Perník s čokoládovo-smetanovou polevou

Sychravé večery a (pod)zimní krátké dny jsou tu, a takový voňavý perník se k nim hodí jedna báseň, nemluvě o tom, že vás zahřeje na duši. Já si perník upekla trochu jinak, z jablek, s medem a kakaem kompletně bez cukru, a na vrch jsem si ještě dopřála čokoládovo-smetanovou polevu. Recept najdete v článku. 🙂

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce rozdělené na žloutky a bílky
  • 2 jablka
  • 300 gramů zakysané smetany
  • 2 lžíce medu tekutého typu
  • 200 gramů jemné špaldové mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 3 velké lžíce perníkového koření
  • lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého koriandru

na čokoládovo-smetanovou polevu:

  • 200 gramů kvalitní čokolády na vaření
  • 100 gramů zakysané smetany

Jak na to:

  1. Omyjte jablka, zbavte je ohryzku, nakrájejte je na kousky a rozmixujte se zakysanou smetanou v mixéru.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s medem a tekutou jablečnou směsí.
  3. V míse smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, kakao, prášek do pečiva, perníkové koření, skořici a koriandr. Tuto sypkou směs postupně přimíchejte k té tekuté.
  4. Nakonec vyšlehejte sníh z bílků a opatrně vmíchejte do těsta.
  5. Těsto vlijte do předem vymazaného a kokosem vysypaného menšího plechu. Pečte asi 40 až 50 minut při 180 stupních.
  6. Až se perník upeče a trochu vychladne, můžete se pustit do čokoládovo-smetanové polevy. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu nalámanou na kousky. Až ji odstavíte z plamene, vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Polevou potřete perník, a až vychladne, dejte ho do ledničky.

A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.