Elektrické mlýnky na kávu

Dejme tomu, že vám váš ruční mlýnek na kávu už přestává stačit nebo žádný ještě nemáte a po nějakém šikovném kávomlýnku se teprve porozhlížíte. Pokud opravdu nemáte čas si zrnka před přípravou umlít hezky vlastními silami v ručním mlýnku nebo nepřipravujete kávu jen pro sebe a mletí pro několik dalších lidí se dost protáhne, s největší pravděpodobností by se vám hodil elektrický mlýnek na kávu. A já vám ráda pomůžu s výběrem toho pravého elektrického mlýnku pro vás. 🙂

O tom, proč byste měli kávová zrnka umlít vždy těsně před přípravou a že na hrubosti mletí velice záleží, už jsem se rozepsala v tomto článku. Také jsem sepsala kritéria, která je potřeba při výběru mlýnku zvážit, a snad jsem vám tak pomohla rozhodnout se, zda zvolit ruční nebo elektrický mlýnek. Jelikož jste se proklikli na tento článek, hádám, že jste se rozhodli pro ten elektrický. Jaký elektrický mlýnek si tedy vybrat? Pojďme na to.

Jaký elektrický mlýnek vybrat?

Po zadání „elektrické mlýnky na kávu“ do vyhledávače na vás vyskočí stovky různých možností od těch nejlevnějších po ty dražší. Kromě ceny a vzhledu elektrického mlýnku je však třeba ještě zvážit i další kritéria a vlastnosti přístroje, abyste si pro sebe vybrali přesně ten elektrický mlýnek, který bude vyhovovat vašim konkrétním potřebám a požadavkům. Jaká kritéria to jsou?

Velikost zásobníku

Prodávají se elektrické kávomlýnky, ve kterých naráz umelete kávová zrnka pro přípravu kávy pro celou kancelář či kavárnu, a takové, jejichž kapacita pojme umleté kávy jen na pár šálků. Před koupí mlýnku tedy zvažte, kolik kávy budete potřebovat naráz umlít pro vámi zvolenou metodu přípravy kávy. Podle toho si poté vyberte vhodnou velikost zásobníku tak, abyste na jednu várku přípravy kávy nemuseli mlít zrnka navíckrát.

Mlecí mechanismus mlýnku

Zaměřte se také na mlecí mechanismus mlýnku. U elektrických mlýnků najdete stejně jako u těch ručních mlýnky s mlecími kameny nebo tříštivými noži.

Levnější mlýnky v sobě většinou obsahují tříštivé nože, které melou zrnka za vysokých otáček, čímž je spíše tříští a seká. To s sebou nese hned několik úskalí, které nežádoucím způsobem ovlivňují chuť výsledného šálku: káva se vám neumele rovnoměrně a také hrozí, že se vám přepálí. Vyhněte se tedy všem až podezřele levným elektrickým mlýnkům a těm, které se prodávají za levno v supermarketech.

Lepší variantou je zvolit elektrický mlýnek s mlecími kameny, které zajistí rovnoměrné namletí kávy a nehrozí u něj zahřívání či přepalování dávky. Je samozřejmě o něco dražší než elektrické mlýnky s tříštivými noži, zato vám ale nabídne o mnoho kvalitněji umletou kávu a tedy i chutnější výsledný šálek. Mlecí kameny mohou být ocelové, které se používají spíše v profesionálních mlýncích, nebo keramické, které se používají v mlýncích pro běžnou domácí potřebu.

Je také třeba počítat s pravidelným čištěním a údržbou elektrického mlýnku, aby vám dlouho vydržel a umlel vám vždy dobře a podle vašich představ. Více o čištění se dozvíte na konci tohoto článku.

Funkce elektrického mlýnku

A nakonec přijde řada na to, co od elektrického mlýnku konkrétně čekáte. Nejste-li vůbec nároční a neočekáváte řadu speciálních funkcí, vystačí vám nějaký jednodušší levnější mlýnek. Pokud si však potrpíte na technické hrátky a co nejprecizněji umletou kávu, i pro vás se na trhu najde spousta zajímavých mlýnků. A nakonec pokud víte, že si v mlýnku budete mlít zrnka pro přípravu espressa či turecké kávy v džezvě, určitě se vám vyplatí pořídit si mlýnek, který se na mletí na pudr přímo zaměřuje.

