upevněte.
  3. Šlehejte mléko pohybováním pístu nahoru a dolů, dokud neucítíte, že mléko houstne a začíná se vytvářet pěna.
  4. Pokud chcete mléčnou pěnu horkou, můžete dát napěňovač do mikrovlnné trouby na cca 30 až 50 sekund nebo na vařič. Ujistěte se ale, že je váš napěňovač k tomu uzpůsobený a vždy předtím sundejte víko s pístem.
  5. Je hotovo, teď už zbývá jen nalít mléčnou pěnu do kávy a vychutnat si výsledek. 🙂

Tady je pár tipů na ruční napěňovače mléka:

Barista&Co Electric Steel

S tímhle elegánem značky Barista&Co se vám mléko bude šlehat jedna báseň a navíc ještě skvěle vypadá. Je vyrobený z borosilikátového skla, takže ho můžete dát do mikrovlnky a mléko tak ohřát přímo v něm (nezapomeňte ale předtím vyjmout píst s filtry).

Bodum Latteo

Bodum Latteo je další ruční napěňovač, který skvěle vypadá a do minuty s ním ušleháte hustou mléčnou pěnu. Můžete ho také bez obav dát do myčky na nádobí.

Bialetti Tuttocrema

Italská firma Bialetti nevyrábí pouze moka konvičky, ale i další příslušenství pro milovníky kávy. Tak třeba ruční napěňovač mléka Bialetti Tuttocrema, který je dalším skvělým pomocníkem při šlehání mléka pro přípravu cappuccina nebo café latte. Můžete ho dát na plynový a elektrický vařič nebo sklokeramickou varnou desku a umývat ho v myčce.

Elektrické napěňovače mléka

O elektrických napěňovačích platí v podstatě totéž, co jsme si řekli o ručních šlehačích mléka – je to rychlé a jednoduché. Na rozdíl od ručních napěňovačů však šetří i vaši energii.

Bodum Schiuma

Levnější a jednodušší variantu elektrického šlehače na mléko představuje třeba Bodum Schiuma, který pohání tužkové baterie. Kromě mléčné pěny s ním také během pár vteřin můžete míchat koktejly, horkou čokoládu nebo dresinky do salátů. I jeho údržba je snadná – stačí metličku umýt vodou.

Subminimal Nanofoamer

Subminimal Nanofoamer funguje na stejném principu jako Bodum Schiuma, ale jeho vyšší cena hovoří o kvalitnějším provedení a mnohem lepších výsledcích. Tento elektrický napěňovač totiž zvládne díky svým 10 000 otáčkám za minutu ušlehat mikro pěnu se sametovou texturou v baristické kvalitě. Latte art v domácích podmínkách bez kávovaru už nemusí být nedosažitelné.

Elektrický napěňovač mléka Bialetti

Elektrický napěňovač mléka z dílny italské firmy Bialetti je šikovný pomocník, který vám mléko nejen napění, ale i ohřeje, pokud si to přejete. Teplé mléko, studená mléčná pěna, teplá mléčná pěna, nic z toho není problém. A potřebuje k tomu jen pár vteřin.

Tryska na kávovaru

Poslední variantou je šlehat mléko pomocí speciální trysky zabudované v kávovaru. Ta bývá součástí některých automatických kávovarůpákových kávovarů. Pokud tuto funkci vyžadujete, nejdříve se tedy ujistěte, že ji kávovar, který se chystáte pořídit, má.

Tryska vám opět usnadní práci a rychle připraví hustou mléčnou pěnu. Příprava pěny na trysce kávovaru však chce trochu cvik, není tak jednoduchá jako v případě ručních a elektrických napěňovačů. Tento návod by vám ale v začátcích mohl vše podstatně usnadnit. 🙂

