Lineckému těstu jsem propadla už jako malá, když se před Vánoci kuchyň poprvé provoněla cukrovím. A co teprve všechny ty ostatní dobroty, které se s lineckým těstem dají vykouzlit! O víkendu jsem po tomhle voňavém křehkém zázraku zatoužila znovu a upekla si linecký koláč s ricottou, jablky a ořechy. Co dodat, dlouho nám nevydržel. 🙂 Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
na linecké těsto
- 200 gramů hladké mouky (já použila špaldovou)
- 2 žloutky
- 120 gramů másla pokojové teploty
- 60 gramů třtinového cukru
- pár kapek citronové šťávy
na ricottovou vrstvu
- 250 gramů ricotty
- 250 gramů polotučného tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 2 – 3 lžíce tekutého medu
na posypání
- 4 středně velká jablka
- větší hrst lískových ořechů
- větší hrst vlašských ořechů
- skořice
- lžíce medu
Jak na to:
- Na vále zpracujeme všechny ingredience na korpus v hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme zatím do ledničky.
- V míse smíchejte ricottu, tvaroh a vejce a dle svých preferencí oslaďte medem.
- Jablka okrájejte a nakrájejte na malé kousky. Vložte je do hrnce, přidejte trochu vody, med a skořici a povařte, dokud jablka nezměknou a neobalí se medem a skořicí.
- Vymažte formu na koláč máslem nebo kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem a předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Linecké těsto do formy rovnoměrně namačkejte až k okrajům. Vlijte ricottovou vrstvu a na ni naskládejte povařená jablka. Nakonec posypejte oříšky.
- Pečte při 180 stupních 50 až 55 minut, dokud není ricottová vrstva ztuhlá a linecké těsto hezky zlatavé.
A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy! 🙂