Hraběnčiny řezy ze špaldové mouky a bez cukru

Zbožňuju, jak se mi hraběnčiny řezy vždy rozpouští na jazyku. Vůně jablek, skořice, vlašské oříšky a nadýchaný bílý sníh. Co na tom nemilovat? Tentokrát jsem si vyzkoušela upéct hraběnčiny řezy ve zdravější variatně bez cukru a ze špaldové mouky a dopadlo to výborně. Pokud také chcete mlsat o něco zdravěji, mrkněte na recept.

Co budete potřebovat?

  • 40 dkg špaldové mouky
  • 4 vejce (3 bílky si ponechte stranou)
  • 250 gramů rozměklého másla
  • 10 až 12 datlí
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • půl lžičky sody
  • 5 jablek
  • lžička skořice
  • hrst předem namočených rozinek
  • hrst vlašských nebo lískových ořechů

 

Jak na to?

  1. Předem si namočte datle do horké vody, aby vám změkly. Až jsou měkké, rozmixujte je s trochou vody do hladké pasty, popřípadě nastrouhejte na struhadle najemno.
  2. Na válu zpracujte mouku, 3 žloutky a 1 celé vejce, máslo, prášek do pečiva, sodu a datlovou pastu a vytvořte hladké těsto.
  3. Jednu třetinu těsta dejte do mrazničky na ztuhnutí a zbylé těsto vyválejte do tloušťky asi 1 centimetru a dejte ho na plech, vymazaný nebo vyložený pečícím papírem.
  4. Nastrouhejte jablka a naklaďte je na těsto. Posypejte je skořicí, částí ořechů a částí rozinek.
  5. Ušlehejte si sníh z bílků. (Pokud sladíte, ušlehejte ho s dvěmi lžícemi cukru.) Navrstvěte ho na jablka.
  6. Nakonec vyndejte z mrazničky vychládlé těsto. Mělo by být co nejvíce ztuhlé. Nastrouhejte ho nahrubo rovnoměrně na sníh z bílků. Posypejte ho zbylými vlašskými ořechy a rozinkami.
  7. Hraběnčiny řezy pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 minut.

Přejeme dobrou chuť. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.