  1.  Potřebujete především vhodnou konvičku na mléko, která by měla být z nerezového kovu.
  2.  Pro šlehání pomocí trysky používejte plnotučné vychlazené mléko. Důležité je, aby byla konvička naplněná do poloviny. Pokud budete mít mléka málo, bude se vám špatně šlehat nebo ho nenašleháte vůbec.
  3.  Ještě než se pustíte do šlehání, pusťte páru naprázdno, abyste se zbavili nečistot, které v trysce mohly ulpět.
  4.  Vložte trysku kousek pod povrch mléka (asi na centimetr) a pusťte páru naplno. Mléko se začne šlehat a pěna bude zvětšovat jeho objem. Posouvejte konvičku postupně níže, aby se vám na povrchu vytvořila co nejhustší pěna.
  5.  Jakmile začne konvička pálit natolik, že už ji neudržíte, vypněte páru. Mléko už déle nešlehejte, ať ho nepřevaříte. Jednou s konvičkou klepněte o stůl, ať se zbavíte nežádoucích bublin a zůstane vám jen sametová pěna.
  6.  Po každém šlehání pusťte trysku opět naplno, ať ji očistíte. Zanedbávat její údržbu se nevyplatí. Nečistoty, které by zůstaly uvnitř, by mohly snadno zkazit váš požitek z kávy s čerstvě našlehanou mléčnou pěnou.

Co když se ale ušlehat hustou mléčnou pěnu nedaří? Co dělat, když šleháte o sto šest podle návodu a pořád to nejde? Mrkněte na článek o nejčastějších chybách při šlehání mléčné pěny pomocí trysky kávovaru, třeba tam najdete řešení. 🙂

A co vy? Šleháte si doma mléko? 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: David Joyce, na základě licence CC BY-SA 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Michaela napsal:

    Děkuji 🙂 výborný tip

  2. Filip napsal:

    Dobrý den,
    většinou používám napěnění na kávovaru pomocí trysky. Mléko by mělo být vychlazené, nesmí se ale přehnat teplota, jinak pěna klesne. Jako druhý jsem zkoušel (http://www.cerstvakava.cz/77-slehac-na-mleko-la-cafetiere/#a_aid=895821) a je to zase něco jiného. Teď pokoukávám po (http://www.cerstvakava.cz/392-slehac-na-mleko-bodum-latteo/?gclid=Cj0KEQjw-Mm6BRDTpaLgj6K04KsBEiQA5f20E0-efhElTyA-o5pqBdluiFk9wQu_2J195yNyopRLuAMaAqcA8P8HAQ) Jakou s tímto ručním šlehačem máte zkušenost? Peru se s mikropěnou, což je u nás dokonce problém některých kaváren a tak jsem se moc nedozvěděl a učím se sám. Párou se mi ale povede tak 1 ze 4, 5…. Pak už je pěny moc nebo málo (cílem je u mě mikropěna, jakou tvoří „mistři“, když dělají café art). V jednom videu jsem viděl právě tenhle ruční šlehač a tak si říkám, jestli to zkusit nebo ne…

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Filipe, moc děkuju za komentář. 🙂 Zpočátku si stejně musí každý pár těch pěn zkazit, než přijde na optimální postup. Tak přeju, ať se vám pěna daří co nejlépe. Markét 🙂

  3. Veronika Pítrová napsal:

    Ahoj, moc prosím o radu, máme doma nový kávovar Saeco, u kterého je i nádobka na mléko a pěna se „šlehá sama“. Ze začátku byla pěna pěkně hustá, ale po měsíci začala rychle klest a ani pořádně nenapěnila, používáme pořád stejné mléko a stejný postup, nevíte v čem by mohl být problém?
    děkuji moc Veronika

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Veroniko,
      je možné, že je nějaká chyba v přístroji. Nenapadá mě jiný důvod, proč by měl kávovar po několika týdnech prostě přestat fungovat. Zkuste se poradit s eshopem / obchodem, odkud kávovar máte a popřípadě ho reklamovat. Držím palce, ať to máte brzy v pořádku a můžete zase šlehat pořádnou pěnu. 🙂 Markét

    • Jitka napsal:

      Dobry den pani Veroniko muzu se zeptat jak vam dopadlo ze vam kavovar nedelal po nejake dobe penu s mleka me to prave tet dela taky a uz mesic uz jsem vystridala i mleko a dela to furt a uz nevim uz to je vycistene jak kdyz je novy a furt neudela penu Tak jak jste to vyresila vy doma dekuji za odpoved

  4. Andrea napsal:

    Pani Veroniko, myslim ze mate jen ucpanou trysku? Najdete tam dve male dirky, kdyz to pustite na plno bez vlozeni do mleka tak jde z toho para silne, ale prave se to rado ucpava pokud se to HNED neocisti a mleko zaschne, ucpe ty dirky, alespon v kavarnach maji ty trysky, jaky je ten vas doma nemuzu ric, jen me napada jestli nepomuze to poradne ocistit a pomohlo mi jen pichnout to de dirky paratkem, a vycistit, pustit opet paru na plno aby se to procistilo, a pak to opet funguje?

