Nenápadná konvička moka express patří mezi nejoblíbenější alternativní metody domácí přípravy kávy. V tomto článku si konvičku představíme a přidám vám k tomu i návod, jak si pomocí moka express uvařit kávu, jejíchž chuťové vlastnosti mají velice blízko k espressu. Nechybí ani tipy, jakou moka konvičku si pořídit. Pojďme na to.
Káva připravovaná v konvičce moka express je silná a vyvážené chuti, a právě proto si ji oblíbili zejména milovníci espressa. Není divu, že v Itálii patří téměř k nezbytné výbavě kuchyně. V podstatě jde o konvičku vyrobenou z hliníku (díky kterému káva z ní má prý lepší chuť). Skládá se ze tří částí – spodní nádobky na vodu, sítka ve střední části na umletou kávu a vrchní část, kde vzniká váš oblíbený nápoj. Moka konvička funguje na principu vysokého tlaku vodní páry, který vhání vyextrahovanou kávu do horní části konvičky.
Konvička moka express je jako mnohé jiné spojené s kávou vynálezem Itala, konkrétně Alfonsa Bialettiho v roce 1933. Jestli vám jméno Bialetti něco říká, pak vězte, že tento pán byl kdysi zpracovatelem hliníku a posléze majitelem velké firmy vyrábějící jeho slavný vynález – moka konvičku. Tato značka se těší velké oblibě i dodnes a moka konvičky s Bialettiho značkou patří mezi ty nejprodávanější. Používají pořád to stejné logo s vousatým chlapíkem, který je s moka konvičkami Bialetti neodmyslitelně spjatý.
Káva se v moka konvičce vaří na mírném ohni. Při zahřívání se ve spodní části moka konvičky, do které dáváte vodu, začne vytvářet pára. Ta vytlačuje vařící vodu nahoru přes střední část s čerstvě umletou kávou až do horní části. Lógr zůstane ve střední části, protože neprojde přes sítko, a v horní části moka konvičky vám vznikne vás milovaný kávový nápoj. Stačí už jen nalít do šálků a vypít. 🙂
Při výběru moka konvičky je třeba zvážit:
Na trhu existuje velký výběr moka konviček. Mezi ty nejznámější a nejoblíbenější patří ty značky Bialetti, dále se také setkáte se značkou La Cafetière, Forever, G.A.T. a dalšími. Lámete-li si hlavu s výběrem, tady jich máte pár pro inspiraci.
Existuje-li nejklasičtější z moka konviček a legenda z legend, je to právě Bialetti Moka Express. Tak jak ji pan Bialetti kdysi vymyslel, je vyrobená z kvalitního potravinářského hliníku, má tradiční design a můžete si ji pořídit v objemu na 1 šálek, 2 šálky, 3 šálky, 4 šálky, 6 šálků, 9 šálků, 12 šálků či 18 šálků. Kdyby se vám nelíbila tradiční stříbrná, je k dispozici i černá či zlatá verze konvičky. Prý se jedná o nejkopírovanější výrobek na trhu kávy, a není divu. Klasika je prostě klasika.
Během let klasickou Bialettiho původní konvičku vylepšovali, až vznikla Bialetti Brikka, moka konvice, kterou ocení zejména milovníci bohaté cremy. Oproti tradiční moka konvičce má totiž Bialetti Brikka jiný, patentovaný ventil, který pracuje s mnohem vyšším tlakem. Příprava kávy je tak rychlejší a navíc vás pak odmění výraznějším aroma, plnější chutí a hustou cremou. Můžete si ji pořídit v objemu na 2 šálky nebo 4 šálky.
Pokud máte doma indukci a chcete si dopřávat kávu z tradiční moka konvičky značky Bialetti, pak to vůbec není problém. Bialetti Moka Induction má všechny vlastnosti té nejklasičtější moka konvičky z nejklasičtějších, jen je vybavená spodní částí z nerezové oceli vhodnou pro indukci i pro ostatní typy vařičů. Můžete vybírat ze tří různých objemů: na 2 šálky, 4 šálky nebo 6 šálků.
Na trhu jsou moka konvičky i jiných značek, než je Bialetti. Tak třeba tahle Miss Moka Prestige Induction Forever, která je určená pro přípravu kávy na všech typech povrchů včetně indukce. Její vnější plášť je vyrobený z kvalitní nerezové oceli a vnitřní plášť z potravinářského hliníku. Konvička je dostupná v objemu na 3 šálky, 6 šálků nebo 9 šálků.
