Zbožňuju, jak se mi hraběnčiny řezy vždy rozpouští na jazyku. Vůně jablek, skořice, vlašské oříšky a nadýchaný bílý sníh. Co na tom nemilovat? Tentokrát jsem si vyzkoušela upéct hraběnčiny řezy ve zdravější variatně bez cukru a ze špaldové mouky a dopadlo to výborně. Pokud také chcete mlsat o něco zdravěji, mrkněte na recept.
Co budete potřebovat?
- 40 dkg špaldové mouky
- 4 vejce (3 bílky si ponechte stranou)
- 250 gramů rozměklého másla
- 10 až 12 datlí
- půl sáčku prášku do pečiva
- půl lžičky sody
- 5 jablek
- lžička skořice
- hrst předem namočených rozinek
- hrst vlašských nebo lískových ořechů
Jak na to?
- Předem si namočte datle do horké vody, aby vám změkly. Až jsou měkké, rozmixujte je s trochou vody do hladké pasty, popřípadě nastrouhejte na struhadle najemno.
- Na válu zpracujte mouku, 3 žloutky a 1 celé vejce, máslo, prášek do pečiva, sodu a datlovou pastu a vytvořte hladké těsto.
- Jednu třetinu těsta dejte do mrazničky na ztuhnutí a zbylé těsto vyválejte do tloušťky asi 1 centimetru a dejte ho na plech, vymazaný nebo vyložený pečícím papírem.
- Nastrouhejte jablka a naklaďte je na těsto. Posypejte je skořicí, částí ořechů a částí rozinek.
- Ušlehejte si sníh z bílků. (Pokud sladíte, ušlehejte ho s dvěmi lžícemi cukru.) Navrstvěte ho na jablka.
- Nakonec vyndejte z mrazničky vychládlé těsto. Mělo by být co nejvíce ztuhlé. Nastrouhejte ho nahrubo rovnoměrně na sníh z bílků. Posypejte ho zbylými vlašskými ořechy a rozinkami.
- Hraběnčiny řezy pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 minut.
Přejeme dobrou chuť. 😉