Když jsem podlehla kouzlu čerstvě umleté kávy, uvažovala jsem, jaký mlýnek na kávu si koupit. Byla jsem dost nenáročná, a tak jsem si pořídila kávomlýnek Lodos Temp za pouhé tři stovky a nečekala žádné zázraky. Teď už ho mám přes dva roky a mlýnek pořád mele jako nový.
Pokud se chystáte objevovat krásy a taje domácí přípravy kávy a sháníte jednoduchý a levný ruční mlýnek na kávu, na kterém byste si to mohli všechno vyzkoušet, pak vám můžu jen doporučit mlýnek Lodos Temp. Já na něm taky začínala a dodnes je mým věrným každodenním pomocníkem. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?
Ruční kávomlýnek Lodos Temp má co nejjednodušší provedení, a také tomu odpovídá jeho velmi nízká cena. Je dostupný ve třech barevných provedeních – černá, bílá a žlutá. Tělo, které dobře padne do ruky, je vyrobené z plastu. Pokud tedy upřednostňujete kvalitnější materiály jako dřevo nebo kov, porozhlédněte se po jiném mlýnku. Můžu ale říct, že jsem nevypozorovala, že by plast měl vliv na chuť umleté kávy, ani jsem si nevšimla žádných jiných zádrhelů.
Mlýnek Lodos Temp je vhodný pro mletí malého množství kávy. Pokud tedy víte, že budete mlít hodně a často, doporučuji koupit si větší kávomlýnek. Já v mlýnku melu vždy jednu až dvě porce kávy (7-14 gramů), takže mě Lodos Temp bohatě stačí.
Lodos Temp má, stejně jako ostatní mlýnky od této zavedené české firmy, velice kvalitní mlecí mechanismus. Odpovídá tomu i záruka 10 let na všechny mlýnky od výrobce Lodosu. Uvnitř naleznete odolné ocelové mlecí kameny, které při správném zacházení a údržbě vydrží dlouhé roky a budou fungovat jako nové. Já si melu kávu denně už po více než dva roky a zatím jsem nespozorovala, že by mlýnek mlel o něco hůře.
U mlýnku Lodos Temp si můžete nastavit i hrubost mletí kávy, a to pomocí regulační matice ve spodní části mlýnku. Nicméně trefit tu správnou hrubost chce pár experimentů metodou pokus omyl.
Kávu nasypete do mlýnku shora po odendání víčka a umletou kávu poté najdete ve spodní části. Dávejte si pozor při vyjímání spodní přihrádky s umletou kávou – je to trochu nešťastně pořešené. Musíte přihrádku vyndat pomalu a bez trhavých pohybů, aby se vám umletá káva nevysypala všude okolo. Také vysypávání kávy do french pressu, moka konvičky či kamkoli jinam chce cvik a dobrou mušku.
Nevýhodou také je, že mlýnek je ve spodní části hladký, takže když melete kávu na stole, bude vám jezdit sem a tam. Zvykla jsem si ale kávu mlít vždy na klíně nebo ho držím v rukou.
Stejně jako každý kávomlýnek i tento vyžaduje, abyste ho pravidelně čistili od zbytků po mletí. Údržba mlýnku Lodos Temp je velice jednoduchá a nekomplikovaná. Stačí jen odejmout horní i spodní víko a vnitřní části vyčistit. Používám jemný štětec, abych se dostala do všech záhybů, a pak fouknutím odstraním i ty ostatní nečistoty. Při foukání si ale dávejte pozor, ať částečky kávy nemáte v obličeji a v nose (vyzkoušeno za vás). 🙂
Velice jednoduchý ruční mlýnek na kávu, který si oblíbí zejména nenároční kávomilové. Je cenově více než příznivý, vzhledem ke kvalitě mlecích kamenů a záruce 10 let. Má sice pár much, ale není to nic závažného. Díky němu jsem si oblíbila českou firmu Lodos a pravděpodobně si příště pořídím mlýnek právě od ní. Pokukuji po krásných retro ručních mlýncích, které vypadají jako z minulých století. 😉
A co vy? Máte nějaké zkušenosti s mlýnkem Lodos Temp? 😉
Kupil som si tento mlyncek a mlel som vo vzduchu, nie s polozenym (nepohodlne) a pocas jedneho mletia 7g kavy my nadobka vypadla 2x. deje sa to aj vam? vyrobca nikde neuvadza, ze mlyncek ma byt polozeny. Dakujem
Ahoj, Palo, mně se to nikdy nestalo, takže je možné, že je na mlýnku závada. Zkuste ho reklamovat nebo popřípadě si ho vždy přidržovat zespodu. Mějte se hezky,
Markét
Ahoj, nedávno jsem si jej koupil – mám rád retro věci a tohle si pamatuji z mládí:-) mlýnek má ale jednu výraznou vadu – při mletí se vytváří statická elektřina, poté při vyjmutí zásobníku z mlýnku přeletují částečky kávy zpět do mlýnku, spousta kávy zůstane na stole. Doporučuji objednat s ručním vysavačem 🙂
Ahoj, Pavle, moc díky za komentář a zkušenosti s mlýnkem. Máte pravdu, jednou z nevýhod spousty ručních mlýnků je právě statická elektřina. S trochou šikovnosti a důvtipu se dá ale neplecha minimalizovat. Už na to mám svůj systém, takže ani zrníčko nezůstane nazmar. 🙂 Markét