Minulý týden jsem si udělala menší výlet za památkami a krásnou přírodou do Žďáru nad Sázavou a navštívila i zdejší zámek a zámeckou kavárnu. Kromě svého oblíbeného prodlouženého espressa mě v nabídce zaujalo i redespresso. Zvědavost mi nakonec nedala a za chvíli už jsem tenhle načervenalý voňavý nápoj ochutnávala. Co tedy redespresso je a proč ho také vyzkoušet?
Letos bylo všude spousta ostružin, stačilo jen zajít do lesa a nasbírat si. Pár mi jich ještě zbylo, tak jsem se rozhodla, že si s nimi upeču něco dobrého na mls ke kávě. Výsledkem byl tenhle jednoduchý drobenkový koláč se smetanovou náplní a ostružinami, po kterém se jen zaprášilo. Mrkněte na recept. (A nenechte se zmást tím, že jsou na obrázku maliny –...
Teplé počasí se nám pomalu překulilo v zachmuřený a upršený podzim, to ale neznamená, že si pořád nemůžeme užít trochu toho léta. Zašla jsem na trh, vyhlédla si krásné čerstvě nasbírané švestky ze zahrádky a rozhodla se, že z nich něco upeču. A pak mě napadlo, že s mákem tvoří švestky zajímavou kombinaci, nemluvě o podmáslí, které jsem našla v ledničce. Výsledkem je tahle...
Šlehání mléka na dokonalou mléčnou pěnu vypadá jednoduše, ale může vás pěkně potrápit. Stačí totiž maličká drobnost a najednou mléčná pěna není taková, jakou byste si přáli. Pojďme se tedy společně mrknout na běžné chyby, které vám mohou snadno překazit radost z kávového požitku, a říct si, jak se jim příště vyhnout. 🙂
Víkendové mlsání už se stalo milým pravidlem, na které se vždy těším, a jen zřídkakdy si neupeču něco nového. Ani tenhle upršený víkend nebyl výjimkou a já vyzkoušela tyhle pudinkové řezy (nebo možná spíš koláč?) s jablky se skořicí. Bylo to jednoduché, návykové a navíc bez zbytečného cukru. Mrkněte na recept. 🙂
Čokoláda mě vždycky potěší a zahřeje na duši, takže tento víkend padla volba na ni. A vzala jsem to opravdu poctivě, protože tenhle koláč je samá čokoláda. Plus k tomu má nahoře ještě jemnou tvarohovo-kokosovou vrstvu, no prostě mňamka. A to vše bez mouky a cukru. Mrkněte na recept. 🙂
Myslíte, že čepovat se dá jen pivo, cider nebo limonáda? Nebo že káva nepatří do plechovky? Letní trendy tohoto roku nás rychle vyvádí z omylu. Takzvané nitro coffee se totiž balí do sudů a z nich se poté dá čepovat s pomocí dusíku. A můžete to zkusit i doma, i když to asi nebude zrovna jednoduché. 🙂
Tak tenhle týden jsem to mlsání nevydržela ani do víkendu a mlsná mě už ve středu přiměla vzít do ruky vařečku a ukuchtit si tenhle vláčný špaldový koláč s příjemně pikantní rybízovou marmeládou a drobenkou. Celé to šlo i bez cukru (vy si ho tam ale klidně přidat můžete) a zdravě (pokud tedy nesníte celý koláč naráz, jak se málem povedlo mě). Mrkněte...
Když vycestujete někam do zahraničí, brzy zjistíte, že jiný kraj, jiný mrav, jiná káva. Jsou země, kde v nabídce kaváren narazíte kromě známého cappuccina či café latté na kávové nápoje, jejichž jméno vám nic neříká. Mě takto mátlo třeba Řecko, kde jsem si mohla objednat espresso freddo nebo také cappuccino freddo a lámala jsem si hlavu, jak se liší...
Připravujete si doma kávu pomocí jedné z alternativních metod a vždy vám zbyde kávová sedlina? Nemusíte ji vyhazovat, dá se ještě prakticky využít. V článku najdete pár tipů, co všechno se dá s kávovou sedlinou neboli hovorově lógrem užitečného dělat.