Už máte o svém budoucím elektrickém mlýnku jasnější představu? Stále ale nevíte, jaký vybrat? Pár tipů bych pro vás měla. 🙂

Elektrické mlýnky pro alternativní přípravy kávy

Levnější: Delonghi KG89

Elektrický mlýnek Delonghi KG89 ocení především ti z vás, kteří hledají výkonný a kvalitní mlýnek, který zvládne běžné mletí kávy levou zadní a nestojí příliš mnoho. Ocelové mlecí kameny zajišťují konzistentní mletí až 120 gramů kávy a možnost nastavit si mletí pro určité množství šálků. Nechybí ani tlačítko, kterým můžete mletí kdykoli přerušit, chcete-li si kávu umlít třeba jen pro jeden šálek. Nejlépe se hodí pro alternativní přípravy kávy, ale na mletí na espresso či přípravu kávy v džezvě uzpůsobený není.

Střední cesta: Wilfa Svart CGWS-130B

Elektrický mlýnek kvalitní severské výroby Wilfa Svart CGWS-130B je nejen parádní designový kousek, ale také spolehlivý pomocník při mletí kávy pro milovníky alternativních příprav jako french press, chemex, moka konvička, dripper, aeropress a další. Jeho odolné tělo je vyrobené z nerezové oceli a mlecí kameny z tvrdé oceli, takže je velice těžké ho rozbít a umlít s ním kávu špatně. Nabízí totiž až 70 různých stupňů mletí pomocí stupnice. Je tichý, má vestavěný praktický časovač a zvládne umlít až 250 gramů kávy.

Pro náročnější: Fellow Ode Brew Grinder

Elektrický mlýnek Fellow Ode Brew Grinder je další jedničkou v mletí kávy pro alternativní metody příprav. Jeho vyšší cena odpovídá výkonu, přesnosti i kvalitně, s jakou vám vaše zrnka umele, a je jedno, jestli si připravujete svůj oblíbený mok v chemexu, V60, french pressu, aeropressu či moka konvičce. S 31 nastavitelnými stupni hrubosti si můžete nastavit to nejpřesnější mletí podle vaší potřeby. Zásobník má kapacitu až 80 gramů kávy, takže se skvěle hodí do vaší kuchyně i do kanceláře. Navíc je tichý a nevyžaduje nijak složitou údržbu.

Elektrické mlýnky na espresso

Baratza Sette 270

Elektrické mlýnky, které zvládnou umlít kávu na velmi jemno pro přípravu espressa nebo tureckou kávu v džezvě už musí být pořádné kalibry. Baratza Sette 270 takovým kalibrem je. Má 270 stupňů nastavení hrubosti mletí, takže umlít zrnka na pudr zvládá levou zadní. Nechybí ani pohodlné ovládání na podsvíceném digitálním panelu, nastavení doby mletí a další praktické vychytávky. Navíc vám umele klidně až 400 gramů kávy zaráz.

Eureka Mignon Classico CR Black

Eureka Mignon Classico je dalším elektrickým mlýnkem, který je dostatečně výkonný, že zvládne bez problémů umlít zrnka na espresso či pro přípravu v džezvě. Umožňuje vám nastavit až 150 stupňů hrubosti mletí pomocí mikrometrického nastavení. Disponuje také systémem ACE (zkratka pro Anti-Clumps and Electrostaticity), díky kterému bude káva umletá konzistentně, bez hrudek i bez statické elektřiny. Do násypky se vejde až 300 gramů kávy.

Lelit William PL71

Lelit William PL71 je parádní elektrický mlýnek, který již patří do kategorie poloprofesionálních mlýnků. Jeho celonerezové provedení zajišťuje odolnost a dlouhou životnost a mikrometrické nastavení hrubosti zase do detailu přesné nastavení mletí. Do zásobníku můžete nasypat až 300 gramů zrnkové kávy, takže se skvěle hodí nejen do vaší kuchyně, ale i do větší kanceláře.