Chystáte-li se vařit si kávu v moka konvičce na indukci, pak potřebujete nerezové zpracování. To moka konvička Bialetti Venus rozhodně má, ale nechybí ji ani praktičnost, funkčnost, elegance a styl, to vše v kvalitě od předního výrobce moka konviček Bialetti. Můžete zvolit objem na 4 šálky, 6 šálků nebo 10 šálků.
Možná jste často na cestách nebo dáváte přednost inovacím a máte zálusk na elektrickou moka konvičku. Ta má tu výhodu, že ji strčíte do zásuvky, zapnete a je to. Nemusíte řešit, zda se hodí na takový nebo makový sporák či vařič, a kávu budete mít rychleji hotovou. Skvělou volbou je kvalita od Bialettiho: Moka Elettrica Standard na 2 šálky.
Kdyby vám elektrická verze klasické moka konvičky nestačila, Bialetti zašel ještě trochu dál a přidal praktický časovač a alarm. Příprava kávy v moka konvičce totiž občas může způsobit kalamitu v kuchyni, pokud na ni zapomenete nebo něco přehlédnete. Bialetti Moka Timer tomuhle předchází tím, že si na něm můžete navolit, kdy přesně kávu chcete a on už se o vše ostatní postará. Můžete si ho pořídit ve variantě pro 3 šálky nebo 6 šálků.
Pokud vám klasický bialettiho design moka konvičky nic neříká a hledáte elektrickou moka konvičkou, kterou nemá každý druhý, pak by vám mohla padnout do oka G.A.T. Vintage. Má příjemně staromilský „vintage“ vzhled, je k dispozici v zelené nebo oranžové variantě a v objemu pro 2 šálky nebo 4 šálky. Kromě toho má také zabudovaný časový spínač s nastavením až na 24 hodin dopředu a kávu dokáže po uvaření udržet 30 minut v servírovací teplotě
Cappuccino či caffé latte u vás doma, aniž byste museli vlastnit kávovar? Ano, jde to a potřebujete k tomu jen tuhle šikovnou moka konvičku s „kravičkovským“ designem. Bialetti Mukka Express to dokáže za čtyři minuty. Nalijete do ní vodu, nasypete čerstvě umletou kávu, do zásobníku nalijete mléko, zvolíte, zda chcete cappuccino nebo caffé latte a konvička se dá do práce. Prodává se v objemu na 2 šálky.
Máte rádi kávu z moka konvičky, ale chtěli byste, aby se vám uvařila přímo do ne jednoho, ale dvou šálků? Bialetti Mini Express vám to bez problémů umožní. Je to vlastně takový hybrid moka konvičky a klasického kávovaru, přičemž si zachovává všechny výhody a vlastnosti moka konvice. Pozor ale, jelikož je jeho tělo vyrobené z kvalitního potravinářského hliníku, není vhodný pro přípravu kávy na indukci.
Detailní návod včetně fotek naleznete v článku Jak připravit kávu v moka konvičce.
A co vy? Používáte moka konvičku? Jaké s ní máte zkušenosti? 😉
Dobrý den,
používám moka konvičku na sklokeramické desce. Vždy pouští plotnu na max. výkon. Ve Vašem návodu uvádíte vařit na mírný plamen, má to nějaký důvod??? V současné době bych si rád koupil nějaký ruční mlýnek, ale protože mám konvičku na 9 šálků nevím jaký vybrat. Mám také malý esspresovač tak by měl umět mlít i na jemno…
Pěkný den,
káva v moka konvičce by se měla vařit na mírnějším plameni, aby se vám nespálila. Navíc potřebujete, aby se vám káva hezky vyextrahovala, a kdyby ten proces byl příliš rychlý, chuť by nemusela být to pravé ořechové. 🙂
Ke kávomlýnku: nejspíš by se vám hodil elektrický (například tento: http://www.cerstvakava.cz/1332-elektricky-mlynek-na-kavu-delonghi-kg89/#a_aid=895821, je až na 12 šálků), ať se neumelete. 🙂 Ruční mlýnky jsou spíše menšího objemu, takže byste musel mlít navíckrát.
