Makové cupcakes se švestkami

Vždycky jsem byla kdovíproč líná si upéct cupcakes, zůstávala jsem jen u muffinů, protože se mi prostě nechtělo patlat se s polevou. Teď si říkám, že jsem se celou tu dobu jen připravovala o parádní mlsku, protože cupcakes nejsou vůbec pracné – vždyť jsou to jen muffiny s polevou. A tak jsem si upekla makové cupcakes se smetanovou čepičkou a švestkou uprostřed a byla to pecka. Recept najdete v článku.

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 2 vejce
  • 3 velké hrušky
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1 hrnek máku
  • lžička prášku do pečiva
  • mléko
  • hrst sušených švestek

na polevu:

  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 150 gramů plnotučného tvarohu v kostce
  • vanilkový cukr k oslazení

Jak na to:

  1. Hrušky omyjte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostky. Spolu s dvěma žloutky je rozmixujte dohladka buďto v kuchyňském robotu nebo pomocí mixéru na smoothies.
  2. K rozmixovaným hruškám přimíchejte mouku s kypřícím práškem a mák a postupně přidejte i trochu mléka, aby těsto nebylo příliš tuhé.
  3. Ze dvou bílků ušlehejte sníh a vmíchejte k ostatním ingrediencím. Těsto by mělo být vláčné a lehké. Pokud není, přidejte ještě trochu mléka.
  4. Formu na muffiny vyložte košíčky. Ty naplňte zhruba z poloviny těstem.
  5. Omyjte sušené švestky a do každého košíčku vložte jednu nebo dvě. Zakryjte je zbylým těstem tak, aby košíčky byly zhruba ze tří čtvrtin plné.
  6. Pečte asi 25 až 30 minut při 180 stupních, dokud špejle zapíchnutá do jednoho není suchá a čistá.
  7. Mezitím si připravte polevu na cupcakes. Vyšlehejte dohladka tvaroh se smetanou a doslaďte dle svých preferencí vanilkovým cukrem. Poleva by neměla být ani příliš řídká, ani příliš tuhá.
  8. Po dopečení cupcaků je nechte vychladnout a nakonec ozdobte pořádnou čepicí smetanové polevy.
  9. Je hotovo!

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.