Čištění elektrického kávomlýnku

Ať už máte jakýkoli mlýnek, ruční či elektrický, jednoduchý či profi, na espresso či alternativní metody, měli byste čas od času vyčistit zásobník a mlecí kameny, na kterých ulpívají částečky kávových zrn a také mastnota, která se z nich mletím uvolňuje. Usazené nečistoty, které v mlýnku zůstávají příliš dlouho, mohou nadělat pořádnou neplechu a tu neplechu pak nejspíš budete nevědomky pít, nemluvě o tom, že se tím mlýnek rychleji opotřebovává a nemusí mlít tak, jak je nastavený. Nečistoty v útrobách elektrického mlýnku se také mohou podílet na špatné chuti kávy či dokonce poškození motoru, což samozřejmě nechceme.

Můžete na to jít manuálně v případě lehkého čištění mlýnku i pomocí speciálních granulí v případě důkladnější údržby. 

V případě manuálního čištění vám skvěle u poslouží obyčejný štětec nebo kartáček na zuby a hadřík. Mlýnek nezapomeňte vytáhnout z elektriky, rozeberte, pokud si na to troufáte, a důkladně zbavte částeček umleté kávy a dalších nečistot. Pozor, některé části kávomlýnku by se neměly namáčet. Proto si to raději zkontrolujte u výrobce, abyste si mlýnek neznehodnotili. Nezapomeňte ani na zásobník, který omyjte přípravkem na mytí nádobí. Toto lehké čištění provádějte minimálně jednou týdně, nejlépe pokaždé, když mlýnek používáte.

Pokud se vám však mlýnek ručně čistit nechce nebo máte pocit, že by to chtělo útroby kávomlýnku pročistit opravdu důkladně, můžete sáhnout po speciálním přípravku. Většinou se jedná o granule nebo prášek, které jsou zdravotně nezávadné a účinně odstraní nečistoty, zbytky kávy a olejů z vašeho mlýnku. Vyzkoušet můžete třeba přírodní čisticí prostředek bez chemikálií Cafetto Grinder Clean, který obsahuje 450 gramů prostředku. Stačí zhruba hrst tablet umlít v mlýnku a poté, než mlýnek budete znovu používat, pomlít několik gramů kávy, abyste odstranili zbytky tablet. Prosté, ale účinné. 🙂 Toto hloubkové čištění se doporučuje provádět zhruba jednou za dva týdny.

Doufám, že objevíte „ten váš“ elektrický kávomlýnek, který vám bude dělat jen radost. Jaký jste si vybrali? 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Michael Muller, na základě licence CC BY-NC-SA 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. irena napsal:

    U zmiňovaného elektrického mlýnku De Longhi KG89 nelze nastavit hrubost mletí pro espresso. I při nastavení nejjemnějšího mletí ,nelze kávu použít do pákového espressa (Catler). Káva je pořád hrubá. Škoda. Koupila jsem si novou „mašinku“ na kávu a mlýnek mám bohužel k nepotřebě.

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Ireno, podle výrobce zvládá tento mlýnek mletí kávy na espresso dobře. Je tedy možné, že jste dostala vadný kus? Zkuste reklamaci a trvat na vyměnění výrobku nebo využijte svého práva vrátit produkt bez udání důvodu a pořiďte si jiný. Podle zkušeností dalších kávomilů tenhle mlýnek nedá snad jen velmi jemné mletí, například pro přípravu kávy v džezvě. Markét

  2. Vráťa napsal:

    Taky mě zaujal delonghi, konkrétně https://www.equiplo.cz/mlynky-na-kavu/#DeLonghi_DEDICA_KG521M u kterého je možnost mletí přímo do páky kávovaru. Máte s tím praktickou zkušenost, jak pohodlné/praktické/čisté to je? Co jsem koukal, tak ho často zmiňují jako lepší alternativu KG89.

