Vždycky jsem byla kdovíproč líná si upéct cupcakes, zůstávala jsem jen u muffinů, protože se mi prostě nechtělo patlat se s polevou. Teď si říkám, že jsem se celou tu dobu jen připravovala o parádní mlsku, protože cupcakes nejsou vůbec pracné – vždyť jsou to jen muffiny s polevou. A tak jsem si upekla makové cupcakes se smetanovou čepičkou a švestkou uprostřed a byla to pecka. Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 2 vejce
- 3 velké hrušky
- 1 hrnek rýžové mouky
- 1 hrnek máku
- lžička prášku do pečiva
- mléko
- hrst sušených švestek
na polevu:
- 125 ml smetany ke šlehání
- 150 gramů plnotučného tvarohu v kostce
- vanilkový cukr k oslazení
Jak na to:
- Hrušky omyjte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostky. Spolu s dvěma žloutky je rozmixujte dohladka buďto v kuchyňském robotu nebo pomocí mixéru na smoothies.
- K rozmixovaným hruškám přimíchejte mouku s kypřícím práškem a mák a postupně přidejte i trochu mléka, aby těsto nebylo příliš tuhé.
- Ze dvou bílků ušlehejte sníh a vmíchejte k ostatním ingrediencím. Těsto by mělo být vláčné a lehké. Pokud není, přidejte ještě trochu mléka.
- Formu na muffiny vyložte košíčky. Ty naplňte zhruba z poloviny těstem.
- Omyjte sušené švestky a do každého košíčku vložte jednu nebo dvě. Zakryjte je zbylým těstem tak, aby košíčky byly zhruba ze tří čtvrtin plné.
- Pečte asi 25 až 30 minut při 180 stupních, dokud špejle zapíchnutá do jednoho není suchá a čistá.
- Mezitím si připravte polevu na cupcakes. Vyšlehejte dohladka tvaroh se smetanou a doslaďte dle svých preferencí vanilkovým cukrem. Poleva by neměla být ani příliš řídká, ani příliš tuhá.
- Po dopečení cupcaků je nechte vychladnout a nakonec ozdobte pořádnou čepicí smetanové polevy.
- Je hotovo!
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