    • Markéta napsal:

      Ahoj Andreo, moc děkuju za komentář. To může být ono a doufám, že si to Veronika přečte a pomůže jí to. 😉 Mějte se hezky, Markét

  5. T napsal:

    Mám ruční napěňovač na mléko. Když vezmu stejné mléko jeden den, pěna je pěkná, druhý den třeba skoro žádná. Teplota mléka je z lednice stále stejná. Také jsem zjistil, že když se mléko trochu přihřeje, tak to už pěna nejde vytvořit vůbec. Zatím jsem tedy neodhalil, proč to někdy jde a někdy moc ne.

    • Markéta napsal:

      Pěkný den T,
      ano, někdy je to dost nevyzpytatelné a je tu mnoho faktorů, které mohou výslednou pěnu ovlivňovat. Může to být samotné mléko, teplota, čerstvost, samotný šlehač, rychlost šlehání… Je toho zkrátka mnoho a chce to hodně experimentování, než přijdete, jak nejlépe na to. Třeba ale postupem času přejdete na černou kávu jako já a mléko už vás nebude trápit. 😉
      Hodně štěstí s experimenty,
      Markét

  6. Jana napsal:

    Dobrý den, já mám kávovar Sage a nějak se mi stále nedaří udělat tu správnou pěnu. používám chlazené tučné mléko a postup přesně jak radíte ale stále nic a o kreslení obrázku ani nemluvím. Prosím mohla by jste mi napsat na email bamburel@seznam.cz jak na to?
    Děkuji moc

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Jano,
      zkuste si prosím projít tenhle článek, třeba vás v něm něco trkne. https://kavomil.cz/nejcastejsi-chyby-pri-slehani-mleka-tryskou/ Já takhle na dálku netuším, v čem by mohl být problém, ale většinou to bývá některá z věcí zmíněná v článku s nejčastějšími chybami. S kávovarem Sage také nemám žádné osobní zkušenosti, takže ani tady, obávám se, moc neporadím. Podle toho, co jsem ale vyčetla při rychlém průzkumu, by se mělo jednat o kvalitní domácí kávovar. Je také možné, že se jedná o závadu nebo o nesprávné nastavení. Zkuste si s tím trochu pohrát, zaexperimentovat, projít si manuál a popřemýšlet, v čem by mohl být problém, případně se poptejte u prodejce. 😉 Doufám, že na to přijdete!
      Přeji krásné Vánoce,
      Markét.

    • Dušan napsal:

      Zkuste postup.
      1. zacatek ponorit trysku tak 0,5-1cm pod hladinu mleka
      2. Hned po chvilce vyjedte tryskou trosku smerem ven, aby vam zacala delat takovy zvuk, jako kdyz davate pusu(jemne sumeni nebo jak to popsat), POZOR nesmi bublat, to je znamka, ze mate vysunuto jiz moc nahoru. Jeste dulezite vec, trysku mejte u boku konvicky ne uprostred, mleko se musi v konvicce virit.
      Take je nutne pustit trysku na PLNO.

      • Markéta napsal:

        Ahoj, Dušane, moc děkuju za radu pro paní Janu. Nakonec jsme přišly na to, že zádrhel byl v příliš malém množství mléka v konvičce. 🙂
        Mějte se hezky,
        Markét

  7. Sekil napsal:

    Dobrý den. Prosím, jaký je váš názor na šlehač ECG NM 115 stojí „jen“ 900 a umisťuje se celkem dobře v hodnocení na Heuréce a žebříčcích, viz třeba https://www.arecenze.cz/slehace-mleka/ Je to dobrá volba?
    Děkuji.

    • Markéta napsal:

      Pěkný den,
      osobní zkušenost s tímto napěňovačem mléka nemám, ale pokud nehledáte extra kvalitu nebo větší objem (podle propozic tento šlehač zvládne našlehat mléko tak na dvě porce kávy), pak si myslím, že s ním budete spokojený(á). Kdyby vám ale nevyhovoval, můžete ho vždycky bez udání důvodu do dvou týdnů vrátit a pořídit si jiný. 😉
      Mějte se hezky,
      Markét

  8. Pěna slehne napsal:

    Dobrý den, mám dotaz. Dělám si kafe french pressem a poté si do něj leji pěnu. Plnotučné mléko lehce ohřeju, napěním elektrickým ručím šlehovačem a naliji na udělané kafe. Pěna začne syčet a do dvou minut zmizí. Přitom když jsem si dělala pěnu z mléka na instantní kafe, pěna nezmizela. To jsem mléko nechala chladné a pak ho lehce asi lžičkou kafe přelila ještě, aby se ohřála od kafe. A pěna zůstala třeba půl hodiny.
    Co dělám tady špatně?
    Děkuji.

    • Markéta napsal:

      Pěkný den, s ničím takovým jsem se osobně ještě nesetkala, ale napadá mě, zda má mléčná pěna tu správnou hustou konzistenci. Jestliže je příliš řídká a plná bublin, je možné, že se v kontaktu s horkou kávu prostě rozpustí. Zkuste ji tedy našlehat co nejhustěji a zbavte ji bublin krouživými pohyby nádoby a několikrát s ní lehce bouchněte o desku stolu. Také by stálo za to vyzkoušet lít pěnu opatrně po stěně šálku, případně trochu zaexperimentovat s teplotou mléka či značkou mléka.
      Snad něco z toho pomůže. Držím palce! 🙂
      Markét

      • děkuji napsal:

        Moc Vám děkuji za odpověď. Zkusím. 🙂 Martina.

        • už vím napsal:

          Dobrý den, tak už vím, kde byl problém. V tom šlehači byla prostě už slabší baterka… Nejel tak rychle a nezvládl pořádně šlehat. Když jsem baterku nabila, tak byla okamžitě úžasná pěna jak z kávovaru. 🙂

          • Markéta napsal:

            Je zvláštní, že to nejprostší řešení většinou nikoho nenapadne. 😀 Jsem ráda, že je problém vyřešen! 😉
            Markét

  9. ELI2 napsal:

    Dobrý den, koupila jsem si tento indukční napenovac mléka, ne zrovna levný. https://www.tchibo.cz/m/indukcni-napenovac-mleka-cerny-p400160358.html. Dala jsem do něj mléko čerstvé 3,8% tuku, pěna skoro žádná…. Hned spadla. U výrobce píši že doručuji použít mléko trvanlivé a ne čerstvé. Máte s tím prosím zkušenosti? Děkuji moc. Popřípadě znáte elektrický napenovac mléka který udělá opravdu hustou mléčnou stabilní pěnu?

    • Markéta napsal:

      Pěkný den, osobně jsem podobný napěňovač mléka nikdy nezkoušela, ale určitě by stálo za zkoušku vyzkoušet, co výrobce doporučuje. Každý napěňovač je jiný, takže to chce trochu experimentování s teplotou mléka, značkou mléka či typem mléka. Určitě na to ale časem přijdete. Držím palce! 🙂
      Mějte se hezky,
      Markét

  10. Anna napsal:

    Dlouho přemýšlím nad tím, zda koupit ruční šlehač nebo automatický. Podle stránky https://www.testino.cz/napenovace-mleka jsem si vybrala ROHNSON R-500. Nemáte s ním někdo zkušenosti? Je velmi levný.

    • Markéta napsal:

      Pěkný den, Anno,
      osobně s tímto šlehačem zkušenost nemám, ale pokud hledáte něco opravdu levného a jste nenáročná (plus také nepotřebujete šlehat mnoho pěny najednou), pak myslím, že by mohl splnit účel. Cena samozřejmě napovídá, že za vás šlehač všechno neudělá, ale s tím určitě počítáte. 😉
      Nějaké recenze jsou na Heurece: https://penice-mleka.heureka.cz/rohnson-r-500/recenze/#section
      Mějte se hezky,
      Markét

  11. pěna napsal:

    Dobrý den mám eta Artista, a mléko se jen ohřívá i když děláme vše podle návodu ani žádný náznak pěny

    • Markéta napsal:

      Pěkný den, příčin, proč šlehání mléčné pěny nefunguje, může být více. Doporučuji projít si tento článek: https://kavomil.cz/nejcastejsi-chyby-pri-slehani-mleka-tryskou/. Může to být také chyba těsnění nebo nějaká závada vhodná pro reklamaci. Zkuste se obrátit přímo na výrobce nebo obchod, kde jste kávovar koupili. Tam vám budou schopní poradit. 😉
      Držím palce,
      Markét

Napsat komentář: Jana Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.