Musím říci, že pokud pustím sklokeramickou desku na plno (stupeň 9) trvá příprava kávy cca 2-3 minuty. Když jsem zkoušel pustit sporák na mírnější stuopeň (6-7) nedělo se cca 5 minut skoro nic tak jsem byl stejně nucen přidat na max. výkon. Z tohoto důvodu se ptám, jestli nedochází k znehodnocení. V návodech, které jsem viděl vždy uváděli právě cca 2-3 minuty tak nevím.
Ono je to těžké, protože každý má jiný sporák a myslím, že není možné napsat univerzální návod pro všechny. Pro vás evidentně univerzální návod moc nefunguje. Zkuste trochu zaexperimentovat a vyzkoušejte různé přístupy, dokud to nebude ono. 😉
Dobrý den, já vodu předem předehřívám ve varné konvici, aby příprava kávy byla rychlejší, a aby se káva nepřepálila (máme na prd sporák). Jsem s konvičkou velice spokojen a příprava je snadná 🙂
Ahoj, Míro, moc díky za sdílení vašich zkušeností a tip, jak kávu nepřepálit. Další kávomilové to určitě ocení. 🙂
Dobrý den káva z moka konvičky je slabá,úplná voda,dávám 8gr.kávy na 2 šálky,konvici mám na 6 šálků tudíž sítko je zaplněno cca z 1/3.To je asi špatně?
Ahoj, Danieli, každý má rád kávu jinak silnou, ale řekla bych že ze 4 gramů kávy na jednu porci vám asi nic chuťově výrazného nevznikne. 🙂 Zkuste kávy trochu přidat, doporučuje se minimálně 7 gramů (nebo více) na jednu porci. Opět ale záleží na tom, co myslíte jednou porcí. Třeba takový Ital považuje za jednu porci 50 ml šálek, kdežto my Češi máme rádi rovnou 250 ml hrnek. Zkuste trochu zaexperimentovat s poměrem kávy a vody, aby káva chutnala a seděla vám. 😉 Držím palce!
Káva z moka konvičky je značný upgrade pro mě. Doteď jsem pil jen instantní a z moka konvičky to je teda jiná káva. 🙂
To moc ráda slyším. Tak ať káva z moka chutná. 😉
Krásné Vánoce,
Markét
Dobrý den, jakou doporučíte kávu do konvičky? Zkoušela jsem mletou Lavazzu Rossa a byla moc kyselá. Je to myslím 100% arabica. Nebo si mám koupit ve spec.obchodě a nechat si namlít na místě? Někdy mají problém s hrubostí mletí, mají nastaveny kávovary, frenchpressy a moka konvičky nevědí, jak namlet. 🙁
Pěkný den,
doporučuji vždy zajít do své oblíbené kavárny nebo kavárny, kde vám prodají zrnka a namelou je na požadovanou hrubost. Výhodou je, že vám baristé určitě rádi poradí a navíc si kávu, kterou mají na mlýnku nebo kterou vám doporučují, můžete rovnou ochutnat. 😉
Pokud máte kávu radši spíše bez „kyselinky“, také by vám mohla sedět směs arabiky a robusty, která bývá obecně silná, hořká a bez stopy ovocnosti v chuti.
Další možností je zkusit se obrátit přímo na nějakou z pražíren a optat se, jestli by neměli něco přímo pro vás. A co se týče mletí, chápu, že někde to může být problém. Sama to řeším tak, že si kupuji zrnkovou kávu a melu si ji dávku po dávce těsně před přípravou. Je fajn zainvestovat do vlastního mlýnku, protože pak máte kávu čerstvější a nemusíte tolik řešit, jestli je vám někdo schopný namlet zrnka na tu správnou hrubost. 😉
Doufám, že tu svou kávu brzy objevíte!
Markét 🙂
Dobrý den,
chtěla bych si pořídit konvičku, jen přemýšlím, jestli moc nevadí, že mám el. sporák s běžnými plotýnkami, tj. když na plotnu položím konvičku, zbyde značná část plotýnky nevyužitá. Tak jen jestli to konvičce (případně sporáku) nebude nějak vadit…
Díky moc za odpověď,
J.
Pěkný den,
myslím, že to by ničemu vadit nemělo. (Viz třeba tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=vVqIuAAZc-k&ab_channel=Ond%C5%99ejKratochv%C3%ADl.) Jen takový praktický tip: Umístěte konvičku k okraji plotýnky tak, aby držák vyčuhoval mimo plotýnku. Nebude vám tak hrozit, že si spálíte prsty. 😉
Přeji pohodové vaření kávy,
Markét