Vůni perníku miluju a mám ji spojenou se sychravým podzimním počasím nebo s Vánoci. Jelikož za okny řádí mlhy, listí žloutne a snáší se k zemi a Vánoce jsou také skoro za dveřmi, moje volba víkendového mlsání byla jasná. Upekla jsem si vynikající a voňavý perníkový závin plněný povidly a ořechy. Recept najdete v článku. 😉
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 200 gramů hladké špaldové mouky
- 100 gramů hladké celozrnné žitné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička skořice
- půl lžičky koriandru
- 60 gramů třtinového cukru
- 3 – 4 lžíce medu tekutého typu
- 1 vejce
- 60 gramů másla pokojové teploty + trochu rozpuštěného másla na potření
- 2 lžíce rumu
na náplň:
- 300 gramů povidel
- 180 gramů lískových ořechů
Jak na to:
- V míse smíchejte sypké ingredience na těsto: oba typy mouky, kypřicí prášek, cukr, perníkové koření, skořici a koriandr. Přidejte med, vejce, rum a změklé máslo a vše zpracujte v hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky na pár hodin odležet.
- Těsto vyválejte do tvaru obdélníku a tloušťky zhruba půl centimetru.
- Mezitím si připravte náplň. Ořechy umelte najemno a smíchejte s povidly. Náplní potřete těsto, oba delší okraje obdélníku ale vynechte.
- Těsto srolujte z delší strany do rolády a dejte na plech na pečicí papír okrajem dolů, aby se vám při pečení závin nerozšklebil.
- Závin potřete rozpuštěným máslem a dejte péct dozlatova do trouby asi na 30 až 40 minut při 180 stupních.
- Po vytažení z trouby závin znovu potřete máslem a můžete přidat i kapku rumu.
Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