Špaldový koláč s rybízovou marmeládou a drobenkou

Tak tenhle týden jsem to mlsání nevydržela ani do víkendu a mlsná mě už ve středu přiměla vzít do ruky vařečku a ukuchtit si tenhle vláčný špaldový koláč s příjemně pikantní rybízovou marmeládou a drobenkou. Celé to šlo i bez cukru (vy si ho tam ale klidně přidat můžete) a zdravě (pokud tedy nesníte celý koláč naráz, jak se málem povedlo mě). Mrkněte na recept. 🙂

Co budete potřebovat:

  • 125 gramů změklého másla + 25 gramů na drobenku
  • 1 vejce
  • 25 až 30 datlí nebo 50 gramů cukru
  • 1 velká lžíce slunečnicového oleje
  • 260 gramů špaldové mouky (ale klidně můžete použít i hladkou nebo polohrubou mouku) + tři lžíce polohrubé mouky na drobenku (popřípadě víc do zálohy)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • marmeláda vlastního výběru (čím chuťově výraznější, tím lepší; já použila lehce pikantní rybízovou)
  • dvě lžíce strouhaného kokosu
  • tři lžíce ovesných vloček
  • lžička skořice

Jak na to:

  1. Pokud se chystáte na variantu bez cukru, předem namočte datle do teplé vody, aby změkly. Spolu s vejcem a olejem je rozmixujte a poté zpracujte spolu s máslem do hladké hmoty. / Pokud jste se rozhodli pro variantu s cukrem, rozmixujte máslo s cukrem v míse a poté přidejte vejce a olej a šlehejte do hladka.
  2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a poté tuto sypkou hmotu postupně přimíchávejte k hladké hmotě, dokud vám nevznikne těsto. Mělo by být tvárné, lehce lepkavé a držet pohromadě.
  3. Vymažte a vysypte kulatou formu na koláč a těsto rozprostřete po celé ploše. Propíchejte ho vidličkou a poté ho pomazejte vrstvou marmelády. Čím víc, tím lépe, ale záleží na vašich chuťových preferencích. 🙂
  4. Pak si připravte drobenku. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, skořici a kokos a poté přidejte i máslo. Měla by vám vzniknout drobivá směs, kterou můžete také osladit cukrem. Pokud je ale příliš máslová, přidejte více mouky, pokud je naopak příliš suchá, přidejte více másla. Až je hotovo, posypte drobenkou marmeládovou vrstu tak, aby ji drobenka zakryla.
  5. Dejte péct asi na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.