Perník s čokoládovo-smetanovou polevou

Sychravé večery a (pod)zimní krátké dny jsou tu, a takový voňavý perník se k nim hodí jedna báseň, nemluvě o tom, že vás zahřeje na duši. Já si perník upekla trochu jinak, z jablek, s medem a kakaem kompletně bez cukru, a na vrch jsem si ještě dopřála čokoládovo-smetanovou polevu. Recept najdete v článku. 🙂

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce rozdělené na žloutky a bílky
  • 2 jablka
  • 300 gramů zakysané smetany
  • 2 lžíce medu tekutého typu
  • 200 gramů jemné špaldové mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 3 velké lžíce perníkového koření
  • lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého koriandru

na čokoládovo-smetanovou polevu:

  • 200 gramů kvalitní čokolády na vaření
  • 100 gramů zakysané smetany

Jak na to:

  1. Omyjte jablka, zbavte je ohryzku, nakrájejte je na kousky a rozmixujte se zakysanou smetanou v mixéru.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s medem a tekutou jablečnou směsí.
  3. V míse smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, kakao, prášek do pečiva, perníkové koření, skořici a koriandr. Tuto sypkou směs postupně přimíchejte k té tekuté.
  4. Nakonec vyšlehejte sníh z bílků a opatrně vmíchejte do těsta.
  5. Těsto vlijte do předem vymazaného a kokosem vysypaného menšího plechu. Pečte asi 40 až 50 minut při 180 stupních.
  6. Až se perník upeče a trochu vychladne, můžete se pustit do čokoládovo-smetanové polevy. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu nalámanou na kousky. Až ji odstavíte z plamene, vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Polevou potřete perník, a až vychladne, dejte ho do ledničky.

A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Yvet napsal:

    Markét, prosím Tě, ten moučník má být tak hutný? Trochu mě to překvapilo, protože nevidím žádnou nadýchanost, jenom jednolitou hmotu, která připomíná sraženinu. Já peču klasiku, takže moje řezy vypadají jinak. Díky.

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Yvet, jelikož je tam zakysaná smetana a jablka, nečekej nadýchanost typu bábovky nebo klasické buchty, ale spíš o něco hutnější těsto. Sraženinu by to ale taky připomínat nemělo. 😅
      Doufám, že i přesto bude perník chutnat. 😉
      Krásné Velikonoce,
      Markét

Napsat komentář: Yvet Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.