Irská káva patří k oblíbeným kávovým nápojům s alkoholem, a to nejen u nás. Prodloužené espresso je říznuté irskou whiskey s cukrem a nahoře má vrstvu šlehačky, která vzhledem připomíná pivní pěnu. Na zahřátí těla i duše je irská káva ideální. Chtěli byste si ji připravit doma a dozvědět se o ní víc? Mrkněte do článku. 🙂
Irská káva se podává ve speciálních sklenicích na stopce bez ouška, které trochu připomínají poháry na víno. Na vrstvě kávy s whiskey je pak šlehačka, nikoli však kopec, smetana sahá jen po okraj sklenky. Někteří baristé ji s oblibou zdobí zrnky kávy.
Kořeny irské kávy sahají do roku 1942. Stačilo, aby cestujícím na letišti Shannon v Irsku zrušili několik letů. Spousta z nich si pak krátila dlouhé čekání v baru, kde měl brzy barman Joe Sheridan poprvé namíchat irskou kávu. Irčané si totiž s oblibou přidávají whiskey do čaje, přidat tento řízný nápoj do kávy však napadlo až Sheridana, když míchal cestujícím drinky na zahřátí. Irská káva byla na světě. Netrvalo dlouho a povědomí o ní se rozšířilo do celého světa. Dnes ji můžete ochutnat téměř všude, i u nás už je stálicí na nápojových lístcích kaváren.
Irskou kávu si snadno můžete připravit doma. Pokud máte kávovar a tedy i možnost připravit si espresso, pak postupujte následovně:
Pokud doma kávovar nemáte a kávu si připravujete pomocí některé z alternativních metod, pak si irskou kávu připravíte takto:
A máte hotovo. Přeji příjemný a hřejivý kávový požitek. 😉
*Použité fotografie: náhledový obrázek: Jameson Fink, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com