V předchozím článku jsme si představili umění kreslení obrázku do mléčné pěny cappuccina spíše v rovině teoretické, pojďme se tedy vrhnout na praxi a zkusit si do pěny nakreslit tvar srdce. V článku najdete návod a tipy, jak nejlépe na to. 🙂
Máte rádi symetrické obrázky, které ti nejlepší baristé dokáží vykouzlit v mléčné pěně vašeho cappuccina, flat white nebo latte? A chtěli byste si s něčím takovým pohrát i doma a zpříjemnit si svou každodenní pauzu na šálek kávy? Pojďme si ukázat, jak na techniku latte art doma.
Dripper (nebo také clever dripper či chytráček) je jednou z nejoblíbenějších alternativních příprav kávy. Na první pohled vypadá jako nenápadný hrníček s podšálkem, ale mile vás překvapí svou praktičností. Filtrovanou kávu umí připravit na výbornou a navíc příprava nevyžaduje moc času ani vybavení. Více jsme se o dripperu a přípravě kávy v něm rozepsali v tomto článku. Tento článek však věnujeme poněkud netradičnímu dripperu...
Šlehání mléka na dokonalou mléčnou pěnu vypadá jednoduše, ale může vás pěkně potrápit. Stačí totiž maličká drobnost a najednou mléčná pěna není taková, jakou byste si přáli. Pojďme se tedy společně mrknout na běžné chyby, které vám mohou snadno překazit radost z kávového požitku, a říct si, jak se jim příště vyhnout. 🙂
Když vycestujete někam do zahraničí, brzy zjistíte, že jiný kraj, jiný mrav, jiná káva. Jsou země, kde v nabídce kaváren narazíte kromě známého cappuccina či café latté na kávové nápoje, jejichž jméno vám nic neříká. Mě takto mátlo třeba Řecko, kde jsem si mohla objednat espresso freddo nebo také cappuccino freddo a lámala jsem si hlavu, jak se liší...
Léto je v plném proudu a někdy zkrátka nemáme tu správnou chuť na horkou kávu a ledová káva plná zrmzliny, mléka a šlehačky také není to pravé ořechové. Co má tedy dělat milovník černé kávy či espressa, když je mu pořádné vedro? Nějaký tip bych měla. Co takhle vyzkoušet cold brew? Překvapí vás, jak jednoduchá je jeho příprava! 🙂
V nabídce kaváren v poslední době přibyla nová a možná trochu záhadná položka „flat white“. Na první pohled je tenhle kávový nápoj téměř nerozeznatelný od běžného cappuccina nebo připomíná křížence mezi cappuccinem a latté. Obvykle se servíruje ve sklence nebo hrnečku, obsahuje mléko a na vrchu ho zdobí mléčná pěna s obrazcem latté art. Jak se v tom tedy vyznat? Co je...
Konečně tu máme léto a s ním občas vedro k padnutí. V takových chvílích ani ti nejotrlejší kávomilové zpravidla nemívají chuť dát si horkou kávu. Tak co takhle zkusit nějakou z ledových variant vašeho oblíbeného moku? Mým favoritem pro toto léto se stalo affogato. 🙂
Jaro už je za dveřmi, cítíte to? A spolu s ním k nám zavítá i slunné počasí, teplé paprsky na kůži a chuť na něco chladivého. Nám kávomilům samozřejmě hned přijde na mysl ledová káva. V tomhle příspěvku bych vám ráda ukázala, jak si ji s pomocí jednoho šikovného udělátka snadno připravit doma, aniž byste nutně museli investovat do kvalitního kávovaru na espresso. 😉
Dejme tomu, že vám váš ruční mlýnek na kávu už přestává stačit nebo žádný ještě nemáte a po nějakém šikovném kávomlýnku se teprve porozhlížíte. Pokud opravdu nemáte čas si zrnka před přípravou umlít hezky vlastními silami v ručním mlýnku nebo nepřipravujete kávu jen pro sebe a mletí pro několik dalších lidí se dost protáhne, s největší pravděpodobností by se vám...