    • Markéta napsal:

      Pěkný den, Vráťo,
      osobní zkušenost s tímhle mlýnkem nemám, já jsem velký fanoušek ručních mlýnků. 🙂 Mrkla jsem ale na různé recenze a YouTube videa a myslím, že to, jak „čisté a praktické“ to je, závisí na vaší šikovnosti. Někdo píše, že mletí přímo do páky kávovaru je bez problémů, někdo zase zmínil, že vždy trochu kávy padá i mimo zásobník nebo se káva lepí na mlýnek kvůli statické elektřině (s tím má ale problém většina mlýnků). Nesetkala jsem se ale s vyloženě negativní recenzí, takže pokud se vám pozdává, běžte do toho. Vždycky máte právo zboží do čtrnácti dnů vrátit, kdyby vám něco nesedělo. 😉
      Tak ať vám káva chutná,
      Markét

  3. Jaroslav napsal:

    Ahoj, Markéto,
    myslíš, že má smysl kupovat levný mlýnek jako tento? Bosch MKM6003 (našel jsem jej na webu chytryvyber.cz). Kávu budeme mlít cca 1x za měsíc. Díky moc.

    • Markéta napsal:

      Pěkný večer, Jaroslave,
      osobně bych do takového mlýnku nešla, ani když ho budete používat jen občas. Mele totiž pomocí tříštivých nožů, což nikdy není příliš šťastné řešení. Je to spíš takový mixer. 🙂 Nechcete raději zvolit ruční mlýnek Lodos Temp, který stojí zhruba stejně, ale odvede mnohem lepší práci? Sama ho používám, recenze je zde: https://kavomil.cz/recenze-mlynek-na-kavu-lodos-temp/. Pokud ale přesto chcete elektrický mlýnek, za něco kvalitnějšího si budete muset připlatit.
      Mějte se hezky,
      Markét

  4. Mlynek pro vareni v dzezve napsal:

    Ahoj Marketo, moc mi chutna turecka kava pripravovana v dzezve. Mas osobni zkusenost s rucnim nebo elektrickym mlynkem ktery dobre zvladne mleti na „prach“? Mlit budeme jednou denne na 2 kavy takze nic profi. Predem diky za odpoved. Michael

    • Markéta napsal:

      Pěkný den, Michaeli. 😉
      Samotné mě káva z džezvy moc nejede, takže s tím osobní zkušenost nemám. Co jsem ale vyčetla, ruční mlýnky značky Lodos, Porlex, Hario nebo Rhinowares by zrnka na jemno umlít měly, ale bude po čase potřeba ladit nastavení hrubosti, protože mlecí kameny se časem mohou uvolňovat. Je tedy možné, že po nějaké době už ruční mlýnek nebude schopný mlít „na prach“ tak dobře a nejspíš si budete muset pořídit nový. Lidé hodně doporučují Lodos Istanbul https://www.cerstvakava.cz/734-rucni-mlynek-na-kavu-lodos-istanbul-stribrny/. I co se týče elektrických mlýnků, je potřeba se před koupí informovat, zda to velmi jemné mletí mlýnek zvládne. Vypadá, že tento by šel: https://www.cerstvakava.cz/1680-elektricky-mlynek-na-kavu-sencor-scg-6050ss/.
      Snad jsem aspoň trochu nasměrovala. 😉
      Mějte se hezky,
      Markét

  5. Josef Kozák napsal:

    Koupili jsme si elektrický mlýnek na kávu Catler CG 510. Je k dispozici celkem 31 stupňů mletí kávových zrn. Jsme většinou navyklí pít běžného turka, tzn. mletou kávu v hrnku přelít horkou vodou. Nepoužíváme žádný kávovar. Prosím, jakou hrubost máme nastavit ? Asi tu střední, že ? Dále by nás zajímalo, na jakou hrubost je mletá káva běžně v sáčcách v obchodě. Tuto jsme doteďka používali (např. Jacobs, Tchibo…). Nebo je sáčcích uvedena nějaká hrubost mletí ?

Napsat komentář: Vráťa Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.