Linecký koláč s ricottou a jablky

Lineckému těstu jsem propadla už jako malá, když se před Vánoci kuchyň poprvé provoněla cukrovím. A co teprve všechny ty ostatní dobroty, které se s lineckým těstem dají vykouzlit! O víkendu jsem po tomhle voňavém křehkém zázraku zatoužila znovu a upekla si linecký koláč s ricottou, jablky a ořechy. Co dodat, dlouho nám nevydržel. 🙂 Recept najdete v článku.

Co budete potřebovat:

na linecké těsto

  • 200 gramů hladké mouky (já použila špaldovou)
  • 2 žloutky
  • 120 gramů másla pokojové teploty
  • 60 gramů třtinového cukru
  • pár kapek citronové šťávy

na ricottovou vrstvu

  • 250 gramů ricotty
  • 250 gramů polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 2 – 3 lžíce tekutého medu

na posypání

  • 4 středně velká jablka
  • větší hrst lískových ořechů
  • větší hrst vlašských ořechů
  • skořice
  • lžíce medu

Jak na to:

  1. Na vále zpracujeme všechny ingredience na korpus v hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme zatím do ledničky.
  2. V míse smíchejte ricottu, tvaroh a vejce a dle svých preferencí oslaďte medem.
  3. Jablka okrájejte a nakrájejte na malé kousky. Vložte je do hrnce, přidejte trochu vody, med a skořici a povařte, dokud jablka nezměknou a neobalí se medem a skořicí.
  4. Vymažte formu na koláč máslem nebo kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem a předehřejte troubu na 180 stupňů.
  5. Linecké těsto do formy rovnoměrně namačkejte až k okrajům. Vlijte ricottovou vrstvu a na ni naskládejte povařená jablka. Nakonec posypejte oříšky.
  6. Pečte při 180 stupních 50 až 55 minut, dokud není ricottová vrstva ztuhlá a linecké těsto hezky zlatavé.

A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy! 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.