Perníkový závin

Vůni perníku miluju a mám ji spojenou se sychravým podzimním počasím nebo s Vánoci. Jelikož za okny řádí mlhy, listí žloutne a snáší se k zemi a Vánoce jsou také skoro za dveřmi, moje volba víkendového mlsání byla jasná. Upekla jsem si vynikající a voňavý perníkový závin plněný povidly a ořechy. Recept najdete v článku. 😉

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 200 gramů hladké špaldové mouky
  • 100 gramů hladké celozrnné žitné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • půl lžičky koriandru
  • 60 gramů třtinového cukru
  • 3 – 4 lžíce medu tekutého typu
  • 1 vejce
  • 60 gramů másla pokojové teploty + trochu rozpuštěného másla na potření
  • 2 lžíce rumu

na náplň:

  • 300 gramů povidel
  • 180 gramů lískových ořechů

Jak na to:

  1. V míse smíchejte sypké ingredience na těsto: oba typy mouky, kypřicí prášek, cukr, perníkové koření, skořici a koriandr. Přidejte med, vejce, rum a změklé máslo a vše zpracujte v hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky na pár hodin odležet.
  3. Těsto vyválejte do tvaru obdélníku a tloušťky zhruba půl centimetru.
  4. Mezitím si připravte náplň. Ořechy umelte najemno a smíchejte s povidly. Náplní potřete těsto, oba delší okraje obdélníku ale vynechte.
  5. Těsto srolujte z delší strany do rolády a dejte na plech na pečicí papír okrajem dolů, aby se vám při pečení závin nerozšklebil.
  6. Závin potřete rozpuštěným máslem a dejte péct dozlatova do trouby asi na 30 až 40 minut při 180 stupních.
  7. Po vytažení z trouby závin znovu potřete máslem a můžete přidat i kapku rumu.

Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.