Maková buchta se švestkami a podmáslím

Teplé počasí se nám pomalu překulilo v zachmuřený a upršený podzim, to ale neznamená, že si pořád nemůžeme užít trochu toho léta. Zašla jsem na trh, vyhlédla si krásné čerstvě nasbírané švestky ze zahrádky a rozhodla se, že z nich něco upeču. A pak mě napadlo, že s mákem tvoří švestky zajímavou kombinaci, nemluvě o podmáslí, které jsem našla v ledničce. Výsledkem je tahle vláčná maková buchta z podmáslí a se švestkami bez zbytečného cukru. Mrkněte na recept. 🙂

Co budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • hrst datlí nebo 75 gramů cukru
  • 125 gramů semletého máku
  • 135 gramů polohrubé nebo špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 balení podmáslí (0,5 litru)
  • 10 švestek
  • kokos na posypání

Jak na to:

  1. Pokud sladíte cukrem, rozšlehejte vejce s cukrem. Pokud sladíte datlemi, datle si dopředu namočte v horké vodě, dokud nezměknou. Poté je nakrájejte na malé kousky a spolu s vejci rozšlehejte v hladkou hmotu, nejlépe v mixéru na smoothie (nebo v jakémkoli silném mixéru, který dokáže datle rozmělnit).
  2. V jiné míse smíchejte mák s moukou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs postupně přimíchávejte k vaječné směsi spolu s podmáslím, dokud nevznikne těsto (ani příliš tuhé, ani příliš řídké).
  3. Omyjte švestky, vypeckujte je a odstraňte štopky. Nakrájejte švestky na menší kousky a ty poté přimíchejte do těsta.
  4. Těsto nalijte do menšího pekáčku, který jste si předem vymazali a vysypali kokosem. Můžete ho také posypat kokosem pro ozdobu.
  5. Makovou buchtu pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 35 minut nebo i déle, dokud není kokos krásně zlatý.

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *