Jablečný smetanový koláč

Ze zahrady jsme si domů odnesli hromadu jablek a lámali si hlavu, co s nimi. Trochu jsem zapátrala na internetu, nechala se inspirovat a výsledkem je tenhle báječný jablečný smetanový koláč. Je sice trochu pracnější, ale rozhodně stojí za tu námahu. Navíc si ho můžete upéct úplně bez cukru. Recept najdete v článku.

 

Co budete potřebovat:

na korpusové těsto:

  • 200 gramů jemné žitné mouky
  • 50 gramů rýžové mouky
  • 125 gramů másla (povolené, pokojové teploty)
  • 1 vejce
  • špetka soli

na jablečno-smetanovou náplň:

  • 15 gramů másla
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3 velké lžíce medu
  • 3 lžičky rumu
  • 4 až 6 jablek (4 větší nebo 5 či 6 menších)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • lžíce medu

 

Jak na to:

  1. Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Na válu zpracujte oba typy mouky s povoleným máslem, špetkou soli a vejcem do hladkého tuhého těsta. Zpracujte ho do tvaru koule a dejte do ledničky alespoň na půl hodiny vychladit.
  2. Mezitím si okrájejte jablka a nakrájejte je na měsíčky.
  3. Připravte si také náplň. V malém hrnci rozpusťte máslo, med a citronovou šťávu, dokud se všechny ingredience nerozpustí. Nakonec přidejte i rum a pořádně zamíchejte. Odstavte z plotny.
  4. Těsto je velmi křehké, takže se vám ho nejspíš nepovede vyválet. Pokud ano, gratuluju. 🙂 V opačném případě si vymažte a vysypte formu na koláč a těsto kousek po kousku namačkejte na dno a po okrajích formy. Dno propíchejte vidličkou.
  5. Na korpusové těsto vyskládejte jablka jedno přes druhé hezky do kruhového obrazce a rovnoměrně potřete směsí z másla, medu, citronové šťávy a rumu. Dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů na 10 minut.
  6. Po deseti minutách snižte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 20 minut.
  7. Mezitím dokončíme přípravu náplně. V misce smíchejte smetanu ke šlehání s vejcem a lžící medu. Touto směsí nakonec přelijte jablka a pečte ještě dalších 10 až 15 minut, dokud smetanová náplň neztuhne.
  8. A je hotovo!

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.