Sychravé večery a (pod)zimní krátké dny jsou tu, a takový voňavý perník se k nim hodí jedna báseň, nemluvě o tom, že vás zahřeje na duši. Já si perník upekla trochu jinak, z jablek, s medem a kakaem kompletně bez cukru, a na vrch jsem si ještě dopřála čokoládovo-smetanovou polevu. Recept najdete v článku. 🙂
Co budete potřebovat:
- 4 vejce rozdělené na žloutky a bílky
- 2 jablka
- 300 gramů zakysané smetany
- 2 lžíce medu tekutého typu
- 200 gramů jemné špaldové mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce holandského kakaa
- 3 velké lžíce perníkového koření
- lžička skořice
- 1/4 lžičky mletého koriandru
na čokoládovo-smetanovou polevu:
- 200 gramů kvalitní čokolády na vaření
- 100 gramů zakysané smetany
Jak na to:
- Omyjte jablka, zbavte je ohryzku, nakrájejte je na kousky a rozmixujte se zakysanou smetanou v mixéru.
- Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s medem a tekutou jablečnou směsí.
- V míse smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, kakao, prášek do pečiva, perníkové koření, skořici a koriandr. Tuto sypkou směs postupně přimíchejte k té tekuté.
- Nakonec vyšlehejte sníh z bílků a opatrně vmíchejte do těsta.
- Těsto vlijte do předem vymazaného a kokosem vysypaného menšího plechu. Pečte asi 40 až 50 minut při 180 stupních.
- Až se perník upeče a trochu vychladne, můžete se pustit do čokoládovo-smetanové polevy. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu nalámanou na kousky. Až ji odstavíte z plamene, vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Polevou potřete perník, a až vychladne, dejte ho do ledničky.
A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